Indkøbskurv0 varer 

Førstehåndsindtryk: Bordeaux 2011

10.04.2012

Bordeaux 2011 - En årgang fuld af udfordringer...

...resulterede i flotte klassiske vine!

Netop hjemvendt med smagsløgene fulde af indtryk, oplevelser og historier om 2011 fra Bordeaux, følger her vores foreløbige beretning om årgangen.

Som man allerede kan læse mange steder, så var 2011 en årgang fuld af udfordringer. Hagl i bl.a. det nordlige Médoc, hedebølge i juni, regnvejr i juli, køligt vejr i august, og endelig sol i september til at redde endnu en årgang af de berømte vine fra Bordeaux.

Det er indlysende, at en årgang med store vejrmæssige udfordringer, afstedkommer vine af svingende kvalitet. Med årgang 2011 vil vi hos Theis Vine derfor være yderste selektive omkring, hvilke vine vi indkøber en-primeur og til hvilke priser.

Generelt har vinene i årgang 2011 mange tanniner, med en krop der selvsagt ikke har samme fylde og indsmigrende sødmefulde, som i de to foregående år, der også begge var usædvanlige og exceptionelle.
Ikke desto mindre, har et flertal af slottene produceret rigtig flotte vine. James Suckling er meget positiv, og skriver bl.a. følgende:

"I tasted 560 barrel samples from 2011 over the last two weeks in Bordeaux in blind tastings as well as various visits to châteaux and winemakers’ offices, and I can say that many very good to excellent wines exist. Some whites – both dry and sweet – are exceptional quality."

Han sammenligner årgangen: "It’s hard to make comparisons, but 2011 to me seems better than a number of recent years including 2008, 2007, 2006, 2004, and 2002. I also think the quality is better than 1999 and 1996. It’s on the same quality level, or slightly less, than 2001."

Se liste med alle ratings af Bordeaux 2011 fra James Suckling

Hvor ligger så de gode oplevelser?

For at starte på højre bred, præcis som i den smagte rækkefølge under primeur-ugen, så synes Pomerol at være sluppet rigtigt pænt fra en ellers svær årgang. Fremhæves skal især Vieux Chateau Certan, der er lavet med sikker hånd og er en af årgangens bedste vine. Det samme gælder for La Conseillante der smigrer med en herlig juicy karakter. Petrus er ligeledes en flot vin uden slinger i valsen. En vin med 15 % højere tannin end sidste år, og dermed det højeste nogensinde!

Af mindre vine var Taillefer overraskende god, Le Gay meget interessant, Petit Village en lækkerbisken, og vinene fra Domaines Delon, Fugue de Nenin og Nenin er virkelig flotte vine. Hold øje med dem.

I Saint Emilion er der store udsving i kvaliteten, hvilket afspejles næsten alt for klart i ”sense of winemaking”. Dem der har respekteret terroiret og druematerialet, og ikke har ekstraheret vinene for at opnå et bedre resultat, er klart sluppet bedst fra 2011.

Af de lidt mindre vine skal absolut fremhæves l’Arrosée, Fonroque, Les Grandes Murailles, La Gaffeliére, Fonbel, Moulin Saint Georges, og fra de voksnes rækker står Ausone skarpt med lillebror Chapelle som en flot andenvin. Ellers har Clos Fourtet, Canon, Angelus, Figeac alle lavet virkelig flotte vine. Beausejour Duffau-Lagarosse står også flot som en mere moderne repæsentant for Saint-Emilion.

Og så på den anden side.

Lidt mere stabilitet skal man finde på venstre bred, Medoc siden. Eller i hvert fald dele af den.

For at starte længst mod syd, så kan slotsejerne i Sauternes med god grund række armene i vejret over deres vine fra 2011. Her er lavet søde vine med rigtig god syre over hele linien. De bedste i flere år. Yquem kommer ud helt på toppen, med en vidunderlig duft af lichie og jasminblomst, en velbalanceret sødme og en syre der vil bære vinen langt ind i fremtiden. Herefter følger flere topvine der alle er gode køb. Fargues, Suduiraut, Rieussec, La Tour Blanche, Sigalas-Rabaud, Rabaud-Promis, Doisy-Vedrines, Doisy-Däene, de Malle og Myrat.

Pessac-Leognan synes at være ret broget. Enkelte af de hvide vine var gode, Haut Brion Blanc, La Mission Haut Brion Blanc står klart for sig selv i appellationen, mens mange af de andre slotte har underpræsteret med vine der er syrerige, mangler krop og tyngde.

De røde vine tegner samme billede, eller skal vi sige Haut Brion tegner samme billede, her er vinene fra La Mission og Haut Brion igen klart de bedste vine, uden at være skarpt forfulgt af nogen. Haut-Bailly er den bedste vin af alle de andre.

Fra Haut Medoc, Moulis og Listrac skal fremhæves Maucaillou, Camensac, Cantemerle, Chasse Spleen, og især Poujeaux som den bedste af dem.

Margaux føres dette år helt klart an af Chateau Margaux, der i år står som en lysende stjerne. Her har man lavet den mest koncentrerede vin til dato, og trækker paralleller til årgang 1986! En mørk vin med stort lagringspotentiale. Ikke just en charmetrold, men en vin du skal forholde dig til. Pavillon Rouge er ligeledes ramt ”spot on”. Og endelig så er den hvide, Pavillon Blanc den bedste vi endnu har smagt! Sauvignon Blanc i topniveau.

Chateau Palmer kan også være tilfredse med deres vin, Rausan Segla er virkelig flot, men herefter følger en række slotte der har præsteret at lave gode vine uden de store overraskelser, Alter Ego, Rauzan Gassies, Brane Cantenac, d’Issan, Giscours, Desmirail og du Tertre.

Saint Julien er væsentlig bedre end naboen mod syd. Dog uden de store overraskelser eller afvigelser. Leoville Las Cases er den bedste vin, skarpt forfulgt af Leoville Poyferre. Men her er flere bud på vine der vil udvikle sig særdeles positivt. Talbot, Branaire-Ducru, Beychevelle, Saint-Pierre, Clos du Marquis, Gloria, Connetable de Talbot, Petit Lion de Marquis de Las Cases.
I Pauillac er der lavet mange flotte vine, men her er Chateau Latour en tand bedre end de øvrige. Den er meget præcis, dufter lidt af kakao og hasselnøddeskaller, bærmættet næse, frugten meget dyb, silkeblød tekstur, men godt strammet op og holdt sammen af masser af tannin og syre. Les Forts de Latour er en meget seriøs vin, som slottet lægger uhyre mange kræfter og energi i. Pauillac de Chateau Latour er også skruet flot sammen.

Chateau Lafite Rothschild synes ikke at imponere umiddelbart, meget typisk for slottet, men den har en styrke der er svær at beskrive, men nem at holde af.

Mouton Rothschild bærer også præg af de vejrmæssige udfordringer. Den er langt fra så stor som de forrige årgange, men absolut i toppen af appellationen.

Pichon Comtesse er ualmindelig vellykket. Genboen Pichon Baron og Lynch Bages er begge nogle af Pauillacs bedste vine. Det er mørke vine baseret på Cabernet Sauvignon, og terroiret fornægter sig ikke, herligt.

Herefter en gruppe af vine der på nogenlunde samme niveau har gjort et flot stykke arbejde for at få 2011 til at lykkes, Clerc Milon, Duhart Milon, Reserve de la Comtesse, Grand Puy Lacoste, Lacoste Borie, Croizet Bages, Haut Batailley.

Øverste kommune i Haut Medoc, Saint Estephe, ligger ofte lidt mere udsat for Atlantens lune, og blev da også i 2011 ramt af haglstorme hvilket reducerede udbyttet betragteligt allerede tidligt på året. Men uanset vejrliget, så ligger der to ejendomme der dominerer i det nordligste Medoc.

Montrose har de seneste år været meget konstant, og er lige så sikker igen i år. Den imponerer år efter år. Andenvinen La Dame de Montrose bliver en lille charmetrold.

Cos d’Estournel er igen en fuldblods Saint Estephe, hvor kun 30 % af den totale produktion går til le Grand Vin! Resten er andenvinen Les Pagodes de Cos. Cos er en vin med stor frugt, og megen længde, men ikke i nærheden af sidste års mesterstykke.

Tronquoy-Lalande, de Pez og Haut-Marbuzet er supervine fra Saint Estephe som varmt kan anbefales.

”De vise ord om køb i årgangen”

….må lyde nogenlunde sådan her. Gå på opdagelse i en årgang hvor vejret har haft stor indflydelse på den endelige vin, og dermed er med til at sætte sit aftryk mere end i de foregående år. Det er og bliver forskelligheden i årgangene der gør de store vine så underfundige, så dragende og evigt udforskende. Vi forventer en mindre reduktion i priserne ift. de foregående, så følg med på vores site, eller tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du vil blive orienteret løbende - klik her 

Hvad de internationale vinkritikere siger om Bordeaux 2011

James Suckling:
 "The 2011 vintage is a curious year as a close friend of mine said recently in Hong Kong. It's tough to get excited about it following the amazing 2009 and 2010 vintages. However, I have been in Bordeaux tasting from barrel more than five days, and I am really happy. The wines taste very good, and there are some real surprises. Rest assured, 2011 is not a great year but it is a very pretty Bordeaux vintage for red wine producers who made the effort in their vineyards to combat a perplexing growing season. The dry whites are exceptional."

"I have already tasted about 350 wines since I arrived in Bordeaux over a week ago, and I must say that I am impressed. It's not that 2011 is a great vintage. It couldn't be, considering the bizarre grape-growing season, and it followed two extraordinary vintages: 2009 and 2010. However, most of the reds show very good fruit with intense tannins and bright acidity. They are racy wines with pretty perfumes and an underlying tannin backbone of breed."

Wine Spectator's Senior Editor James Molesworth:
 "The 2011 vintage is shaping up as one of freshness and purity for the region's reds, with brighter acidity and markedly lower alcohol than 2009 and 2010, two highly touted vintages. 2011 won't be a classic vin de garde year by any stretch, and it seems to be in a similar vein to the 2001 vintage, which has come on nicely after 10 years of cellaring, and is now offering lovely, mature wines."

Decanter's eksperter: 
"At this stage of the week there are points on which most agree. Few would argue that the vintage is not mixed, to say the least," as Neil Sommerfelt MW (Master of Wine) of Jeroboams said. But, he added, "when they are good they are very good."


Decanter's consultant editor Steven Spurrier has his reservations about certain wines and communes but his overall summing up is that 'the left bank has produced a classic claret. They are straightforward, very good wines, perfectly expressive of their chateau.'


James Lawther MW has not finished his assessment of the right bank but in an interim report he said St Emilion had produced "decent but not spectacular wines' for the most part." He suggested the star wines would come from the water-retaining clay soils of Pomerol."