Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd
Menu:

Valgte filtre

Vin fra Rioja

Engang betragtede mange Rioja som indbegrebet af spansk rødvin. I dag er Rioja i hastig forandring, samtidig med at traditionerne respekteres. Rioja har haft sin storhed, og efterhånden som de lidt tunge vine er gået af mode, er storheden også langsomt forduftet. Det gav også meget god mening for flere årtier siden. Efterhånden har både Rioja og spansk vin generelt vist sig med langt flere nuancer, end at man kan tillade sig at generalisere på den måde. For spansk vin har så meget andet at byde på - og Rioja er ikke længere ensbetydende med stort krydrede, bastante, mørke og tætte rødvine.

Læs mere

Mere om Rioja

I området omkring hovedbyen Logroño i den centrale, nordlige del af Spanien, har vinproducenterne formået at holde fast i traditionerne og samtidig udvikle sig i en mere moderne retning. I dag findes der både mere komplekse og nuancerede vine, ligesom der findes lettere og lysere vine. I de egne, der ligger højest - Rioja Alta - findes der en perlerække af spændende producenter, mens Rioja Oriental (tidl. Rioja Baja - lavlandet) har vanskeligere vilkår på grund af varmen, men betyder ikke, at en Rioja Oriental ikke kan være fremragende - det stiller blot større krav til vinmageren.

De mest gængse druesorter er Tempranillo, Graciano, Garnacha og Mazuelo, mens de fleste hvide Rioja-vine er lavet på Viura, Malvasia og Garnacha Blanca.

Riojas navn og klassificering

Rioja fik allerede i 1991 en klassificering i det spanske vinsystem, der viste at dette område er noget helt særligt. De fineste spanske områder har D.O.-betegnelsen, men Rioja kan kalde sig det endnu finere D.O.Ca. Dermed er Rioja sammen med Priorat de eneste to spanske områder, der har et ekstra bogstav i kvalitetsstemplet, og betegnelsen står for Denominación de Origen Calificada.

Mens D.O.Ca. Rioja er betegnelsen for vinområdet, så hedder den selvstyrende region La Rioja. Området er opkaldt efter floden Oja, der løber gennem området, og det er angiveligt flere tusinde år siden, at vinproduktionen blev en del af La Rioja. De første skriftlige beviser er fra 800-tallet, mens den første royale tilkendegivelse af, at Rioja kunne betegnes som vinregion, blev givet i 1100-tallet.

I 1800-tallet samlede vinbønderne fra Rioja inspiration i Bordeaux, og mange af de traditioner, de bragte med sig hjem, har været med til at grundlægge det Rioja, vi kender idag. Det var dog først i 1926, at der blev sat system i administrationen af vinmarker, områdebetegnelse og regler, og her blev det også besluttet, hvilke druesorter, det skulle være tilladt at anvende, hvis man ville bruge Rioja-betegnelsen. Først i 2007 blev der åbnet op for nye druesorter, så området kunne tilpasse sig det aktuelle marked og købernes ønske om også at få adgang til lidt yngre og lettere vine.

Områder i Rioja

Rioja slider lidt med ryet som værende lidt gammeldags. Derfor har vinmyndighederne i området gjort sig umage for at følge med tiden, og udover at tillade nye druesorter i 2007, har man i 2018 besluttet at indføre et nyt klassifikationssystem, hvor de enkelte områder får større betydning. I dag hedder de officielle zoner Rioja Alta, Rioja Alavesa og Rioja Oriental (tidl. Rioja Baja).

Desuden er det blevet tilladt at tilføje, hvilken landsby, vinen kommer fra - som vi kender det fra eksempelvis Bourgogne - og der er rigeligt at holde styr på, for Rioja består af flere end 150 små kommuner. Inddelingen sker i kategorierne Vinos de Zona (fra bestemt område), Vinos de Municipio (fra bestemt landsby) og Viñedos Singulares (fra bestemt enkeltmark). Fremgår ingen af disse betegnelser af etiketten, kan druerne i vinen komme fra forskellige steder i hele Rioja.

Druer i Rioja

I Rioja er produktionen af rødvin i klar overvægt. Arealet for rødvinsdruer fylder omtrent 10 gange så meget som områderne for hvidvinsdruer, og mens Tempranillo udgør omtrent 80% af rødvinsdruerne, så udgør Viura cirka samme andel af hvidvinsdruerne.

Øvrige tilladte rødvinsdruer er Garnacha, Mazuelo og Graciano, mens Maturana Tinta blev godkendt som officiel Rioja-drue i 2007. Mens det oprindeligt kun var Viura, Malvasia og Garnacha Blanca, der var tilladt til produktion af hvid Rioja, er der i dag en langt større alsidighed i hvidvinsdruerne, der nu også kan være af sorterne Tempranillo Blanco, Maturana Blanca, Verdejo, Torrontés, Chardonnay og Sauvignon Blanc.

Der produceres desuden mousserende vin i Rioja, og hidtil har producenterne været lagt ind under D.O. Cava, der ellers er bedst kendt fra Catalonien. D.O. Cava har været en fælles betegnelse for mousserende spansk vin - uanset hvor i landet, det kom fra - men samtidig med at de catalanske Cava-huse i Penedés har indført deres egen D.O.-betegnelse Corpinnat, har Rioja også valgt at gøre det muligt at tydeliggøre, hvis en mousserende vin er fra Rioja. Det gjorde de i 2018 ved at indføre betegnelsen Espumosos de Calidad de Rioja, og så vil tiden vise, om vinbønderne tør give afkald på det velkendte Cava-navn og hellige sig de mere lokalpatriotiske tankegang.

Årgange

De bedste årgange i Rioja har siden årtusindskiftet været 2004, 2005, 2010 og 2011. Både 2012, 2015, 2016 og 2017 har imidlertid også givet vine på et højt niveau ligesom 06, 07, 08 og 09.

Lagring

Generic: Tidligere kendt som Joven, der betyder ung vin. Typisk vine, der ikke er fadlagrede - eller kun i ganske lille omfang.

Crianza: Minimum to års lagring - deraf mindst 1 år på egefade. Hvidvin og rosévin behøver dog kun seks måneder på egetræsfad.

Reserva: Minimum tre års lagring - deraf mindst 1 år på egefade. For hvidvin og rosévin er kravet to års lagring - heraf mindst seks måneder på egetræsfad.

 

Luk
Vine 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er desværre ingen vine der passer på dine filtre.

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.