De største genistreger sker, når menneske kaster sig ud i noget, der ikke burde kunne lade sig gøre. Og det burde ikke kunne lade sig gøre at skabe vin på granitholdig, vulkansk jord i Andesbjergene - 2200 meter over havets overflade. Det holdt ikke Alvaro Flaño fra at gøre forsøget, og resultatet er ligeså storslået som udsigterne fra bjergtoppene. Det her er ganske enkelt genial vin med masser af personlighed, nerve og skyhøj kvalitet.
Læs mereUndertiden støder man på vinproducenter, som ser stort på alle forhindringer og kaster sig ud i noget nær umulige projekter. En sådan person er Alvaro Flaño. Da han i midten af 1990’erne begyndte at købe jord i Chiles Elqui Valley små 500 km nord for Santiago, havde han ganske vist ikke forestillet sig, at han skulle begynde at dyrke vin i Andesbjergene i 2200 meters højde. Projektet begyndte imidlertid at tage form i løbet af 2005, og i tæt samarbejde med sønnen Patricio skabte han Viñedos Alcohuaz, opkaldt efter den nærliggende landsby.
Vinmarkerne blev anlagt på granitholdig, vulkansk jord og er nogle af de højest beliggende i hele verden. Her byder klimaet på store kontraster. I dagtimerne banker solen ned 300 dage om året og nærmest rister vinstokkene. Til gengæld er der frysende koldt om natten. Ikke alle druetyper kan overleve under så ekstreme vilkår, men særligt den hårdføre syrah-drue trives tilsyneladende her i højderne, og den dominerer derfor blendet i flere af vinene fra Alcohuaz.
Viñedos Alcohuaz valgte de første år at sælge druerne til vinhuset de Martino. I 2011 blev vinmageren herfra, Marcelo Retamal, knyttet til Alcohuaz, som det år frigav de første vine under eget navn. De 18 ha dyrkes økologisk og biodynamisk, og fordi luften her er så tynd og tør, rammes vinstokkene stort set aldrig af sygdom. Vinene er rene og friske med skarpsleben syre, nerve og struktur.