Indkøbskurv0 varer 

Zenato, Italien - Veneto - San Benadetto di Lugana

Recioto della Valpolicella Classico - Halve 2006

349,95 kr.
  • Type: Dessertvin
  • Flaske: 50 cl
stk. Køb her
En af Italiens mest innovative og succesfulde vinproducenter hedder Sergio Zenato.

I 1960 grundlagde han Azienda Agricola Zenato, fast besluttet på at gøre en forskel i en broget og omskiftelig vinverden. Ikke bare en kommerciel forskel, men også en forskel på innovation og kvalitet.

Næsten 50 år efter har hans livsværk nået en størrelse som er ganske betydeligt, målt på alle parametrer som nyskabelser, kvalitet, produktion omsætning og ikke mindst anerkendelse.

Zenato laver principielt vin i to hovedområder. Det ene er det meget kendte Valpolicella, hvor der produceres Valpolicella della Classico og Amarone naturligvis.

Det andet område er det i Danmark så godt som ukendte Lugana. Kort sagt er det geografisk det plateau der danner sig der hvor Gardasøen sydligste punkt er. Lugana er samtidig hjertet i Zenato. Det er der hvor familiens første vingård ligger, der hvor familien bor.

Lugana blev allerede i 1967 erklæret officiel DOC som en af de første i Italien. Navnet stammer fra latin og betyder "lagune". Det refererer sikkert til bugten i den sydlige del af Gardasøen.

Zenato ejer og vinificerer vin fra i alt 40 ha i dette område. Den absolut vigtigste drue i området er Trebbiano di Lugana, men der dyrkes også lidt Chardonnay.

Zenato laver to varianter af Trebbiano di Lugana. En basisvin som hedder San Bernadetto.

Derudover laves en Lugana Riserva. Dette er en vin som har gjort Zenato berømt blandt sommeliers og toprestauranter i og udenfor Italien, idet den byder på hidtil uset kvalitetsniveau for druen Trebbiano. Den kommer fra ældgamle vinstokke der vokser op af
skråningerne ved Gardasøen. Vinen fadlagrer i 4 måneder på Allier fade. Disse tilfører vinen en ekstra dimension og kompleksitet.

Man har i samarbejde med Universitetet i Milano og for egen regning etableret en stor eksperimental vinmark, hvor man arbejder med en helt ny klon af Trebbiano. Man har en ide om at denne klontype vil kunne give vin som kan matche vine lavet på de store vines
druer som Chardonnay og Riesling.

Det andet område hvor Zenato er aktiv er i Valpolicella. Her ejer man 20 ha. Der produceres principielt 3 vine i området. Valpolicella Classico, Ripassa Valpolicella og Amarone.

Ripassa Valpolicella er et enestående eksempel på den innovative approach vingården har til sit fag. Produktionsprocessen i denne vin er således: Man laver sin Valpolicella, sætter den på ståltanke, venter indtil man laver sin Amarone i februar året efter, lader sin Valpolicella sammenstikke med bærmen fra Amaroneproduktionen i ca. 10 dage, gærer den svagt og derefter har man en Amaronelignende vin som man har valgt at kalde Ripassa Valpolicella.

Zenatos Amaroner er et kapitel for sig. Kvaliteten er fremragende. Vinene adskiller sig fra andre Amaroner ved at have en lidt usædvanlig druesammensætning. Den består
naturligvis af Corvina hovedsageligt, dernæst Rondinella og Molinara. Desuden har man
anvendt Sangiovese.

Konsekvensen heraf synes at være at vinene virker meget mere rene og velplejede i sin frugt end andre Amaroner sædvanligvis gør.

Zenatos Amaroner er mægtige vine og naturligvis flittige prisvindere overalt i verden.

Til sidst et lille fif. Ved Bardolino by laver Zenato en rød DOC Bardolino. Man kunne næppe forestille en mere interessant hverdagsvin end denne. Den oser af frisk frugt, har en fin og rank syre og er ganske enkelt bare rigtig behagelig at drikke. Vinens pris er beskeden i forhold til den store fornøjelse den giver nyderen.