Biodynamisk vin

Der er en stor og stigende interesse for økologi og biodynamisk produktion - også når det gælder vin. Vinproducenterne er i stigende grad opmærksomme på, hvordan de dyrker deres vine i marken, og hvordan de forarbejder druerne efter høsten. Læs mere

 











































Selvom det langt fra er alle vinmagere, der er gået over til økologisk eller biodynamisk produktion, så er næsten alle vinproducenter meget opmærksomme på at dyrke deres druer med respekt for miljøet og omgivelserne. Derfor er det ikke et spørgsmål om enten-eller, når det handler om økologi. For mange konventionelle producenter reducerer mængden af tilsætningsstoffer, selvom de ikke tager skridtet fuldt ud og bliver certificeret økologiske. Samtidig er der mange trends og regelsæt indenfor den økologiske dyrkning, der gør det svært at få det fulde overblik, men vi forsøger her at give dig en lille guide, der kan hjælpe på vej.

Afsæt i Rudolf Steiners antroposofi

Inden for biodynamikken går man et skridt videre, hvilket sker med afsæt i Rudolf Steiners antroposofi, hvor livskræfter i naturen og kosmos forenes. En del regler er de samme eller strammere end dem, som gælder for økologisk vin.

For eksempel må der kun opvarmes til 35 grader, hvor grænsen for økologisk vin er højst 70 grader. I stedet for at sprøjte med pesticider i markerne, benyttes der forskellige former for kompostmidler som kogødning eller kamilleblomst. Samtidig tages der en række hensyn til månens faser og himmellegemernes placering, når der sås eller høstes. Endelig tilstræbes det også, at druerne håndplukkes, og der kun anvendes naturgær. Men der er altså ikke tale om forbud.