Mosel

De billedskønne fotografier fra det vestligste Tyskland taler deres eget sprog. Mosel-floden, der bugter sig igennem bakker, skråninger og bjerge, hvor vinstokkene står tæt og maler jordoverfladen mørkegrøn.

Læs mere
 










Mosel - hvor Riesling toppræsterer

Mosel og Riesling er stort set én og samme historie. Og så alligevel ikke, for mens Riesling også leverer spændende vine andre steder end ved Mosel, så byder Mosel også på andre druesorter. Det ændrer dog ikke på, at Riesling top-præsterer i dette område, der ligeledes må erkende, at den mægtige status, området har, aldrig ville være nået, hvis det ikke var for de store Riesling-vine.

Floden gennem tre lande

De fleste tænker Mosel som et tysk område, og det er da også her, at de mest berømte vine kommer. I virkeligheden udspringer Mosel-floden dog i Vogeserne i Frankrig, hvorfra den løber gennem Luxembourg og ind i Tyskland, hvor den munder ud i Rhinen ved Koblenz. Både i Frankrig og Luxembourg produceres vine under navnet Moselle, og de kan være ganske interessant. Men ikke helt så spændende som ved de tyske Mosel-bredder, hvor floden bugter sig gennem landskabet med skarpe sving, der giver mange sydvendte skråninger, som er ideelle for Riesling-druen.

Mosels områder

De fleste vinbønder med høj anerkendelse holder til i Mittelmosel, hvor jorden er præget af skifer. Her ligger Bernkastel-Kues som en næsten andægtig by ved flodens sydøstligste krumning. Graach er ligeledes et betydeligt bynavn, men ret beset er det svært at se bort fra ret mange af de vinproducerende egne her.

Ruwer, Saar, Obermosel og Moseltor er de sydligere dele af Mosel-området, mens de nordlige områder går under navnet Terrassenmosel. Saar skifter mellem store årgange og mere besværlige årgange, mens de øvrige Mosel-egne kan levere flotte vine, men uden at de ret ofte når samme høje niveau som i Mittelmosel.

Druesorter i Mosel

Elbling, Grauburgunder, Weissburgunder og Müller-Thurgau vokser også i Mosel, men det er Riesling, der stjæler næsten al opmærksomhed. Denne druesort, der imponerer med sin utrolige balance mellem sødme og syre, har det optimalt på Mittelmosels skifter - på en sydvendt skråning ned mod floden.

Her kan druen modnes på alle tænkelige måder, og derfor kan den også optræde med mange forskellige sødmegrader, som fremgår af etiketten. Trocken betyder, at vinen er tør, mens Halbtrocken eller Feinherb betyder, at den er halvtør.

Vigtige betegnelser i Mosel

Deutscher Qualitätswein:

Betyder 'kvalitetsvin', men her er tale om en kontrol af absolut minimumskvalitet, og vinene kan være meget svingende i kvaliteten. Prädikatswein : Finere klassificeret end Qualitätswein, og her findes en række af de allerfineste tyske hvidvine som Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese og Eiswein.

Grosses Gewächs (GG):

Tørre vine af meget høj kvalitet. De får lov at modne længe og skal komme fra en af de bedste marker. Det er vine med rigtig langt lagringspotentiale.

Kabinett:

Lette og friske vine.

Spätlese:

Senthøstede vine, der kan være både tørre og søde. Godt lagringspotentiale.

Auslese:

Når druerne høstes i meget moden tilstand. Det giver en del restsukker og sødme.

Beerenauslese:

Søde vine, der bevidst er præget af ædelråd, som får druernes skin til at sprække, så smagen bliver endnu mere sødmefuld og koncentreret.

Eiswein:

Meget sukkerholdige druer, der stadig har et højt syreindhold. Druerne får lov at fryse til is, mens de sidder på vinstokken, hvilket gør dem endnu mere koncentrerede.

Trockenbeerenauslese:

Findes kun i sjældne og særlige årgange, hvor vejret tillader at druerne angribes af ædelråd for derefter at kunne tørre helt ind på vinstokken. Meget søde og særlige vine.