Mousserende vin

Det siges, at de fleste geniale opfindelser i virkeligheden blev til ved en fejl. Det gælder angiveligt også for mousserende vin. Historien fortæller, at der var fejl på en sending hvidvine, der skulle sendes fra Frankrig til England, så restsukkeret i flaskerne blev omdannet til kuldioxid, der skabte bobler. Det endte man med at blive rigtig glade for i England, og derfor blev fejlen pludselig til en eftertragtet vintype, som franskmændene satte i produktion.

Læs mere
 



















AliBoitBoit

AliBoitBoit

Domaine Agnes Paquet

★★★★★
Ekstra Bladet
★★★★
Ekstra Bladet
149,95 pr. stk.
129,95
ved køb af 12 stk.
Læs mere
+
-





























Mere om Champagne

Der er stadig noget uforligneligt, ubeskriveligt og elegant over en fremragende Champagne, og uanset det stigende udvalg i prislaget under den franske konge af bobler, så vil den altid have sit helt eget kapitel i historien om vin. Den er kostbar, men den har også noget ganske særligt, der i de gode flasker berettiger prisskilt og ry.

Det betyder dog ikke, at vi ikke skylder os selv at udforske alle de andre forrygende bobler. Om det er fransk Cremant, spansk Cava, italiensk Prosecco eller tysk Sekt, så er der høj kvalitet, energisk elegance og et meget alsidigt smagsspektre at tage fat på.

Cremant

Cremant er i princippet en Champagne, der kommer fra et andet område end Champagne. Produktionsmetoden er den samme, men de unikke områdemæssige forhold i Champagne-distriktet gør naturligvis den store forskel. Cremant kan dog også være særdeles spændende og ofte i en prisklasse, der gør den attraktiv for endnu flere.

Cava

Cava er den spanske pendant til Champagne. Oprindeligt kaldte spanierne deres boblende vine for Champaña, men det var franskmændene selvsagt ikke så fjollede med, så derfor måtte spanierne for 50 års tid siden finde deres egen betegnelse. De fleste Cava’er produces på druerne Macabeo, Xarel-Lo og Parellada i Catalonien, og det kan smages, at de får mere solskin end Champagne-vinene. Det gør dem mere bløde og sødmefulde og knap så tørre og elegante.

Spumante

Spumante er den generelle italienske betegnelse for mousserende vin, og de kan have en masse forskellige smagsvarianter og sødmegrader. Asti-distriktet i Piemonte giver oftest søde og alkohol-lette boblevine og er lavet på Moscato-druen. Prosecco findes i mange sødmegrader og kommer fra Veneto-egnen, mens Lombardiet er hjemsted for Franciacorta-boblerne, der ligeledes produceres i både tørre og søde varianter.

Tysk Sekt

Mousserende vine fra Tyskland kaldes Sekt, og de er meget nemme at drikke og har en større blødhed og sødme, end man oplever i det nordlige Frankrig. Tysk sekt er gerne lavet på Riesling-druer og har den samme runde og frugtige stil.

Sparkling Tea

Endelig er Danmark også blevet en spiller på markedet for mousserende vin, om end det ikke nødvendigvis altid er druer, der anvendes til produktionen. Vi er for eksempel ganske begejstrede for Sparkling Tea, der er spændende flasker, der giver et nyt syn på boblernes verden.

Det er samme metode, man i dag kender som Champagne-metoden, hvor en stille vin gennemgår en ekstra gæringsproces, hvor der bliver tilsat gær og sukker for at skabe kulsyre.

Der var engang, hvor mousserende vin kun var noget, vi drak, når det skulle være ekstra festligt. Men i takt med, at udvalget er steget, og der er kommet mere prisvenlige boblevine på markedet, er vores passion for mousserende vine også steget. Selvom det endnu ikke er blevet en hverdagsvin, så er der heldigvis ikke så langt imellem, at vi skænker bobler i glassene.