Poggioargentiera

Friske, saftige og krydrede vine med masser af frugt og nuancer. Det kendetegner vinene fra Poggioargentiera, der dyrker deres vine på relativt højt beliggende marker, der også er placeret ganske tæt på havet. Niveauet har fået vinkritikerne til at finde de store ord frem, og da en af Toscanas dygtigste producenter - Tua Rita - overtog driften for fire år siden fik kvaliteten endnu et skud opad. Det her er terroirpræget toscansk økologi og biodynamik på rigtig højt niveau.

Læs mere
 


Når en topproducent som toskanske Tua Rita vælger at udvide forretningen og engagere sig i en allerede eksisterende vingård i Maremma-provinsen, er forklaringen ligetil: Vingårdens produkter ligger på så højt et kvalitetsniveau, at Tua Rita med sindsro kan lægge navn til hver eneste flaske, der frigives herfra. Så med Poggio Argentiera var der virkelig noget at komme efter for det familieejede vinhus (berømt bl.a. for 100 point-vinen Redigaffi), og da muligheden bød sig i 2015, indgik de en aftale om at overtage driften af den 22 ha store ejendom.

Økologisk og biodynamisk vinproduktion

Poggio Argentiera er en relativt ny vingård. Den blev etableret i 1997, da den landbrugsuddannede Gianpaolo Paglia og hans britiske kone, Justine Keeling, købte ejendommen Podere Adua, tæt på Maremmas naturpark og kun fem km fra havet. Her dyrkede parret de klassiske lokale druer Morellino di scansano (Sangiovese), Vermentino, Ciliegiolo og Alicante samt enkelte internationale sorter. Nogle år senere investerede de i endnu en vinmark, Podere Keeling, opkaldt efter fru Justine og beliggende i 250 meters højde i Scansano kommunen.

Toscansk vin med tydeligt terroirpræg

Vinene, der kom ud af anstrengelserne, viste sig hurtigt at være i en klasse for sig, og med terroirer under indflydelse af henholdsvis havet (Adua) og højderne (Keeling) og en økologisk tilgang til vindyrkning formåede Gianpaolo Paglia og Justine Keeling for hver årgang at gøre kunststykket lidt bedre. Anerkendelserne udeblev da heller ikke, og nyere årgange af Poggio Argentieras topvine har opnået helt op til 96 point hos de internationale vinkritikere. Vingården er nu i færd med at omlægge produktionen til biodynamik.