Portugal

Tilbage i 1970’erne og begyndelse af 1980’erne var portugisisk vin i høj kurs herhjemme, men senere gik gassen af ballonen, og de ofte prisbillige portugisere blev overhalet indenom af nye spændende vine fra ikke mindst Spanien og Italien.

Læs mere
 





S. Leonardo 10 years Tawny

S. Leonardo 10 years Tawny

Quinta do Mourao

90/100
Robert Parker Wine Advocate
★★★★★★
Erik Mortensen,
Den Korte Avis
289,95 pr. stk.
259,95
ved køb af 6 stk.
Læs mere
+
-



Alvarinho - 2017

Alvarinho - 2017

Quinta de Santiago

★★★★★
Houlbergs Vinblog
★★★★★
Kvindevin.dk
144,95 pr. stk.
129,95
ved køb af 12 stk.
Læs mere
+
-

S. Leonardo Ruby

S. Leonardo Ruby

Quinta do Mourao

★★★★★
Winelab.dk
154,95 pr. stk.
139,95
ved køb af 12 stk.
Læs mere
+
-



På et tidspunkt samlede interessen sig mest om portvinene, når Portugal bidrog til danskernes vinindkøb - bordvinene tiltrak sig ikke megen opmærksomhed. Det var synd og skam … og så alligevel ikke. For det tvang producenterne til at stramme sig an og medførte et klart løft i kvaliteten. Og da portvinsbegejstringen hen ad vejen lagde sig, valgte mange af vinbønderne at prioritere produktionen af rødvin højere.

Portugal leveringsdygtig i topvine

Det har betydet, at udvalget af decideret topvine fra Portugal er vokset betydeligt. Særligt i Dourodalen, hvor portvinen ellers har spillet den altdominerende hovedrolle, fremstilles nu stor, stor vin fra dedikerede vingårde. Druerne, der anvendes, er nogenlunde de samme som i portvinene: Lokale sorter som touriga nacional, touriga franca, tinta roriz m.fl. giver komplekse, krydrede vine med stor dybde og mineralitet. Også de hvide vine stiger støt i kvalitet.

Fra friske sprøde Vinho Verde-vine til solmodne røde frugtbomber

Nord for Duoro fremstilles de ofte fremragende Vinho Verde-vine lavet primært på alvarinho-druen. Friske, sprøde og frugtige hvidvine, der skal drikkes helt unge. Bevæger man sig længere mod syd, finder man en anden vigtig region, Dão, som tidligere var ganske populær, men i dag er gået lidt i glemmebogen. Vinene herfra kan forekomme en smule old school. De er tit ganske intense og lagrer godt.

I Bairrada længere mod vest fokuseres ikke kun på rødvinsproduktionen. Det noget køligere klima, der er under indflydelse af det nærliggende Atlanterhav, skaber også flotte betingelser for at fremstille mousserende vine.

Længere sydpå i den store Alentejo-region (ca. en tredjedel af landet) produceres voldsomme mængder af vin. Det varme klima favoriserer rødvinene, men der arbejdes også ihærdigt med at højne kvaliteten i hvidvinene. Generelt er vinene solmodne, behagelige og let drikkelige, men det er ikke her, man støder på de store, lagringsværdige udgaver. Det gælder også vinene fra Lisabon-området og Setúbal, som så til gengæld er anerkendt for sine søde moscatel-vine.