Alsace vin: Køb vin fra Alsace her
 
Alsace - En blændende smuk vinregion med mere end 4000 vinavlere.

Alsace-vin er indbegrebet af kølig, læskende hvidvin tappet på høje, slanke flasker, der også kaldes for flûtes. En bjergtagende vinregion ved Frankrigs østgrænse, som gennem tiderne både har været på tyske og franske hænder. En gudesmuk vinregion i et eventyrlandskab af bølgende bjergtoppe, hvor vi finder den ene flotte borgruin efter den anden, oplyst af et grønt sanseligt flor af den ene idylliske vinmark efter den anden. På disse betagende skråninger arbejder flere end 4.000 passionerede vinavlere hvert år for at frembringe den ene fantastiske aftapning efter den anden. Hele 90% af den samlede vinproduktion i Alsace består af hvidvine, men ... Læs mere denne historiske vinregion er også leveringsdygtige i andre vintyper som rødvin , mousserende vin og sød dessertvin.

Ydermere er Alsace også berømt for at være fødestedet for den biodynamiske vindyrkning i Frankrig, helt tilbage til 1924; hvorfor regionen også har landets højeste andel af biodynamiske producenter. I skrivende stund oplever Alsace en ny renæssance med mange producenter som laver vinene mere eller mindre naturligt – med minimal tilsætning af svovl eller indgriben.

Læs om Alsace

Vis alle1-12 af 13 produkter
  1. Pinot Gris - Hengst - Grand Cru
    Domaine Stentz Buecher
    FrankrigAlsace - Wettosheim
    Forlaget Smag17 / 20
    Jyllands Posten90 / 100
    Oldenburgs Vinguide18 / 20
    Pris v. 6 styk Spar 480,00
    259,95 179,95 DKK
    Læs mere
  2. Riesling - Ortel
    Domaine Stentz Buecher
    FrankrigAlsace - Wettosheim
    Erik Mortensen
    Forlaget Smag17 / 20
    Pris v. 6 styk Spar 420,00
    219,95 149,95 DKK
    Læs mere
  3. Cremant d'Alsace Brut
    Domaine Stentz Buecher
    FrankrigAlsace - Wettosheim
    Pris v. 6 styk Spar 300,00
    179,95 129,95 DKK
    Læs mere
  4. Riesling - Mineral
    Maison Wehrle
    FrankrigAlsace - Husseren Les Châteaux
    Frisk og mineralsk riesling med noter af æble og flint.
    Pris v. 6 styk Spar 120,00
    149,95 129,95 DKK
    Læs mere
  5. Riesling - Steingrubler - Grand Cru
    Domaine Stentz Buecher
    FrankrigAlsace - Wettosheim
    Pris v. 6 styk Spar 540,00
    279,95 189,95 DKK
    Læs mere
  6. Pinot Gris - Harmonie - Halve
    Maison Wehrle
    FrankrigAlsace - Husseren Les Châteaux
    Krydret, halvtør pinot gris med noter af gule æbler og honning.
    Pris v. 6 styk Spar 120,00
    99,95 79,95 DKK
    Læs mere
  7. Riesling - Mineral - Halve
    Maison Wehrle
    FrankrigAlsace - Husseren Les Châteaux
    Frisk og mineralsk riesling med noter af æble og flint.
    Pris v. 6 styk Spar 120,00
    99,95 79,95 DKK
    Læs mere
  8. Pinot Gris - Harmonie
    Maison Wehrle
    FrankrigAlsace - Husseren Les Châteaux
    Krydret, halvtør pinot gris med noter af gule æbler og honning.
    Oldenburgs Vinguide17 / 20
    Pris v. 6 styk Spar 300,00
    159,95 109,95 DKK
    Læs mere
  9. Pinot Gris - Rosenberg
    Domaine Stentz Buecher
    FrankrigAlsace - Wettosheim
    Oldenburgs Vinguide17 / 20
    Pris v. 6 styk Spar 360,00
    199,95 139,95 DKK
    Læs mere
  10. Riesling - Rebgarten
    Maison Wehrle
    FrankrigAlsace - Husseren Les Châteaux
    Mineralsk og let fedmefuld riesling med noter af æble og flint.
    Pris v. 6 styk Spar 240,00
    199,95 159,95 DKK
    Læs mere
  11. Pinot Blanc - Terrasse
    Maison Wehrle
    FrankrigAlsace - Husseren Les Châteaux
    Frugtig og blød pinot blanc med noter af æble og citrus.
  12. Gewurztraminer - Caractère
    Maison Wehrle
    FrankrigAlsace - Husseren Les Châteaux
    Kraftig og sødmefuld gewürztraminer med noter af tropiske frugter og honning.
    Pris v. 5 styk Spar 100,00
    159,95 139,95 DKK
    Læs mere

Kontakt os

Vinstilen i Alsace

Vinregionen Alsace ligger trygt i læ af bjergkæden Vogeserne, hvilket giver et tørt og solskinsrigt klima, som, kombineret med en kompleks geoteknisk undergrund, skaber særdeles attraktive vilkår for vinproduktion. Alsace ligger ned til Rhinen med Vogeserne i ryggen og med fri udsigt til tyske Schwarzwald på den modsatte side af Rhinen. Alsace er en gastronomisk og kulturel smeltedigel med det bedste fra de to nabolande, Frankrig og Tyskland. En region, som har mange ligheder med nabolandet i Rhinlandet, men som også adskiller sig i stil og udtryk indenfor især hvidvine. Hoveddruen i Alsace er Gewürztraminer, som er en kraftig og krydret druesort, som oprindelig har sit navn fra byen Tramin i Südtyrol, hvor druesorten oprindeligt stammer fra.

Et varietalt kludetæppe

De fleste vine i Alsace er varietale vine, hvilket vil sige at vinene navngives efter druesortens navn. Med mere end 20 forskellige jordbundsformationer i Alsace, og en årlig vinproduktion på godt og vel 160 millioner flasker vin, vil du opleve vidt forskellige stilarter og aromapaletter alt efter jordbundstype og geografi i regionen. Forekomsten af muld i undergrunden i Vogeserne er aldeles minimal, og i stedet består jordbunden primært af sandsten, granit, gnejs, schist og vulkanaske. Det giver mulighed for at skabe vine med mineralske noter, som ofte associeres med våd flint i både næse og mund, og som kan virke en smule olierede i udtrykket.

Vinmarkerne længere nede af skråningerne ved Rhinens deltabækken har derimod dybere muldlag med en undergrund af ler, kalk- og sandsten, som giver elegante og velafbalancerede vine med flotte finesser.

Vinmarker med tunge ler- og mergeljorde giver derimod mere tunge vine med mere fylde, struktur og en bredere aromapalette. Alsace er med andre ord et fantastisk område at fordybe sig i, og det har på mange områder den samme detaljerigdom i vinenes diversitet som det gør sig gældende for Pinot Noir og Chardonnay i Bourgogne.

Druesorter i Alsace

Vinregionen Alsace producerer i dag otte større varietale vine, som siden 1900-tallet er blevet kraftigt rationaliseret, da man tidligere praktiserede en inddeling af druesorterne i henholdsvis ”ædle” og ”andre” druesorter. 90% af vinproduktionen i Alsace er hvidvine, hvilket afspejler sig i de otte druesorter. Gewürztraminer og Muscat er mere påvirkelige overfor klimaet, hvilket regionens mere end 4.000 vinavlere har forsøgt at kompensere for ved at plante lidt af alle de otte druesorter, hvoraf Riesling tegner sig for hele 20% af alle tilplantede vinmarker i Alsace.

De otte druesorter er:

  • Riesling
  • Gewürztraminer
  • Pinot Gris
  • Pinot Blanc (Chardonnay)
  • Muscat
  • Pinot Noir
  • Sylvaner
  • Chasselas

Pinot Blanc, som egentlig er Chardonnay i Alsace, men som ifølge lovgivningen ikke må sælges og markedsføres under navnet ”Chardonnay”, vinder mere og mere udbredelse. Pinot Blanc er en taknemmelig druesort som modner ret tidligt, og som er nem at fremstille god vin på. Pinot Blanc er også basisdrue i de skønne Crémant d’ Alsace vine, og skaber i Alsace gode tørre hvidvine uden den store aromapalette, men med frisk vedholdende syre og moderat alkoholstyrke.

Appellationerne i Alsace

Alsace fik sin officielle AOC-status i 1962 med den regionale appellation Alsace eller Vin d’ Alsace. I 1976 definerede man appellationen Crémant d’ Alsace, hvilket skulle sikre en ensartethed i fremstillingen af denne populære mousserende vintype, som i dag tegner sig for ca. 25% af vinproduktionen i AOC Alsace.

I 2011 fik regionen indført yderligere to appellationer, som har til formål at supplere den oprindelige AOC Alsace med strengere krav til vinfremstillingen – herunder beplantningstæthed, druesorter, beskæring og udbytte blot for at nævne nogle eksempler. De to nye appellationer hedder henholdsvis AOC Alsace communales og AOC Alsace lieux-dits, hvoraf sidstnævnte er endnu strengere end AOC Alsace communales.

Alsace Grand Cru

Alscace Grand Cru blev indført som appellation i 1975, og tæller i dag mere end 50 Grand Cru vinmarker eller lieu-dits, som tilsammen kun står for ca. 5% af den samlede vinproduktion i Alsace. For mange forbrugere står Grand Cru som noget af det ypperste indenfor vinproduktion, og er implicit en garanti for store vinoplevelser. Desværre er det ikke altid tilfældet, og Alsace Grand Cru er ingen undtagelse.

Alsace Grand Cru byder selvfølgelig på mange gode vinmarker og producenter, som til fulde lever op til deres Grand Cru-status, men der er desværre også en del producenter og kooperativer, som producerer middelgode Grand Cru vine, som desværre lukrerer på det gode navn. En af årsagerne til denne svingende kvalitet indenfor Grand Cru vine, skal findes i den enkelte producents store spredning af sine vinmarker, hvor disse ofte har meget forskelligartede jordbundsforhold, hvilket afstedkommer vine af meget svingende kvalitet.