Amarone vin - Uimodståelig Amarone fra de bedste producenter
 
Den populære Amarone vin fra Veneto er en af danskernes foretrukne

Amarone som vintype hører til blandt danskernes foretrukne rødvin fra Italien. Amaronens popularitet hænger sammen med danskernes årelange rejselyst til området omkring Gardasøen, hvor man sydvest for Gardasøen finder vinområdet Valpolicella. Vinregionen, hvor den store Amarone bliver produceret.

Historien siger, at Amarone blev til ved en fejl, da en vinbonde ville producere den flotte og traditionelle dessertvin Recioto della Valpolicella. Men druerne gærede ud, og derfor blev vinen tør i stedet for sød, hvorved Amarone-vinen blev ’opdaget’.

Amarone nyder som rødvin stor popularitet i Danmark og resten af Skandinavien, hvor dens karakteristika passer godt til vores madkultur ... Læs mere og højtider. Amarone er en vintype, som fik sit helt store gennembrud i starten af 90’erne, og som stadigvæk er en populær vin – især til vores fede danske julemad. Desværre er der stor forskel på kvaliteten, og en Amarone er ikke bare en Amarone, hvilket er en udbredt misforståelse blandt mange danske vinelskere.

Den 4 december 2009 blev både Amarone og Recioto della Valpolicella tildelt DOCG status. Amarone er “Vino da Meditazione”, frit oversat “meditationsvin” som er skabt til lange samtaler og hygge!

Læs om Amarone

1-1 af 1 produkter
  1. Amarone della Valpolicella DOCG
    Terre di Valgrande
    ItalienVeneto - Valpolicella
    Sødmefuld og kraftig rødvin med nuancer af blomme, rosin, og chokolade.
    Ekstra Bladet
    Ekstra Bladet91 / 100

Kontakt os

Amarone della Valpolicella

I den populære vinregion Veneto ligger vinområdet Valpolicella, som er ophavsland for den klassiske Amarone. I Valpolicella benytter vinbønderne 3-4 forskellige druesorter til fremstillingen af en Amarone. Kongedruen i en Amarone hedder Corvina, og det er en drue, der er meget udbredt i det nordøstlige Italien. Dens egenskaber er ret unikke i tilblivelsen af en Amarone, idet dens tykke skind gør den velegnet til tørring – det man også benævner som Appassimento metoden.

De klassiske druesorter til en Amarone er Corvina, Corvinone, Rondinella og Molinara. Sidstnævnte bruger man ikke så ofte, og som regel kun som blandingsdrue i fx en Amarone, hvor den tilfører vinen høj frugtsyre.

Modernister og traditionalister

Valpolicella er som i så mange andre regioner opdelt i to lejre. Modernisterne praktiserer moderne produktionsmetoder, mens traditionalisterne skaber deres vine efter gamle principper og traditioner. Det er to forskellige produktionsmetoder, som skaber vine med forskellige karakteristika. Modernisterne opbevarer blandt andet deres druer i moderne afkølede rum med automatiseret ventilation, mens traditionalisterne praktiserer den gamle udtørring af druerne på net og i små kasser på loftet, hvor der er naturlig ventilation.

Amaronen er kongevinen i Valpolicella, og kun de bedste druer benyttes til denne vin. Det kan tage helt op til 6-8 år fra vinen kommer på træfade til den bliver tappet på flaske. Normalt fadlagrer en Amarone i to år, men hvis der er tale om en Amarone Riserva, skal den fadlagre i mindst 4 år, hvor vinmageren hvert år er forpligtet til at indsende prøver af vinen til godkendelse.

En Amarone i Riserva-kvalitet koster noget mere end en normal DOCG Amarone della Valpolicella.  DOCG klassifikationen stiller også krav til vinfremstillingen, hvor blandt andet mængden af restsukker maksimalt må udgøre 0,4%. Derudover skal alkoholprocenten i en Amarone ligge på mindst 14%, men oftest ligger alkoholprocenten endnu højere, og i en god Amarone kan den sagtens nå helt op over 16%.