Julevin: Find din vin til julemaden

At parre vin med dansk julemad er lidt af en udfordring. For hvad matcher et måltid, der på én gang består af noget fedt, noget salt, noget sødt og noget syrligt? Fed and, gås eller flæskesteg med tyk brun sovs, sukkerbrunede kartofler, svesker, æbler og sursød rødkål kræver virkelig sin vin.

Tænk på sammensætning af vin og julemad, som om det var en opskrift

Her skal man bare tænke over, hvilke ingredienser der vil gå godt sammen. Og vin og mad er faktisk fuldkommen på samme måde. Tænk på vinens smag: Vil den fungere sammen med smagen af maden?

Tænk over smagens intensitet når du vælger julevin

Til at begynde med kan man i hvert fald slå fast, at en del vine overhovedet ikke egner sig til formålet. Rødvinen - for det er først og fremmest den, vi drikker til julemaden - må hverken være for let, for tør eller for garvesyreholdig. Tænk i stedet i retning af saftig, sødmefuld og alkoholisk. Vinen skal have en mærkbar tyngde - og også gerne en smule syre - for ikke at blive tromlet ned af den fede, tunge mad. 

Mange vine kan isoleret set drikkes til and eller flæskesteg, men det gælder om at tænke hele ”pakken” ind i valget af julevinen, og så snart der kommer brunkartofler og rødkål ind i billedet, får flere af vinene det svært. Vi anbefaler her et udvalg af dejlige vine, som passer til hvert et element i et vellykket juleaftens-traktement. God fornøjelse - og glædelig jul!

Se alle vores julevine her

{button_showall}Vis alle{/button_showall} {button_showless}Vis mindre{/button_showless} {totalinfo}%total_product_on_this_page_start%-%total_product_on_this_page_end% af %total_products% produkter{/totalinfo}
  1. Champagne - Brut Reserve
    Billecart Salmon
    FrankrigChampagne - Mareuil-sur-Ay
    Kompleks vin med en imponerende friskhed fra en af verdens bedste champagneproducenter.
    Antonio Galloni90 / 100
    BT
    Ekstra Bladet
    Ekstra Bladet92 / 100
    Forlaget Smag19 / 20
    James Suckling91 / 100
    Stephen Tanzer91 / 100
    Wine Enthusiast92 / 100
    Wine Spectator91 / 100
    Winelab
    Pris v. 12 styk Spar 1.440,00
    419,95 299,95 DKK
    Læs mere
  2. Chateauneuf du Pape
    Domaine du Vieux Telegraphe
    FrankrigRhône - Chateauneuf-du-Pape
    Elegant og ædel rødvin med stor frugtkoncentration og lang eftersmag.
    DinVinGuide94 / 100
    Ekstra Bladet
    Ekstra Bladet94 / 100
    James Suckling96 / 100
    Kvindevin.dk
    Wine Advocate94 / 100
    Wine Spectator95 / 100
    Pris v. 6 styk Spar 1.500,00
    699,95 449,95 DKK
    Læs mere
  3. Chateauneuf du Pape - Telegramme
    Domaine du Vieux Telegraphe
    FrankrigRhône - Chateauneuf-du-Pape
    Elegant, let drikkelig rødvin med noter af modne blommer og kirsebær.
    Ekstra Bladet
    Ekstra Bladet92 / 100
    James Suckling96 / 100
    Jancis Robinson17-18 / 20
    Smagpåvin.dk
    Vinous media / Galloni90-92 / 100
    Wine Advocate91 / 100
    Pris v. 12 styk Spar 1.200,00
    349,95 249,95 DKK
    Læs mere
  4. Amarone della Valpolicella DOCG
    Terre di Valgrande
    ItalienVeneto - Valpolicella
    Sødmefuld og kraftig rødvin med nuancer af blomme, rosin, og chokolade.
    Ekstra Bladet
    Ekstra Bladet91 / 100
  5. Kilikanoon Killerman's Run Shiraz
    Kilikanoon Winery
    AustralienSouth Australia - Clare Valley
    Krydret og frugtmættet med nuancer af mørke bær, blommekompot og krydderier.
    Flaskehalsen.nu
    Forlaget Smag17-18 / 20
    Pris v. 12 styk Spar 840,00
    189,95 119,95 DKK
    Læs mere
  6. Gigondas
    Domaine Saint Gayan
    FrankrigRhône - Gigondas
  7. Malleolus - Ribera del Duero
    Bodegas Emilio Moro
    SpanienCastilla y Leon - Ribera del Duero
    Krydret og kraftig med nuancer af sødmefulde sorte kirsebær, kaffe og vanilje.
    James Suckling92 / 100
    Jyllands Posten
    Jyllands Posten92 / 100
    TESTVINDER DinVinGuide94 / 100
    Wine Advocate91-92 / 100
    Wine Spectator93 / 100
    Pris v. 6 styk Spar 780,00
    359,95 229,95 DKK
    Læs mere
  8. Les Crestes
    Celler Mas Doix
    SpanienCatalonien - Priorat
    Fyldig og saftspændt med en ren og livlig frugt.
    Decanter90 / 100
    Flaskehalsen.nu
    Guía Peñín91 / 100
    Guía Peñín91 / 100
    James Suckling90 / 100
    Winelab
    Pris v. 12 styk Spar 840,00
    229,95 159,95 DKK
    Læs mere
  9. Gigondas - Terrasse du Diable
    Domaine les Pallières
    FrankrigRhône - Gigondas
    Fyldig og blød rødvin med fed mørk frugt.
    Antonio Galloni92 / 100
    Wine Spectator90 / 100
    Pris v. 6 styk Spar 540,00
    319,95 229,95 DKK
    Læs mere
  10. Brut Blanc de Blancs
    Diebolt-Vallois
    FrankrigChampagne - Cramant
    Finansbureauet
    Wine Spectator92 / 100
    Winemag.co.za93 / 100
    Pris v. 6 styk Spar 480,00
    349,95 269,95 DKK
    Læs mere
  11. Crozes Hermitage Blanc - Cuvée Particuliere
    Domaine des Remizières
    FrankrigRhône - Crozes-Hermitage
    Wine Advocate90 / 100
    Pris v. 6 styk Spar 360,00
    189,95 129,95 DKK
    Læs mere
  12. Chablis
    Domaine Christian Moreau
    FrankrigBourgogne - Chablis
    Intens og fyldig hvidvin med noter af grønne æbler, kalk og citrus.
    Jyllands Posten91-92 / 100
    VineExpressen anbefalet
    Pris v. 6 styk Spar 120,00
    269,95 249,95 DKK
    Læs mere
  13. Taberner - Vino de la Tierra de Cadiz
    Bodegas Huerta de Albala
    SpanienAndalusien - Cadiz
    Blød og intens rødvin med sødmefuld mørk frugt og nuancer af vanilje og lakrids.
    Erik Mortensen
    Winelab
    Pris v. 6 styk Spar 540,00
    269,95 179,95 DKK
    Læs mere
  14. Zinfandell
    Heaven Hill
    USACalifornien - Lodi
    Frugtig, fyldig og krydret med nuancer af brombær og vanilje samt et drys af peber.
    Pris v. 6 styk Spar 120,00
    89,95 69,95 DKK
    Læs mere
  15. S. Leonardo 40 years Tawny
    Quinta do Mourao
    PortugalDouro - Porto
    Sjælden, gammel portvin med fyldige og intense noter af tørret frugt, honning, valnød og citrus.
    Cellartracker95 / 100
    DinVinGuide94 / 100
    Pris v. 6 styk Spar 2.400,00
    1.299,95 899,95 DKK
    Læs mere
  16. Amery Basket Press Shiraz
    Kay Brothers
    AustralienSouth Australia - Mclaren Vale
    Krydret shiraz-vin med stor fylde og frugtkoncentration.
    Vinous media / Galloni90 / 100
    Wine Advocate90+ / 100
    Wine Spectator90 / 100
    Pris v. 6 styk Spar 480,00
    259,95 179,95 DKK
    Læs mere

Kontakt os

Skal du bruge julevin til en bestemt ret? Find den her

En aperitif før julemiddagen er en skøn måde at indlede aftenen på. Det er vigtigt at vælge noget forfriskende og let, som hverken mætter eller beruser for meget, men i stedet pirrer smagssanserne og skærper appetitten.

Se Theis Vines forslag og læs mere om aperitif til juleaften her.

De færreste plejer at servere en decideret forret juleaften, men det er alligevel blevet langt mere udbredt, end det var før i tiden. F.eks. i England hvor man tit får en lille let fiskeanretning eller skaldyr sammen med et glas hvidvin.

Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til forret juleaften her.

De fleste spiser andesteg juleaften. Andens naturlige sødme og animalske smag kræver en vin med en vis pondus – men her er det faktisk i lige så høj grad julens ekstreme tilbehør, som dikterer vinen.

Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til and her.

Gås er det fedeste og kraftigste fjerkræ, vi traditionelt sætter tænderne i juleaften. Gåsens saft og kraft ligger i det mørke kød og kraftige fedtlag. Derfor skal julevinen til gås også være af den ekstra fyldige og sødmefulde slags.

Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til gås her.

Flæskestegen er det traditionelle valg på årets festlige aften. Med sit lyse og saftige kød, kronet af den sprøde flæskesværd, er denne nationalspise stadig utrolig populær. Vin til flæskesteg er hovedsageligt dikteret af den intense garniture frem for af det lyse og milde kød.

Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til flæskesteg her.

Selve smagen i risalamande er i sig selv ret neutral og træder nærmest kun frem på grund af den fine vanilje. Den søde julevin til risalamande bliver derfor fuldkommen defineret af, hvilken sauce man serverer til. De fleste vælger den klassiske kirsebærsauce, men også andre saucer som f.eks. appelsinsauce eller karamelsauce fungerer fantastisk med denne ret og kan udvide vinrepertoiret nok så meget.

Se Theis Vines forslag og få svar på spørgsmålet: "Hvad drikker man til risalamande?" her.

Når maden er spist og gaverne pakket op, er det oplagt at nyde lidt knas i stuen. Spiritus og portvin til julegodter er de klassiske valg, som altid spreder glæde ved middagens afslutning. Spiritus kan give et frisk pust oven på den tunge mad, og hvis man ikke er helt fyldt op, er et glas portvin perfekt til at sidde og meditere over.

Se Theis Vines forslag og læs mere om spiritus og portvin til juleknas her.