Chateau Latour release 2018
 
Latour er netop kommet med en sen frigivelse af 2006 Latour, samt den længe ventede frigivelse af Les Forts de Latour 2012

Ikonvinen over alle ikonvine må siges at være Château Latour - 1. cru-vinen fra Pauillac, som i stort set alle årgange de sidste 20-30 år har fremstået som et fyrtårn af stabilitet og kvalitet. Det sendte i 2012 chokbølger gennem vinbranchen, da folkene bag Latour bekendtgjorde, at de ikke længere ville sælge deres vine en primeur. Vinene ville først blive frigivet, når man mente, de var klar. Punktum.

Læs om Chateau Latour

Det var et brud på årtiers praksis med at reservere og betale for vine, der endnu befandt sig i slottets kældre i Bordeaux og først blev sendt på markedet et par år efter høsten. Ledelsen på Château Latour havde dog så stor tiltro til deres strategi, at de ikke frygtede, det gik ud over salget.

Ejendommen, der stammer helt tilbage til 1300-tallet og op gennem de følgende århundreder har været ejet af forskellige familier, fik sit navn efter La Tour Saint-Maubert (Saint-Maubert tårnet), der fungerede som en slags udkigstårn. Det blev for mange hundrede år siden jævnet med jorden, og det nuværende tårn, som skulle blive slottets vartegn, blev først opført i perioden 1620-30. Det blev bygget som et dueslag og havde således intet at gøre med slottets navn.

Da Alexandre de Segur de Francs hen mod slutningen af 1600-tallet giftede sig med Marie-Therese de Clausel, blev La Tour de Saint-Maubert indlemmet i hans familiedynasti. Inden sin død nåede han i øvrigt at erhverve Château Lafite, og hans søn Nicolas-Alexandre videreførte trenden med opkøbene af både Mouton-Rothschild og Calon-Segur. Latour var i familiens eje i 300 år.

I den periode skete en voldsom udvikling med ejendommen. Vinproduktionen blev gradvis en vigtigere del af indtægtsgrundlaget, og i takt hermed steg kvaliteten på vinene, som op gennem 1700-tallet blev anset som nogle af de fineste - ikke mindst på det britiske marked, hvor det velhavende aristokrati nød både ædel Bordeaux, portvin og sherry. Latour blev i 1855 klassificeret som 1. cru, og nogle år efter opførte man det eksisterende slot. Forskellige virksomheder og arvinger af Segur-familien havde part i ejendommen helt frem til 1993, da den franske milliardær François Pinault opkøbte andelene. Pris: 131 millioner dollars.

Pinault ansatte den ekstremt dygtige Frédéric Engerer som direktør for Château Latour. Det viste sig at være en klog beslutning, for i hans tid har slottet præsteret nogle af de største vine overhovedet. Ejendommen råder i dag over 90 ha. Heraf er de 78 beplantet med vinstokke med en gennemsnitsalder på 40 år - nogle er dog op til 100 år gamle. Vigtigst er den 47 ha store parcel kaldet Enclos. Den udgør hjertet af Latour og betragtes af mange som det bedste stykke jord i hele Bordeaux.

Fordelingen på druetyper er 74 pct. cabernet sauvignon, 24 pct. merlot og resten cabernet franc og petit verdot. Så småt er man begyndt at anvende biodynamiske metoder i markerne.

Udover førstevinen Château Latour fremstilles en andenvin, Les Forts de Latour, og tredjevinen Pauillac de Latour på ejendommen.

1-3 af 3 produkter
 1. Chateau Latour - Pauillac de Latour
  Chateau Latour
  FrankrigBordeaux - Pauillac
  Rank og let fyldig med god koncentration af mørke bær og en fin mineralitet.
  James Suckling90 / 100
  Tim Atkin91 / 100
  Pris v. 6 styk Spar 1.800,00
  899,95 599,95 DKK
  Læs mere
 2. Chateau Latour - Pauillac de Latour - Halve
  Chateau Latour
  FrankrigBordeaux - Pauillac
  Rank og let fyldig med god koncentration af mørke bær og en fin mineralitet.
  Pris v. 6 styk Spar 900,00
  449,95 299,95 DKK
  Læs mere
 3. Chateau Latour - Pauillac de Latour - 3 liter
  Chateau Latour
  FrankrigBordeaux - Pauillac
  Rank og let fyldig med god koncentration af mørke bær og en fin mineralitet.
  James Suckling90 / 100
  Tim Atkin91 / 100
  Pris v. 2 styk Spar 2.000,00
  3.499,95 2.499,95 DKK
  Læs mere

Kontakt os