Valgte filtre
En af verdens mest udbredte druesorter er Grenache Noir - eller Garnacha, som den hedder i Spanien, hvor den menes at stamme fra og stadig dyrkes i stor stil. Absolut dominerende er den dog i det sydlige Frankrig, særligt i Rhône. Her udgør den rygraden i de store vinefra Châteauneuf du Pape, men også i de mindre Côtes du Rhône- og Villages-vine samt i de fleste sydfranske roséer.
Læs mereOftest optræder den i selskab med andre druer - f.eks. Syrah, Mourvèdre, Cinsault og Carignan m.fl. Sjældnere fremstilles rene Grenache-vine, om end det forekommer. Karakteristisk for druen er dens frugtige sødme, beherskede syre og tendens til oxidation.
I de rette hænder er den imidlertid garant for nogle af verdens største vinoplevelser, hvad enten den dyrkes i Frankrig, Spanien, Italien, Australien eller USA.I de vine, hvor grenache-druen dominerer, oplever man sødmefulde jordbær- og hindbærtoner, der undertiden bliver nærmest likøragtige. Garvesyren kan være ganske fremtrædende - særligt i mindre vellykkede årgange, hvor noter af peber og urter også finder vej i vinen.
Grenache Blanc og Grenache Gris er afarter af druen, som anvendes til hvidvin og hedvin.
Luk