Bordeaux 2017 En Primeur

Meget tidligt blev Bordeaux 2017 udråbt til en katastrofe. Så galt står det dog ikke til. Langtfra. Nogen årgang 2015 eller 2016 bliver det aldrig, men ser man sig lidt for, lader det sig sagtens gøre at udvælge præcis de vine, der indeholder de kvaliteter, alle forventer af god Bordeaux.

Læs mere
 
Chateau Coutet - 2017

Chateau Coutet - 2017

Chateau Coutet

EN PRIMEUR
95-97/100
Robert Parker Wine Advocate
92-95/100
Wine Spectator
299,00
pr. stk.
Læs mere
+
-
Chateau Palmer - 2017

Chateau Palmer - 2017

Chateau Palmer

EN PRIMEUR
97-98/100
James Suckling
96-98/100
Robert Parker Wine Advocate
1.999,00
pr. stk.
Læs mere
+
-

Men lad os tage et kig på, hvordan forløbet har været i det vinmæssigt problematiske år 2017. Ordet ”frost” går igen i beskrivelserne af det, der kunne være endt i en katastrofe, men trods alt mundede ud i noget fornuftigt. I hvert fald for de fleste Bordeaux-producenter. Efter en lovende start dykkede temperaturerne drastisk, og frosten ramte hårdt i dagene 26. og 27. april. Særligt de lavere beliggende marker omkring Saint-Emilion led under den sene forårsfrost, hvor ca. halvdelen af høsten gik tabt. På venstrebredden gik det knap så voldsomt for sig, og i den øvre del af Médoc, der omfatter appellationerne Saint-Julien, Saint-Estèphe og Pauillac, slap man med skrækken.

Uensartet Bordeaux-årgang

Overordnet er Bordeaux-høsten 40 pct. mindre end året før. I nogle appellationer har man imidlertid høstet større mængder end i 2016, så der tegner sig et billede af en temmelig uensartet årgang. Dér hvor skaderne synes størst, er i de områder, hvor de mindre vine bliver produceret. Enkelte producenter har simpelt hen opgivet at lave vin i 2017, og heller ikke topslotte som Climens i Barsac og Fieuzal i Pessac-Léognan endte med at have druemateriale, der levede op til kvalitetskravene.

Frost, varme og tørke

Efter de dramatiske dage med omfattende frostskader fulgte en varm og tør maj. I juni oplevede man en uge med hedebølge, men i juli dalede temperaturerne, og regnen kom. Det fortsatte til dels ind i august, og september blev en kølig og regnfuld affære. Overordnet set var vækstperioden imidlertid mere tør end gennemsnittet af de sidste 30 årgange, så mange Bordeaux-slotte kunne høste sunde druer og dermed opnå glimrende resultater i kælderen.

Netop fordi årgangen fremstår så uensartet, kan det være svært at sammenligne 2017 med tidligere årgange. Den amerikanske vinkritiker James Suckling, som har smagt sig gennem adskillige fadprøver i Bordeaux, mener, at 2017 er et nøk bedre end 2012 og for visse slottes vedkommende også på højde med eller bedre end 2014. Indiskutabelt er 2017 ikke så svag som 2013. ”Despite terrible frosts, most of the top wine estates of Bordeaux made some outstanding quality wines that will deliver beautiful drinking for years ahead”, skriver han.

Aromatiske og ganske frugtige vine

Rødvinene kan bedst beskrives som aromatiske og ganske frugtige med pæn fylde og god længde. Tanninerne er generelt blide, men potente nok til, at vinene har et fornuftigt lagringspotentiale. De hvide - både de tørre og de søde - har også en umiddelbar charme. Eller som James Suckling formulerer det: ”Most dry wines producers harvested before the rain and made something comparable in quality to 2016. Sauternes producers say they had a quick development of botrytis and made serious wines.”

Theis Vine tilbyder et stort udvalg af Bordeaux 2017 en primeur, og vi vil med glæde rådgive dig om, hvilke vine du med fordel kan bestille nu.

Bordeaux 2017 En Primeur - forudbestil Bordeaux fra 2017-årgangen