Rosévin

Rosévin har i mange år levet lidt i skyggen af andre vintyper da der har været produceret meget rosé igennem tiden af ringe kvalitet. Men heldigvis er verden i dag igen fyldt med fremragende vine med den smukke farve og parfumerede duft! Grupper af personer som elsker god rosé vokser år for år, og det har aldrig været mere populært at drikke seriøs rosé end det er lige nu!

Læs mere
 



Bandol Rosé - 2017

Bandol Rosé - 2017

Domaine Tempier

93/100
Vinous
★★★★★
Jyllands Posten
Tilbud
249,95 pr. stk.
199,95
ved køb af 12 stk.
Læs mere
+
-







Rosé - Blend - 2014

Rosé - Blend - 2014

Elqui Wines

16/20
Oldenburgs Vinguide
★★★★★
Finansbureauet
Tilbud
114,95 pr. stk.
79,00
ved køb af 12 stk.
Læs mere
+
-














Som en bro mellem rødvin og hvidvin kombinerer en god rosé mange af egenskaberne fra disse to vintyper.

Rosévin kan principielt fremstilles på alle røde druesorter og med varierende længde af skinkontakt. Rosé kan varieres i det uendelige. En skøn lys krydret Provence rosé, en mørk tæt rosé fra Catalonien eller måske en saftig og kølig Sydafrikansk rosé? Fantasien sætter grænserne!

Rosévin fremstilles over hele verden, og smagsindtrykkene er lige så forskellige som oprindelserne. Hos Theis Vine har vi et stort udvalg af franske rosévine, men vi har også spændende rosévine fra Italien, Spanien, Chile, Sydafrika, Tyskland og Østrig.

De franske rosévine

Rosévin er for mange vinelskere en rigtig forårsbebuder. Et glas kølig rosé på terrassen en lun forårs- eller sommerdag, er for mange indbegrebet af hygge, dansk sommer og lange lyse nætter. Rosévin er med andre ord en efterspurgt vintype i de lyse måneder på året, hvor den i stor stil anvendes som en kærkommen tørstslukker, eller som et forfriskende indslag til grillmåltidet på terrassen. Rosévin kan generelt anvendes til en lang række måltider, så prøv dig frem og find de typer du synes bedst om.

Rosévin oplever generelt en støt stigende popularitet – ikke mindst takket være den trendy cocktail Frosé, som er en lækker slush-ice cocktail. En Blockbuster af en voksen cocktail, som oprindelig stammer fra en bar i New York, og som i den grad har fået mange personer mellem 20 og 30 år til at få øjnene op for rosévin.

Fra gennemsigtig til mørkelyserød

Lad os få en ting på det rene med det samme. Rosévin er ikke en blanding af rød- og hvidvin med undtagelse af nogle få rosé Champagnetyper. Rosévin har fået sin betegnelse fra Frankrig, hvor ordet ”rosé” betyder lyserød. I England går de helt lyserøde roséer under navnet ”Blush”, og i USA under betegnelsen ”White” grundet et modeflip tilbage i 1980’erne, hvor vin skulle være hvid for at være trendy, hvor man derfor etiketterede lyserøde vine på fx en blå druesort som Zinfandel under navnet ”White Zinfandel”.

Rosévin kan opleves fra nærmest gennemsigtig til helt mørkelyserød. Vinen får sin farve fra kontakten med skallerne på de blå druer - en proces som også benævnes maceration. Inden macerationen bliver druerne knust, således den nødvendige mængde farve eller anthocyaniner kan udskilles i druemosten. Jo mere intense skallerne er i farven, jo mørkere rosévin ender man ud med. Det er de forskellige processer som tilfører vinen sit udseende, smag og indhold af tanniner.

Den store rosékæmpe

Frankrig står for mange som indbegrebet af en stor og stolt vinnation, og producerer flere store vine end noget andet land i verden. En nation af vinbønder og med en så velintegreret vinkultur, at alle franskmænd har et personligt forhold til vin. Frankrig står i dag for ca. 30% af den samlede produktion af rosévin på verdensplan, hvilket er ganske imponerede, og en klar indikator for vintypens popularitet sydpå.

En forfriskende tørstslukker

Rosévin er i de sydeuropæiske lande en forfriskende tørstslukker, når først temperaturerne kommer over de 30° grader. En rosévin i Frankrig skal helst være tør, og have så mange karakteristika som muligt til fælles med deres elskede rødvine. En af de mest berømte vinregioner i Frankrig indenfor fremstilling af rosé er Provence, men også i Sydrhône og Languedoc-Roussillon produceres der store mængder rosévin på primært Grenache og Cinsault.

Også Spanien er godt med på bølgen indenfor fremstilling af rosé. I Spanien benævnes denne lyserøde vin som ”rosado”, hvorimod de mere kraftfulde og mørkelyserøde varianter fremstilles under betegnelsen ”clarete”. I Italien er rosévin ikke nær så udbredt som i Frankrig og Spanien, men til trods for den mindre udbredelse afstedkommer Støvlelandet ret så vellykkede rosévine, som sælges under betegnelsen ”rosato”. Disse rosévine fremstilles ofte på Nebbiolo, Aglianico og Negroamaro.

De førende rosénationer i verden:

  • Frankrig (står for 30% af den samlede produktion af rosévin)
  • Spanien
  • Italien
  • Australien
  • Sydafrika
  • Chile