Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd

Valgte filtre

Zinfandel vin

Det strutter af saft, kraft og frugt, når du trækker proppen ud af en flaske vin, der er baseret på den amerikanske drue Zinfandel. De rummer masser af power og mørk frugt, og det er ikke svært at smage, at druen er identisk med den italienske Primitivo. Men klima og håndtering af druerne betyder naturligvis, at der alligevel er en klar forskel i Zinfandel og Primitivo, om end Zinfandel-druen nyder næsten samme store popularitet i Danmark, som Primitivo gør.

Læs mere

Hvordan smager Zinfandel-vin?

Zinfandel-druen giver saftige vine med dyb koncentration af tranebær, blåbær, blomme og boysenbær. Amerikanerne kalder smagen af Zinfandel for “Jammy”, altså marmeladeagtig.  Det er de krydrede, bløde og sødmefulde smagsnoter, der tiltaler mange danskere, og de mørke frugtnoter, sammen med noter af kanel, peber og allehånde, gør Zinfandel til en potent og alligevel charmerende oplevelse.

Sådan dyrkes og fremstilles Zinfandel: Den søde smag af tålmodighed

I Californien trives Zinfandel fantastisk.  Varme og solskin er helt afgørende for, at druens bedste sider kommer frem. Den er længe om at modne, så varmen skal være vedvarende, og hvis det lykkes at lade druerne blive på stokken i lang tid, så opnår de en fremragende smag med blomme, rosin og sveske som resultat. Zinfandel er altså relativt nem at dyrke i modsætning til fx Pinot Noir, der er lidt mere krævende i terroiret.

Jo længere tid vinmageren kan vente med at høste, jo større sødme og jo mere power kommer der i vinen. 


Californiens Dry Creek som højborg for Zinfandel

Skal vi udråbe ét hovedområde for Zinfandel, så må det være Dry Creek Valley i Californie. Her brager solen igennem og giver masser af varme i dagtimerne, mens Stillehavet er med til at sikre, at nætterne er kølige nok til, at druerne får sig en lille puster i modningsprocessen. Resultatet er saftige vine, der har god syre og med undertoner af peber og brombær.

Disse forhold er med til at give et ekstra saftigt udtryk med letkrydrede noter og frisk frugtsyre. Men også andre californiske områder producerer enormt spændende Zinfandel, og det gælder for eksempel byen Lodi, også kendt som den Californiske Zinfandel-hovedstad. Her huserer den verdensberømte vinmager Robert Mondavi, som er en af de store drivkræfter bag industrien. 

Historien bag Zinfandel

Zinfandel-druesorten har sine rødder i Kroatien. Her bliver sorten kaldt “Crljenak Kastelanski’”, eller ‘den røde drue fra Kastela’. Italien valgte at tage netop denne drue til sig - og valgte at kalde den Primitivo (den tidlige), der refererer til at den modner tidligere end andre druer. 

Druen blev oprindeligt bragt fra Wien til den Amerikanske østkyst i starten af 1800-tallet, men i forbindelse med Guldfeberen i 1849, blev druen taget med vestover, nærmere mod Californien. I dag er Zinfandel den 5. Mest plantede druesort i USA og Zinfandeldruer er plantet på mere end 50.000 hektar. 

Er der forskel på Zinfandel og Primitivo-druen?

Det er ikke svært at smage, at druen er næsten identisk med den italienske Primitivo. Der har været en større, længerevarende diskussion om, hvorvidt der er tale om to forskellige, eller en og samme druesort. I 2002 blev det officielt anerkendt, at der er tale om samme druesort, bare med forskellige navne. 

Forskellighed i klima og håndtering af druerne betyder naturligvis, at der alligevel er en klar forskel i Zinfandel og Primitivo, om end Zinfandel-druen nyder næsten samme store popularitet i Danmark, som Primitivo gør.


Hvordan adskiller Zinfandel sig så fra andre rødvine? 

I forhold til Cabernet Sauvignon og Merlot, så er Zinfandel en del lysere i farven og har oftest en højere alkoholprocent. Desuden hører Zinfandel til de meget fyldige rødvine, intense på smag og generøse på frugtsødme. 


Find en god Zinfandel-vin hos Theis Vine

Zinfandel er en super lækker rødvin, som kan anvendes til både mad og til hyggelige og afslappende stunder. Med andre ord er det en perfekt all-rounder, der som vintype egner sig rigtig godt til det danske køkken, uanset om det er de tunge juleretter eller andre klassikere med hele arsenalet af salt, surt, sødt og blødt. 

Zinfandel-vinen er også kendte for, at man får utroligt meget for sine penge, når man køber en flaske Zinfandel. Det er derfor ikke en overraskelse, at Zinfandel-vin er blevet så populær, også i Danmark. 


Luk
Vine 
 

 

 

 

 

 

 

 

Der er desværre ingen vine der passer på dine filtre.

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.