Zinfandel vin

Det strutter af saft, kraft og frugt, når du trækker proppen ud af en flaske vin, der er baseret på den amerikanske drue Zinfandel. De rummer masser af power og mørk frugt, og det er ikke svært at smage, at druen er identisk med den italienske Primitivo. Men klima og håndtering af druerne betyder naturligvis, at der alligevel er en klar forskel i Zinfandel og Primitivo, om end Zinfandel-druen nyder næsten samme store popularitet i Danmark, som Primitivo gør.

Læs mere
 


Den søde smag af tålmodighed

Det er de krydrede, bløde og sødmefulde smagsnoter, der tiltaler mange danskere, og de mørke frugtflader sammen med noter af kanel, peber og allehånde gør Zinfandel til en spraglet og alligevel charmerende oplevelse.

Ligesom Primitivo-druen har Zinfandel sine rødder i Kroatien. I Californien trives den fantastisk, for varme og solskin er helt afgørende for, at druens bedste sider kommer frem. Den er længe om at modne, så varmen skal være vedvarende, og hvis det lykkes at lade druerne blive på stokken i lang tid, så opnår de en fremragende smag med blomme, rosin og sveske. Jo længere tid, vinmageren kan vente med at høste, jo større sødme og jo mere power kommer der i vinen. Alkoholprocenten skal altid være på mindst 14, men selvom Zinfandel-vine sjældent når de meget høje alkoholprocenter som Primitivo, så kan de godt ramme 16%, hvis druerne sidder længe nok til at opbygge en stor sukkermængde.

Højborgen for Zinfandel

Skal vi udråbe et californisk hovedområde for Zinfandel, så må det være Dry Creek Valley. Her brager solen igennem og giver masser af varme i dagtimerne, mens Stillehavet er med til at sikre, at nætterne er kølige nok til, at druerne for sig en lille puster i modningsprocessen. De forhold er med til at give et ekstra saftigt udtryk med letkrydrede noter og frisk frugtsyre. Men også andre californiske områder producerer enormt spændende Zinfandel, og det gælder for eksempel Lodi, der har haft den verdensberømte vinmager Robert Mondavi som en af de store drivkræfter.

En god Zinfandel vin

Zinfandel er en super lækker rødvin, som kan anvendes til både mad og til hyggelige og afslappede stunder. Med andre ord er det en perfekt all-rounder, der som vintype egner sig rigtig godt til det danske køkken, uanset om det er de tunge juleretter eller andre klassikere med hele arsenalet af salt, surt, sødt og blødt.