Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd
Menu:

Valgte filtre

Riesling vin

Riesling er en enestående drue, der imponerer med sin tiltrækkende kombination af sødme og syre. Druen er grøn og aromatisk og bruges primært til fremstilling af hvidvin. Riesling er en af de helt store druesorter, der imponerer og begejstrer mange, men som også kan være svær at holde fuldstændig styr på. Læs mere om hvorfor herunder.

Læs mere

Sådan dyrkes Riesling-druen

Riesling er en druesort, der bruges til at producere skønne, tørre, men også søde hvidvine. Riesling er fuld af smag og intensitet - og smagen og noterne kan variere markant alt afhængigt af terroiret, den dyrkes i. Riesling-druen tåler hårde vintre og modner ret tidligt. Også ved dyrkning af Riesling-druen gælder det som udgangspunkt, at jo varmere klima, den dyrkes i, giver det en langt mere fyldig vin - mens dyrkning i køligt klima giver en lettere vin og rankere vin. Druen dyrkes dog kun sjældent i helt varme områder, da der her ikke er grobund for at skabe den rette “Rieslingbalance” mellem det søde og det syrlige. 

Man kan ved dyrkning af Riesling i køligere klima sikre en langsom modningstid - det vil give Rieslingens sin evne til at balancere syren med sødmen med rene og stringente karaktertræk, der giver den meget eftertragtede smagskoncentration. Og denne balance gør blandt andet Rieslingen til en af de mest drikkevenlige vine.

Hvordan smager Riesling? 

Rieslingdruen giver sig til udtryk via noter og nuancer af pære, lime og hyldeblomst i aromaen. Rieslingens kraftige bouquet af blomster og honning gør den forfriskende og frugtig med et naturligt syreindhold.  Selv når Riesling-vinen nydes iskold, bliver man mødt af intense aromaer. Med lidt alder kan især den meget søde Riesling udvikle en unik duft af petroleum og plastic - som mange vinkendere elsker! 

Hvor dyrkes Riesling?

Da Riesling er en meget populær terroir-drue, ændrer druen udtryk alt efter, hvilken mark, hvilket klima, dyrkning og vinificering, der ligger til grund for den enkelte vin. Den grønne Riesling-drue er udbredt over det meste af verden, men der er ingen tvivl om, at den har sin største berømmelse langs Mosel-floden i både Frankrig og Tyskland, hvor Rieslingen suger sine mineraler fra. I efterkrigstiden var Rieslingvinen fra netop dette område meget sødmefuld og generelt masseproducerede vine, hvor hovedfokus var på kvantitet fremfor kvalitet. Men nu producerer området absolut topklasse Riesling, hvorfor Riesling henover de mange år har opnået en kvalitetsmæssigt renæssance. 

Over halvdelen af verdens Riesling dyrkes i Tyskland. Disse Rieslingområder langs floderne består af skifferholdige skråninger, som skaber optimale vilkår for druens modning. I Frankrig er det Alsace, der spiller den alt dominerende hovedrolle, hvad angår Riesling. Generelt vil Riesling produceret i Alsace-området kendetegnes ved at være frisk og knastør, uden så meget restsukker og med en god fylde, forårsaget af en relativt høj alkoholprocent. 

Man finder også den mere tørre Riesling blandt vinproducenterne i Østrig, nærmere områderne Kamptal, Wachau og Kremstal. Selvom Riesling leverer sine mest berømte vine under køligere himmelstrøg, så findes der også masser af fremragende Riesling-vine fra eksempelvis Australien, New Zealand og USA, med helt andre udtryk end de tyske og franske.

Hvordan fremstilles Rieslingvin- rent udtryk uden fad

Riesling adskiller sig blandt andet ved, at den stort set aldrig fadlagres, i modsætning til feks. Chardonnay. Og derudover besidder gode vine, lavet på Riesling, et særdeles stort lagringspotentiale, blandt andet takket være druens naturligt høje syreniveau. Foruden at skabe fremragende fremragende tørre og søde vine, bruges Riesling, blandt andet i Tyskland, til fremstilling af deres bud på en mousserende vin, nemlig Sekt. 

Men faktisk findes der Riesling-vine i alle sødmegrader, og det er blot om at finde den, der passer bedst til sin egen smag, og til den sammenhæng, den skal bruges i. For Riesling kan, afhængigt af sødegraden, nemlig anvendes i mange forskellige sammenhænge. 


Rieslings mange sødmegrader

Spätlese og Auslese er betegnelserne for de sødere Riesling-vine, der er høstet sent, mens Trocken og Feinherb er i den mere tørre kategori. Desuden vil Riesling fra Alsace også være i den tørre, men kraftige, ende af spektret. Generelt kan man sige, at Riesling-vine har en lavere alkoholprocent end andre vine og hvidvine - og mange Riesling-vine findes på 9% eller derunder. Og så er der den helt særlige GG - eller Grosses Gewächs - der er tørre og sent høstede druer. Denne type produceres traditionelt set ikke ret ofte, men på grund af klimaforandringerne, er det lykkedes oftere i de seneste år at få en god høst af denne type.

Foruden de tørre Riesling-vine, der går under betegnelsen “Trocken”, findes følgende inddelinger for sødegraden af tysk Riesling:

Kabinett: lav alkohol på typisk 8-9% og en diskret restsødme, hvilket giver en let vin i den tørre ende. 

Spätlese: Betyder “sen høst”. De fuldmodne druer skaber en vin med intensitet og fyldig krop.

Auslese: Betyder ”udvalgt høst”. Vinen laves altså i de gode høstår på nøje udvalgte druer, som er fuldt ud modne. Resultatet er en sød vin.

Beernauslese: Disse vine laves fra nærmest overmodne og håndplukkede druer, der er gået i råd, hvilket skaber en utrolig, sød vin.

Trockenbeerenauslese: En af de sødeste og samtidig dyreste tyske vine. Laves udelukkende i exceptionelle årgange.

Eiswein: laves, som navnet indikerer på frosne druer, der først knuses, hvorefter isen skilles fra druesaften. En meget sød dessertvin med højt syreindhold og dejlig kompleksitet.        


Hvordan skal Riesling nydes? En vin, der kan bruges i adskillige sammenhænge

Især kombinationen af druens store frugtige sødme og den høje grad af syre, betyder, at Riesling har en helt speciel stil, der hos de gode producenter emmer af karakter, charme og læskende lækkerhed. Den høje syre er  med til at skabe et harmonisk modspil i de søde udgaver af Riesling - som er helt essentielt for oplevelsen. Denne balance mellem det søde og det syrlige gør de søde Riesling-vine i stand til at klare mange forskellige retter.

Riesling-druen er både drikkevenlig - men også meget madvenlig. Den kan på grund af sine mange forskellige sødmegrader bruges i enormt mange sammenhænge - lige fra de helt lette sommerretter til det asiatiske køkken. For eksempel går både tør samt sød Riesling rigtigt godt til sushi, og det er endda blevet “in” at tænke sød Riesling ind som et bud på den bedste drue til julemaden, hvor den spiller rigtig fint sammen med de kraftige og sødmefulde tilbehør, der traditionelt kommer på bordet juleaften. Prøv det!  


Luk
Vine 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er desværre ingen vine der passer på dine filtre.

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.