Brunello

Brunello tilhører eliten indenfor italienske vine, og er nok den vintype, som er omgærdet af mest prestige, og den er blandt de dyreste italienske vine overhovedet. Vi finder Brunello di Montalcino syd for byen Firenze i vinregionen Toscana, hvor denne verdensstjerne bliver produceret på de mest fantastiske og eventyrlige bakker.

Læs mere
 
























Brunello's oprindelse

Brunello har oprindeligt sit navn fra det italienske udtryk Bruno, som betyder brun. Tidligere betragtede italienerne Bruno som en individuel druesort, men i 1879 fastslog en italiensk kommission, at Bruno og Sangiovese er en og samme druesort. Alligevel lever betegnelsen Brunello stadig, selvom den officielt fremstilles på 100% Sangiovese. I 1980 fik Brunello di Montalcino tildelt DOCG status, hvilket kun tildeles de bedste vine i Italien, og det er en status, som det er svært at være uenig i.

Sangiovese er en af de mest benyttede og udplantede blå druesorter i Italien, og den er leveringsdygtig i både verdensstjerner og meget ordinære vintyper. Sangiovese anvendes blandt andet som blandingsdrue i vine som Chianti og Supertoscanere, men i Brunello di Montalcino optræder den som 100% selvstændig druesort.

En dyr, men stor oplevelse

Som med så mange andre vintyper, koster kvalitet bare lidt ekstra. Brunello di Montalcino er ingen undtagelse, og disse vine hører til blandt de allerdyreste i Italien. Du skal mindst slippe 200 kroner for en Brunello di Montalcino, før du er nogenlunde sikker på en god vinoplevelse. Du kan sagtens finde tilbud i supermarkederne, hvor du kan købe en Brunello til 100 kroner, men de har ikke ret meget med en rigtig Brunello at gøre. Det kan derfor ikke betale sig at gå på kompromis, for en vellavet Brunello di Montalcino giver dig en uforglemmelig vinoplevelse.

Den verdenskendte by Montalcino

Det syn, der møder dig på de bølgende bakker omkring den gamle Middelalderby Montalcino, er majestætisk. Den højtbeliggende by omgives af de ene vinmark efter den anden, der er tæt beplantet med Sangiovese.
Til trods for den begrænsede geografiske spredning omkring Montalcino, byder egnen på et mangfoldigt mikroklima med forskellige vejrmæssige påvirkninger, som har direkte indflydelse på vinenes stilarter. Vinmarkerne mod nord modnes senere pga. de færre solskinstimer, hvorimod vinmarkerne mod syd og vest modnes tidligere, og de leverer samtidig druemateriale med en højere naturlig intensitet og kompleksitet.

Mikroklimaet omkring Montalcino giver vinhusene rig mulighed for at lave deres helt egne personlige stilarter indenfor Brunello di Montalcino, og med vinmarker jævnt fordelt rundt om hele Montalcino, tilfører de vinene unikke karakteristika ved hjælp af de forskelligartede Sangiovese druer.

Strenge produktionskrav

Alt godt kommer til den, som venter, siger man. Der er lidt om snakken, for en Brunello di Montalcino kræver mindst 48 måneders lagring, før den må frigives, og taler vi Riserva-kvalitet, skal vinen lagre mindst 60 måneder.
Brunello di Montalcino skal fremstilles på 100% Sangiovese, og hældes på flaske mindst 4 måneder inden den frigives til salg. Det er strenge produktionskrav, som holdes i hævd af den italienske kommission Disciplinare di Produzione, hvilket sikrer et højt internationalt niveau og en ensartet kvalitet, år efter år.