Tempranillo vin
Kær drue, mange navne. Tempranillo er det mest benyttede, men i visse områder af Spanien optræder den under navne som Tinto Fino, Tinta del pais og Cencibel, og krydser man grænsen ind til Portugal, hedder druen enten Aragonez eller Tinta Roriz. Under alle omstændigheder er den ikke til at komme udenom, når vi taler spansk rødvin. Den dyrkes først og fremmest i nordligere distrikter som Rioja, Ribera del Duero og Toro, hvor den både vinificeres alene eller sammen med andre druer som Garnacha, Graciano, Cabernet Sauvignon m.fl.
Læs mere
Rioja Reserva Conde del Real Agrado 2012
Vinedos de Alfaro

Ribera del Duero - Pago de Carraovejas 2017
Bodega Pago de Carraovejas

Diez Almendros - Ribera del Duero 2016
Vega Clara

Ausas Interpretacion - Ribera del Duero 2016
Ausas Bodegas y Vinedos

El Pedal - Rioja 2017
Vinedos Hermanos Hernáiz

Tudela del Duero - Mas de Leda 2016
Bodegas Leda

Serps - Costers del Segre 2015
Terra de Falanis

Malleolus de Sanchomartin 2010
Bodegas Emilio Moro

Malleolus de Valderramiro 2015
Bodegas Emilio Moro

Ausas Interpretacion - Ribera del Duero - Magnum 2016
Ausas Bodegas y Vinedos

Pago Negralada 2014
Abadia Retuerta

Emilio Moro - Ribera del Duero - 3 Liter 2016
Bodegas Emilio Moro

Emilio Moro - Ribera del Duero - 3 Liter 2015
Bodegas Emilio Moro

Ausas Interpretacion - Ribera del Duero - 3 Liter 2016
Ausas Bodegas y Vinedos
Druens mange ansigter
Druen er tykskindet og kan give mørke krydrede vine, hvis den dyrkes under optimale betingelser. Den kræver sol og varme for at opnå modenhed og sødme og kølighed for at udvikle den nødvendige syre, der skaber balance i vinene. Derfor trives tempranillo særligt i højderne, hvor solrige dage og kølige nætter skaber ideelle forhold for druerne.
Hvordan smager Tempranillo?
Tempranillo-vinene kan være vidt forskellige i udtrykket afhængigt af, hvilket distrikt de kommer fra. Også fadlagringen spiller en væsentlig rolle, og hvor man i Rioja har haft tradition for årelang lagring på amerikanske fade, er man f.eks. i Ribera del Duero mere tilbøjelig til at benytte franske fade og knap så lang lagring. Men netop fadlagringen sætter sit tydelige præg på vinens aromaprofil, der ofte præges af sødmefulde vaniljenoter. Druen i sig selv har nuancer af mørke bær, blomme, krydderurter og tobak.