Cremant - franske bobler og brusende velsmag
Nogle kalder crémant for champagnens lillebror - og med god grund! For crémant minder på rigtig mange områder om sin berømte “storebror”. Den er ofte lavet på de samme druer, kommer fra samme land (Frankrig) og kan byde på brusende og boblende oplevelser i særklasse. Navnet crémant dækker nemlig over mousserende vine, der er lavet på samme måde som de berømte bobler fra Champagne, men som kommer fra andre distrikter i Frankrig end Champagne-distriktet.
Selve betegnelsen “crémant” stammer dog oprindeligt fra selveste Champagne og blev brugt til at beskrive flasker af champagne med et lavere tryk i flasken, som dermed var mindre mousserende.
Læs mere her- Pris v.
- 1 stk.
- 249,95 kr
- 6 stk.
- 150,00 kr
- Pris v.
- 1 stk.
- 169,95 kr
- 6 stk.
- 149,95 kr
- Pris v.
- 1 stk.
- 319,95 kr
- Pris v.
- 1 stk.
- 399,95 kr
- 3 stk.
- 349,95 kr

Hvad er crémant?
Crémant er en herlig mousserende vin, som fremstilles ved den såkaldte “Champagne-metode”. Selvom reglerne for produktionen af crémant er knapt så stringente som ved fremstillingen af champagne, så er der stadig nogle væsentlige regler, der skal følges ved crémant, selvom disse også kan variere. Det vigtigste er, at druerne skal høstes ved manuelt arbejde, at vinen skal lagres i flaske i minimum ni måneder (ved champagne er det dog minimum 12 måneder) og så skal druerne presses nænsomt - med et maksimum af 100 liter most fra 150 kg druer.
Crémant i forskellige vinregioner
Ligesom champagne kan udtrykke sig på 1000 forskellige måder - så byder crémant også på et væld af forskellige udtryk , alt efter, hvilken drue eller druer, der bruges, samt hvorfra vinen kommer. Crémant adskiller sig dog på ét punkt væsentligt fra champagne, idet den fremstilles i mange forskellige franske vinregioner - og er altså ikke regions-bestemt som champagne, der udelukkende kommer fra netop Champagne. Hver region har deres egne regler for druesammensætninger og adskiller sig derfor fra hinanden i smagsudtrykkene. Foruden i Frankrig må kun ét andet land fremstille mousserende vine under navnet “crémant”, nemlig i Luxembourg.
De otte franske crémant-regioner:
Crémant de Loire
Crémant de Limoux
Crémant de Jura
Crémant de Die
Crémant de Bourgogne
Crémant de Bordeaux
Crémant d’Alsace
Crémant de Savoie
Over halvdelen af den crémant, man finder i dag, kommer fra Alsace-distriktet. I områder som Bordeaux og Bourgogne, der er kendte især for deres rødvine og hvidvine, laves der fremragende crémant, selvom de ofte overskygges af de mere kendte vine fra disse områder.
Hvad spiser man til crémant?
Crémant er en utrolig alsidig mousserende vin, der kan matches med en bred vifte af retter afhængigt af stilen og druesammensætningen.
Aperitif og lette snacks
Saltede nødder og chips – boblerne balancerer fedmen.Østers og skaldyr – især Crémant de Loire eller Crémant de Bourgogne passer perfekt.
Bløde oste – prøv f.eks. brie eller en mild gedeost.
Forretter og lette retter
Sushi og sashimi – især en frisk crémant med god syre.Lette fiskeretter
Røget laks, ceviche eller grillet hvid fisk.Quiche og tærter – en klassisk Quiche Lorraine eller en grøntsagstærte fungerer godt.
Fjerkræ – stegt kylling, kalkun eller and med lette saucer.
Lyst kød som kalv eller svinekød – især med en lys, cremet sauce.Vegetariske retter
Retter med svampe, grillede grøntsager eller risotto.Frugtdesserter
Tærter med æble, pære eller citrusfrugter.
Macarons og lette kager – En Crémant Demi-Sec kan være skøn til de lidt sødere sager.
De tilladte druesorter for crémant
Ved fremstillingen af crémant er der stor variation i brugen af forskellige druesorter, alt efter hvor, vinen fremstilles. Nogle druer går igen, såsom Chardonnay og Pinot Noir, men det ses også tydeligt, at de enkelte regioner benytter deres lokale druer i crémant.
Crémant de Loire: Chenin Blanc, Cabernet Franc, Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Arbois, Pineau d’Aunis, Grolleau, Grolleau Gris
Crémant d’Alsace: Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir
Crémant de Bourgogne: Chardonnay, Pinot Noir, Gamay, Pinot Blanc, Sacy, Pinot Gris, Aligoté, Melon de Bourgogne
Crémant de Bordeaux: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadelle
Crémant de Die: Clairette, Muscat Blanc, Aligoté
Crémant de Jura: Chardonnay, Pinot Noir, Poulsard, Savagnin, Pinot Gris, Poulsard, Trousseau
Crémant de Limoux: Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac (lokalt kendt som Blanquette), Pinot Noir
Crémant de Savoie: Jacquère, Altesse, Chardonnay, Chasselas, Aligoté
Ved crémant anvendes de samme betegnelser for sødmegraden som champagnen.
Til toppen