Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd
Menu:

Domane Roblet-Monnot

Domaine Roblet-Monnot er en historisk vingård med hjemstavn i Volnay. Igennem flere generationer har de etableret sig som et af de mest nytænkende, eksperimenterende og interessante vinhuse - ikke bare i Volnay, men i hele Bourgogne. Deres kultstatus har været længe en velbevaret hemmelighed blandt Bourgogne connoisseurs, men nu er tiden kommet, til at lade Domaine Roblet-Monnot modtage den hæder og ære, som det fortjener.

Læs mere

Om Domaine Roblet-Monnot

”[…] when the wines are this good, it is only a matter of time until people start paying attention, so I encourage readers to acquaint themselves with Domaine Roblet-Monnot while they still can.” - William Kelley, robertparker.com

Selvom Domaine Roblet-Monnot har lavet topvin i Volnay igennem fire generationer, så er det alligevel lykkedes deres vingård at gå under radaren hos anmelderne såvel som forbrugerne.

En tendens man som Bourgogne-fan bør lovprise, fordi det betyder at priserne forbliver realistiske og flaskerne tilgængelige. Men som anmelder William Kelley så fint forklarer det, så er har domainet nu officielt indtaget pladsen i rampelyset. Allerede nu er der rift om flaskerne, men lige om lidt, bliver de umulige at få fat i.

Historien kort fortalt

Idag er det Pascal Roblet som leder domainet, men vingårdens historie strækker sig helt tilbage til 1800-tallet.

  • 1865: Vingården grundlægges af Victor Delagrange, Pascal Roblets tipoldefar.

  • 1926: Victor Delagrange overdrager gården til sin svigersøn, Henri Monnot, som omdøber vingården til Domaine Henri Monnot.

  • 1973: Henri Monnot indlemmer sin søn François Monnot (Pascals far) i produktionen.

  • 1989: François Monnot erklærer at han går på pension, og overlader Domainet til sin søn Pascal Roblet.

  • 1990: Pascal Roblet overtager ledelsen af vingården og omdøber den til Domaine Roblet-Monnot. Roblet er hans mors familienavn, hvis historie i Volnay strækker sig helt tilbage til 1600-tallet.

 

Tæt plantede vinstokke er vejen til succes!

Pascal Roblet lader sig ikke diktere af tidens trends, men anvender de metoder hans familie har perfektioneret igennem generationer. Én af dem er at plante vinstokkene tæt. I Domaine Roblet-Monnots marker kan der være plantet op til 12.000 stokke pr. hektar.

Normalt står der 8000-10.000 stokke plantet pr. hektar på en kvalitetsmark i Bourgogne, men Pascal Roblet er ikke bange for at skubbe til grænserne – han ved at det virker.

Pointen er, at jo tættere stokkene står, desto mere skal de kæmpe indbyrdes om nærring vand. Dette stress sikrer at stokke udelukkende giver næring til deres druer, i stedet for at spilde energi på at gro sig store og sætte masser af blade.

Netop på grund af manglen på nærring, leverer de mange stokke faktisk færre druer totalt, end en mark med færre vinstokke ville. Kvaliteten af de druer man får, er dog bedre. Det er dog både dyrere og mere tidskrævende at passe så mange stokke, så det er udelukkende noget man gør, fordi man ønsker at styrke kvaliteten af vinen. Druerne gennemgår til sidst en grundig sortering, inden de får lov at blive til vin.

I 1997 konverterede han produktionen til biodynamisk, men har siden forladt certificeringen igen. Den bureaukratiske del af certificeringen var simpelthen for besværlig. Pascal foretrækker at bruge sin energi på sin vin, fremfor papirarbejde.

 

Domaine Roblet-Monnots metoder i mark og kælder

Pascal Roblet arbejder i høj grad ud fra biodynamiske principper. Han orienterer sig efter den biodynamiske kalender, som er baseret på månens faser, i forhold til hvornår han bør så og gøde. Han svovler desuden udelukkende når han flasker, og her foregår det i små og kontrollerede mængder.

I marken arbejdes der udelukkende med heste, da traktorer ifølge Pascal Roblet ødelægger jordbunden, ved at sammentrykke den for meget, og derved ødelægge stokkenes mulighed for at hente næring. 

I kælderen fortsætter Pascal Roblets hands-off tilgang. Han arbejder med en lang og nænsom maceration, hvor årgangens udtryk dikterer om han gærer med eller uden stilke fra drueklaserne. Maceration starter naturligt med gærkulturer fra druerne og marken, og varer i op til 4 uger.

Normalt anvender vinbønder en eller flere teknikker under gæringen, til at få drueskallerne til at komme i ekstra kontakt med mosten, for at udtrække mere farve og smag. Pascal Roblet afsværger dette, og tyer udelukkende til pigeage (også kaldet ”punch down”), og det kun i særligt sjældne tilfælde. Hans vine skal være lette og elegante, og udtrykket skal ikke ændres ved menneskelig eller maskinel påvirkning.

 

Sådan smager vinene fra Domaine Roblet-Monnot

Sammenfattende om vinene fra Domaine Roblet-Monnot kan det siges, at de i den grad afspejler det terroir de kommer fra. Når man har lavet vin i Volnay i fire generationer, så har man opnået et indgående kendskab til vind, vejr og jordbundens potentiale.

Vinene har lag på lag af kompleksitet, som inviterer den drikkende på en rejse ind i Pinot Noirs kompleksitet og forskelligtartede udtryk. Farven er lys, teksturen silkeblød og noterne skifter mærktbart imellem cuvéerne. En sjælden og ærlig refleksion af Volnays unikke terroir.

Luk
Vine 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er desværre ingen vine der passer på dine filtre.

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.