Sydafrika

Der er blevet lavet vin i Sydafrika siden slutningen af 1600-tallet, og mest berømt er nok den søde muskatvin Vin de Constance, som gennem århundreder har rangeret i toppen blandt verdens søde vine - på højde med de største sauterner og tokayer.

Læs mere
 

















Shiraz - 2013

Shiraz - 2013

Rust en Vrede

92/100
Jyllands Posten
91/100
Wine Spectator
269,95 pr. stk.
189,95
ved køb af 6 stk.
Læs mere
+
-

Merlot - 2015

Merlot - 2015

Rust en Vrede

90/100
DinVinGuide
18/20
Oldenburgs Vinguide
179,95 pr. stk.
129,95
ved køb af 6 stk.
Læs mere
+
-



Guardian Peak - SMG - 2012

Guardian Peak - SMG - 2012

Rust en Vrede

17/20
Oldenburgs Vinguide
★★★★★
Liebhaverboligen
219,95 pr. stk.
159,95
ved køb af 6 stk.
Læs mere
+
-


Lidt mere broget er billedet af de tørre hvide og røde vine, der på mange punkter lægger sig op ad deres europæiske forbilleder, men alligevel har deres helt eget og ofte meget forskellige udtryk. Alligevel kan sydafrikansk vin hamle op med verdens bedste.

Fra intetsigende vine til tårnhøj kvalitet

Gennem årene er der blevet produceret rigtig meget uinteressant vin i Sydafrika - fortrinsvis af de store kooperativer og således af noget blandet kvalitet. Men da apartheidstyret, som i mange år var underlagt sanktioner, der forhindrede eksport af sydafrikansk vin, led sit endelige nederlag og der blev åbnet for markederne igen, skete der noget i landet. Flere og flere selvstændige vingårde etableredes, og gradvis steg kvaliteten i vinene. Selv om hovedparten af vinbønderne stadig leverer druer til kooperativerne, eksisterer der i dag omkring 275 selvstændige og kvalitetsbevidste vingårde - det er syv gange så mange som for 40 år siden.

Hvidvin står for størstedelen af eksporten

Størstedelen af produktionen er hvidvin. Kun 12 procent er tilegnet rød og rosé med hovedvægten på Cabernet Sauvignon og Cinsault. Den dominerende hvidvinsdrue er Chenin Blanc - eller Steen, som den kaldes lokalt. Sydafrika har dog også formået at fremelske sin helt egen nationaldrue. Pinotage hedder den og er en krydsning mellem Pinot Noir og Cinsault skabt af professor Perold i 1925.

De fire vinregioner i Sydafrika

Landets fire vinregioner er inddelt i godt og vel 50 distrikter, hvoraf de fleste ligger i den vestlige og sydvestlige del tæt på det kølige Atlanterhav. Det har en vis indflydelse på vinene, som imidlertid kan være vidt forskellige i stil og udtryk afhængigt af den enkelte producent. Således kan man ikke tale om et gennemgående sydafrikansk præg, og det kan derfor være svært som forbruger at finde rundt i vinene fra dette smukke og solbeskinnede land.

Gå først og fremmest efter kvalitetsproducenterne, og vælg så de druetyper, som tiltaler dig mest. De fleste af flaskerne skilter heldigvis tydeligt med, hvilke druer der er anvendt i vinen. Så er du glad for eksempelvis Syrah/Shiraz, er der stor sandsynlighed for, at du vil sætte pris på topvinhuset Rust en Vredes udgave.

Sydafrika - stort udvalg i sydafrikanske vine - kompromisløs kvalitet