Gratis fragt fra 1.499 kr.
Theis Vine
Menu:

2016 - årtiets årgang i Rhône

Skrevet af Simon Plambæk

Oven på vinene fra den forrygende årgang 2015, som præsterede utrolig flot i det sydlige Rhône, er det nu 2016-årgangens tur til at vise, hvad den dur til. Og selv om man ikke troede det muligt, er det faktisk lykkedes vinbønderne ikke blot at matche, men simpelthen at overgå de resultater, de opnåede året før. 2016 er (sammen med 2010) årtiets årgang.

Find vinene fra Rhône her

Ja, den har vi hørt før, vil nogen måske indvende. Realiteterne er imidlertid ikke til at komme udenom, og den enkle forklaring får du her:

2016 kan man med et glimt i øjet kalde den dovne vinbondes årgang. Vejret artede sig så smukt, at vinmarkerne mere eller mindre passede sig selv. En fugtig vinter havde sikret værdifulde vandreserver i jorden, således at vinstokkene i løbet af den varme og tørre sommer ikke udsattes for stress. Et par dage med regn hist og her i løbet af juni gjorde yderligere godt, og risikoen for sygdomme i vinstokkene var kraftigt minimeret. Med andre ord: Vinbønderne kunne blot se på, mens druerne modnedes i god ro og orden, indtil de var høstklar i løbet af september.

Bedre balance

2015 var fremragende, men modsat 2016 en mere hed årgang, hvilket mærkes i de vine, som enkelte producenter ikke helt var i stand til at styre. 2016 var også et varmt år. Alligevel er balancen i vinene langt bedre. Det bedste er næsten, at de fleste af vinene er tilnærmelige allerede som helt unge, samtidig med de har et flot lagringspotentiale. Det gælder især vinene fra Châteauneuf du Pape, der med et lidt slidt ord kan betegnes som ”klassiske”.

Kigger vi længere ned i hierarkiet, møder vi også fortræffelige vine fra områder som Gigondas, Vacqueyras, Lirac og de forskellige Côtes du Rhône Villages-appellationer. Ligeledes er de almindelige Côtes du Rhône-vine af fin, fin kvalitet.

Større mængder

Vender vi blikket mod nord, er fortællingen stort set den samme. En klassisk årgang præget af det flotte vejr fra juni og frem til høsttidspunktet hen mod oktober og uden nævneværdig påvirkning fra et lidt mere ujævnt forår. Man kan nærme sig vinene allerede nu. Dog er de knap så charmerende og åbne som 2015’erne med deres varmere og mere sødmefulde frugt. Også lagringspotentialet tegner rigtig godt.

Den gode nyhed er, at mængderne både fra nord og syd er ganske pæne. Udbyttet var generelt højere end i 2015, så er du glad for Rhônedalens vine, bør der være rigeligt 2016’ere - både til at drikke her og nu og til at lægge i kælderen i nogle år.

De fantastiske 2016’ere

Sværvægterne:

Disse vine stammer alle fra det sydlige Rhône og befinder sig på et kvalitetsniveau, der gør dem velegnede til at lagre i mange år og dermed udvikle sig til rene skatkammervine. Vinene er fremstillet på druer fra nøje udvalgte parceller med gamle vinstokke, og i hænderne på nogle af områdets mest kompetente vinmagere opnås resultater, som med rette placerer disse vine blandt denne verdens allerstørste.

La Syrare - Cotes du Vivarais 2016

Druerne til vinen høstes manuelt og med begrænset udbytte og gennemgår en vinfikations- og modningsproces, der varer i op til 45 dage. Efterfølgende lagres vinen i 24 måneder på nye bourgognefade. Resultatet bliver en kraftfuld og poleret vin i perfekt balance. Fyldt med brombær, solbær og asiatiske krydderier og med en eftersmag, der er lettere røget

De gode køb:

Leder du efter ”value for money”-vine i den imponerende 2016-årgang, er både Côtes du Rhône og Ventoux områderne, hvor du kan gøre nogle gode fund. Vinene er skruet sådan sammen, at de er rigtig rare at drikke helt unge. Et par år eller tre på vinhylden kan udvikle dem yderligere, men fælles for vinene er, at de er lavet i en frugtig, saftig, krydret og let sødmefuld stil, som gør dem velegnede til et væld af retter - ikke mindst fra det danske køkken.

Cotes du Rhone Villages - Le Ponnant 2016

Efter endt vinifikation lagres denne vin i en kombination af betontanke og gamle fade i ca. 8 måneder. Det resulterer i en stor og fyldig rødvin, som har god dybde og længde samt nuancer af fed blommet frugt, sorte kirsebær, blåbær, nelliker og laurbær.

VdP Vaucluse - Le Pigeoulet 2016

Druerne til denne saftige og blide Vaucluse-vin kommer fra ca. 30 år gamle vinstokke dyrket på marker i henholdsvis Côtes du Rhône og Ventoux. 80 pct. grenache, 10 pct. syrah og resten carignan og cinsault udgør blendet. Druerne høstes i hånden, sorteres ad tre omgange og vinificeres i betonæg. Vinen lagres herefter i 12 måneder på 6000 liters egefade, hvilket resulterer i nuancer af kirsebær og blomme.

Dem fra nord:

Også i det nordlige Rhône lykkedes tingene rigtig flot i 2016, og denne årgang byder på mange flotte oplevelser blandt vinene fra de forskellige distrikter. Stilen er mørkere, køligere og en smule strammere. De mindre vine er fremstillet med henblik på umiddelbar drikkeglæde, mens topvinene kun bliver bedre af at ligge nogle år.

Saint Joseph - Terre d'Encre 2016

Druerne til Terre d'Encre 2016 høstes med håndkraft og vinificeres i temperaturregulerede ståltanke. Senere lagres vinen på en kombination af nye og brugte egefade i ca. 12 måneder. Terres d’Encre betyder ”blækjord”, og vinen er da også mørk som blæk med stor tyngde, saftighed, krydderier og markant mineralitet. Den præsenterer desuden noter af viol, blomme, hindbær, ribs og let bitre kirsebær.

Crozes Hermitage - Les Hauts Granites 2016

Vinstokkene til denne rene Syrah-vin er mellem 20 og 35 år gamle. De høstes med håndkraft og vinificeres i temperaturstyrede ståltanke. Vinen lagres herefter ligeledes på ståltank - på nær 20 pct., som ligger på store egefade i sammenlagt 18 måneder inden aftapning på flaske uden filtrering. Tilsammen giver det en tæt og mørk vin med en frisk kølighed og behersket syre.

Cotes du Rhone - Sainte-Agathe 2016

Druerne til denne rene Syrah-vin høstes med håndkraft og vinificeres i temperaturregulerede ståltanke. Senere lagres vinen på brugte egefade i ca. 12 måneder. Resultatet bliver en kødfuld, kraftig Rhône-vin med tydelige violnoter, en jernagtig undertone og indslag af solbær, let bitre kirsebær og hvid peber.