Upsell cart

Vælg kategori

Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd
Menu:

2017 - topårgang for hvid Bourgogne

Skrevet af Simon Plambæk

Bourgogne er området for en række af de allerfineste hvidvine i verden. Ofte skal der store udfordringer til, for at vinene bliver af højeste karakter, og det var også tilfældet for Bourgogne-producenterne i 2017. Et samlet overblik over de hvide Bourgogne-vine fra 2017 afslører dog, at resultatet er fremragende. Nogle kritikere sammenligner med den eminente 2014-årgang - og de fleste er enige om, at 2017 er noget af det bedste siden årtusindskiftet.

Se alle vine fra Bourgogne her

Sådan blev 2017 en topårgang

Efter et 2016, hvor de franske vinbønder i området skulle så grueligt meget igennem, før de opnåede fine resultater, lignede 2017 en gentagelse i årets første halvdel. Et meget tørt forår og en pludselig frost i de sidste dage af april, skabte nervøse ansigtsudtryk og bekymring.

Der var kun få blade tilbage i april-kalenderen, da temperaturen faldt til -6 grader, og Bourgogne-bønderne gik i samlet flok i markerne for at tænde ild til hø og halm, der kunne holde frosten på afstand. Store røgskyer steg til vejrs over Bourgogne, og om det var denne indsats eller helt naturlige årsager, der reddede de nyudsprungne vinstokke, er op til din egen forestilling. Faktum er, at vinstokkene klarede sig fornuftigt igennem de vanskelige nætter - måske på grund af bøndernes bål og brand - eller måske fordi frosten satte ind i en meget tør periode, der betød, at den ikke lykkedes med at sætte sig i jordbunden.

Nogle områder blev hårdere ramt end andre, og i Chablis blev høsten stort set halveret på grund af frosten. St. Aubin blev også ramt, men knap så hårdt, og med den efterfølgende periode med tørt og varmt vejr, kunne vinstokkene atter komme til kræfter og gå sommeren i møde med forstærket energi.

En succesfuld sommer

Sommeren fortsatte varmt og relativt tørt, men mange steder faldt den nedbør, der ramte Bourgogne, på de helt rigtige tidspunkter. Det betød at druerne overordnet set havde det ganske godt, og allerede tidligt i august kunne vinbønderne konstatere, at modningen var gået stærkt.

Chardonnay-druerne var ikke bare tidligt modne - det var også modnet mere eller mindre perfekt. Høsten var fornuftig - omend lidt lille - og Chablis står frem som de ypperste vine i 2017-årgangen med en balance, der efter flere kritikeres mening mindst er på niveau med den formidable 2014-årgang. I Cote de Beaune er resultatet af 2017-høsten vine med en energi og charme, man skal lede længe efter, og i Macon er vinene solrige, lette at gå til og ganske charmerende.

Hvid Bourgogne viser sig fra sin flotteste side i 2017-årgangen. En årgang, der hører hjemme på en af toppladserne siden årtusindskiftet, og en årgang, der bør overbevise enhver tvivler om, at Bourgogne leverer nogle af de mest uovertrufne hvidvine i verden.

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.