Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd
Theis Vine
Menu:

Kan vin tåle frost?

Skrevet af Simon Plambæk

Kan vin tåle frost? Et relevant spørgsmål man ofte sidder med i de kolde vintermåneder, når man ønsker at købe sin vin online og få den leveret til døren. Som udgangspunkt er der intet at frygte. Vin er alkohol og har et noget lavere frysepunkt end vand. Derfor vil din vin som udgangspunkt ikke tage skade af nogle frostgrader under leveringen. Jo højere alkoholprocent, jo lavere frysepunkt.

Den gode tommelfingerregel

Der findes en god tommelfingerregel, man kan anvende, når man ønsker at vurdere sandsynligheden for at ens vin vil tage skade af frost. Det er den såkaldte 25%-regel. Har du købt noget vin online i en periode med frost og ikke er hjemme til at tage imod vinen ved levering, kan du selv regne dig frem til, hvornår vinen vil begynde at krystallisere.

Lad os tage et eksempel:

Du har købt en skøn frugtig syditaliensk rødvin på 15% alkohol.
Træk 25% fra de 15% alkohol for at finde vinens frysepunkt.
I dette tilfælde vil vinen begynde at krystallisere ved ca. 11 graders frost.

Vin fryser ikke sådan uden videre til is, og der er tale om en meget langsom proces, inden vinen bliver ødelagt af frost. Vin begynder først at krystallisere, idet vinens naturlige syre – vinsyre, vil krystallisere og bundfalde i flasken som små krystaller. Det er det, man også kender som vinsten. Vinsten i vin er ganske ufarligt og kan filtreres fra ved at omhælde til en karaffel, eller blot ved at man langsomt hælder fra flasken og undlader at skænke den sidste del med bundfaldet. Vinen vil med stor sandsynlighed kunne nydes som om intet var hændt, men små detaljer i vinen kan dog godt gå tabt.

Sådan forebygger du at din vin tager skade af frost

Som nævnt tidligere i artiklen kræver det en del kulde, før din vin vil fryse til is. Har du bestilt vin online i en periode med stærk frost, kan du gøre følgende for at forebygge evt. frostskader.

  • Få din vin placeret langs opvarmet beboelse, og gerne under et udhæng
  • Undgå direkte jordkontakt
  • En placering bagerst i din carport eller garage på en platform vil være den ideelle placering

Hvis uheldet er ude

Skulle du være så uheldig at stå med en kasse vin, som er begyndt at krystallisere, skal du endelig ikke gå i panik. Du vil med stor sandsynlighed kunne redde vinen, med mindre flasken revner eller eksploderer.

  • Tag vinen indenfor i varmen og stil kassen eller flaskerne i en vask
  • Læg et viskestykke eller håndklæde ned over flaskerne (hvis flasken skulle revne eller springe)
  • Lad nu vinen blive tempereret
  • Når vinen er blevet tempereret, så undersøg vinen for evt. vinsten og bundfald
  • Lad evt. vinen omhælde til en karaffel for at undgå bundfaldet

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.