Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd
Menu:

Clonakilla

Skrevet af Thomas Udbye

Producenten der leder den nye vej for koldklima og terroir i Australien

“Clonakilla Shiraz Viognier is now every bit as important to the story of great Australian wine as Henschke Hill of Grace and Penfolds Grange.” Citat Nick Stock, JamesSuckling.com.

I en verdensdel, hvor ”bigger is better” indtil nu har sat normen for, hvordan man laver vin, har én producent sat standarden for et nyt og frisk pust i australsk vinproduktion. Navnet er Clonakilla, vinmageren hedder Tim Kirk.

Balancerede og harmoniske vine

Som man kan mærke mange steder i vinverdenen er flere og flere nye producenter begyndt at lave mere balancerede og harmoniske vine. Der er kommet en naturlig afmatning oven på 90’ernes og 00’ernes sorte egefadsmonstere med tårnhøj alkohol. Disse vine, som i første omgang blev skamrost verden over, har vist sig ofte hurtigt at blive uharmoniske i flasken med et ringe lagringspotentiale - stik mod manges forventning. Men den talentfulde Tim Kirk, som har lavet vin siden 1992, har forstået at tøjle Australiens varme klima til perfektion.

I dag rangerer Clonakilla blandt de bedste producenter, og den anderkendte australske vinskribent Nick Stock fra JamesSuckling.com har kun skamros tilovers for vineme herfra. “No wine can lay claim to leading the Australian charge towards embracing cool-climate red winemaking more than Clonakilla’s iconic Shiraz Viognier” skriver han.

På niveau med stor Côte Rôtie

Mange siger det, og alle smager det. Vinene fra Clonakilla minder i uhyre stor grad om vinene fra Côte-Rôtie i den nordlige Rhônedal. Årsagen er enkel. Den nuværende ejer, Tim Kirk, har altid været af den overbevisning, at Clonakillas helt specielle jordbundsforhold og særlige klima er af sådan en beskaffenhed, at han er i stand til at lave vine, som opnår samme høje kvalitet som de fine vine fra Côte Rôtie.

I 1991 tog han til Rhônedalen for at studere teknikker både i vinmarker og vinkældre for at lære, hvorledes disse prægtige vine blev skabt. Midt i 90'erne begyndte han så at implementere sin lærdom på familievingården Clonakilla, og hans resultater er ganske enkelt formidable. Husets flagskibsvin, Shiraz/Viognier, - er således anerkendt som Australiens bedste vin i sin genre. Den har også præcis den drueblanding, som anvendes i nogle af de bedste vine i Côte Rôtie.

Clonakilla blev etableret i 1971 af Tims far, John Kirk. Han er af irsk afstamning og planteforsker. En af de ting, som undrede ham mest var, at ingen syntes at udnytte det faktum, at Canberra District var særdeles egnet til vinproduktion. Det var med den viden, han grundlagde en af de første vingårde i distriktet - en vingård, som nu bliver anerkendt som en af de bedste.

Hilltop Shiraz 2014

Hos os har du muligheden for at købe den skønne Hilltop Shiraz 2014 fra Clonakilla. Det er en sprød, let fyldig til fyldig rødvin, som stilmæssigt er væsentlig køligere og mere ”Rhône-agtig” end de shiraz-vine, vi kender fra Barossa og McLaren Vale. Udtrykket er præget af røde og mørke bær, primært kirsebær og hindbær, med indslag af solbær, peber og andre krydderier.

 

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.