Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd
Theis Vine
Menu:

Din guide til champagne

Skrevet af Thomas Udbye

Der er champagne - og så er de alle de andre mousserende vine. Selv om flere af dem laves efter ”methode champenoise” (champagne-metoden), må vinene kun kaldes champagne, hvis de kommer fra Champagne-distriktet i Nordfrankrig. Det er bestemt ved lov og vogtes nidkært af de franske myndigheder, som især har jagtet producenter uden for landets grænser, der har smykket sig med lånte fjer.

Forklaringen er ligetil. Champagne er et beskyttet brand med så stor eksportmæssig betydning, at man ikke kan tillade, at navnet misbruges. På samme måde som når Gucci, McDonalds eller andre store mærkevareproducenter gør alt, hvad der er i deres magt, for at beskytte deres kendte brands.

Se hele udvalget af Champagne her

Kompliceret proces

Efter at vi således har skilt bukkene fra fårene, kan vi koncentrere os om, hvad der præcis skal til, for at skabe den ægte vare: Champagnen.

I sit udgangspunkt er champagne blot en vin med bobler. Kunsten er at udvikle de berømte bobler i flasken. Og nej, der tilsættes ikke bare kulsyre, som når man producerer sodavand. Processen er langt mere kompliceret og kræver tid og tålmodighed. 

forbindelse med andengæringen på flaske sættes gang i den proces, der ender med at gøre vinen mousserende. Dette sker ved at tilsætte gær og sukker og proppe flaskerne solidt til, så de holder det tryk, der opstår.

Undervejs i processen dannes bundfald, som får lov at blive i flaskerne i et eller flere år - afhængigt af om, der er tale om vintage eller non-vintage champagne. Nogle uger før bundfaldet fjernes, begynder man at dreje på flaskerne. Med små daglige vrid sætter man de døde gærceller i bevægelse, så de til sidst samler sig i flaskehalsen som en prop, der fryses ned og skydes ud af det tryk, der frigives, når korkproppen/kapslen fjernes. Herefter tilsættes i de fleste tilfælde dosage (en særlig sukkerlikør), og flaskerne proppes til igen.

Champagne Brut Reserve

Brut Reserve champagnen fra Billecart Salmon er en af vores mest populære champagner. Det er en strågylden vin med delikate bobler og en rig mousse. Duften er både frisk og moden med nuancer af hvide blomster og saftige pærer, æbler og ferskner og et strejf af citrus. Frisk og fyldig smag. Helt perfekt som aperitif, men egner sig også til mange typer retter med fisk, skaldyr og lyst kød.

Vintage og non-vintage

Størsteparten af den champagne, der produceres, er uden årgang. Disse non-vintage udgaver blendes af vin fra flere årgange - helt op til seks forskellige - for at skabe et nogenlunde ensartet udtryk fra år til år. Vinen skal holde et bestemt kvalitetsniveau, som veksler alt efter, om druerne kommer fra villages-marker, 1. cru- eller grand cru-marker.

Vintage champagne er vin fra én bestemt årgang. Producenterne fremstiller udelukkende denne type i de år, hvor høsten har været særligt gunstig. Modsat de fleste non-vintage champagner har vintage-vinene bedst af at ligge yderligere nogle år på flaske, efter de er frigivet - ligesom f.eks. de bedste bordeaux’er. En vellagret vintage champagne kan således være en vinøs oplevelse af de helt store.

Pink bobler

Rosé med eller uden årgang er et kapitel for sig i Champagne. Mængderne, der fremstilles, er små, og fordi selve vinifikationsprocessen er ekstra kompliceret, koster vinene ofte mere end de hvide champagner. Den pink farve opnås i de fleste tilfælde ved at blande den hvide vin med rødvin. Denne metode er kun tilladt i Champagne-distriktet - ikke i andre af de franske vinregioner.

Man kan dog også anvende saignée-metoden, som ligeledes benyttes ved fremstillingen af ikke-mousserende rosé: Druerne brister under vægten af de øverste klaser og ”bløder” ned i karret. Dette giver kun kortvarig kontakt med skallerne og dermed mindre farve i vinen.

Brut Rosé

Har du lyst til at prøve nogle pink bobler? Så kan vi varmt anbefale Brut Rosé champagnen fra Billecart Salmon. Den er lys pink med gyldne reflekser, beherskede bobler og en rig mousse. Den har en diskret duft af røde bær og citrusskal. Smagen er let, elegant og frisk med noter af modne hindbær, skovjordbær, ribs og lidt citrus. Drik denne champagne som aperitif eller til kogt laks, sushi eller ikke for søde desserter med frisk frugt.

Tør eller sød

Hvorvidt en champagne er tør eller sød, afgøres af den mængde dosage, der tilsættes. På etiketten kan man se, hvilken grad af tørhed/sødme vinen har, men hvad betegnelserne helt præcis dækker over, kan du læse her:

  • Brut Nature/Brut Sauvage/Brut Zéro/Zéro Dosage: Mindre end 3 gram dosage (Knastør og syrlig)

  • Extra Brut: Mindre end 6 gram dosage (Tør)

  • Brut: Mindre end 15 gram dosage (Relativt tør)

  • Extra Sec/Extra Dry: Mellem 12 og 20 gram dosage (Halvtør)

  • Sec/Dry: Mellem 17 og 35 gram dosage (Halvsød)

  • Demi Sec: Mellem 33 og 50 gram dosage (Sød)

  • Doux: Mere end 45 gram dosage (Sliksød)

Brut Prestige Blanc de Blanc

Her er der tale om en slank og snorlige champagne med krydrede og florale toner. Delikat mineralsk med aromaer af grape, lime, gule blommer, ingefær og mint.

Er du nysgerrig på mere, kan du finde hele udvalget af Champagne her. Gode alternativer til Champagne finder du blandt vores Mousserende vine.

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.