Upsell cart

Vælg kategori

Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd
Menu:

Historien om Aalto

Skrevet af Mette Mayland

Sådan blev Aalto en af vores mest eftertragtede vine

“Beautifully balanced, this restrained red offers rich, chocolate oak flavors supporting ripe fruit notes of cassis and blackberry. The tannins are ripe, and the finish is spicy and long.”

Sådan lød anmeldelsen af Aalto 2000, den første officielle årgang af vinen, da den blev bragt i det anerkendte amerikanske vinmagasin Wine Spectator. Vinen opnåede 91 point, mens Robert Parker i Wine Advocate svingede sig op på 93 point.

De første 600 flasker Aalto

Hos Theis Vine blev det bemærket, og ikke mindst en rosende artikel om vingården i Wine Spectator fik ejer John Krøigaard-Larsen til at reagere. Theis Vine havde i forvejen et samarbejde med Bodegas Mauro, der ejes af Mariano Garcia, som netop er manden bag Aalto. En henvendelse til Garcias søn Alberto førte til, at de første 600 flasker Aalto blev ekspederet til Danmark. Vinen blev skænket for 12 af Danmarks førende sommelierer ved en præsentation på d’Angleterre, og modtagelsen var pæn. Men med 2001-årgangen, som også var debut for Aalto PS, der opnåede hele 98 Parker-point, tog det for alvor fart.

Vinen er i dag en af verdens mest eftertragtede, og hos Theis Vine sælger vi alle de flasker, vi kan få til landet. Mange vinhandlere har forsøgt at overtage agenturet, men fordi vores forbindelser til Garcia-familien er så stærke, forbliver Aalto en fast og vigtig del af vores sortiment.

Spaniens dygtigste vinmager

Historien om Aalto begyndte i 1998, da den tidligere direktør for Ribera del Dueros eksportråd, Javier Zaccagnini, fostrede ideen om at skabe en af verdens største vine. Han var overbevist om, at der eksisterede områder i Ribera, som havde et potentiale, kun ganske få havde formået at udnytte. Som partner allierede han sig med Mariano Garcia, der anerkendes som Spaniens absolut dygtigste vinmager. I over 30 år var Garcia chef på den legendariske vingård Vega Sicilia.

Så hvad sker der, når man tager den bedste og mest erfarne vinmager i Ribera del Duero og giver ham fuldstændig frie hænder? Når man lader ham designe sit eget vineri? Købe sine egne vinmarker? Lave aftaler med vinbønder om at leje enkelte markparceller med gamle vinstokke. Kort sagt stiller alle tænkelige faciliteter til rådighed og lader ham udleve sit fulde potentiale. Hvor langt kan han så nå?

Toptunet bodega

Efter nogle år stod en moderne, toptunet bodega færdigopført med fem etager under jorden, konstante temperaturer og et særligt system, som bringer vinen rundt i anlæggene kun ved hjælp af tyngdekraften. I begyndelsen lejede Aalto sig udelukkende ind på eksisterende vinmarker med det bedste terroir. I dag ejer bodegaen selv 32 ha marker ud af de 110 ha, de har adgang til. Nogle med gamle vinstokke, andre tilplantet med unge stokke, som så småt er begyndt at levere god frugt til vinproduktionen.

Og resultatet? Ja, det kender vi. Potentialet blev indfriet til fulde, og lige fra begyndelsen og frem til i dag har vinene fra Aalto imponeret og begejstret vindrikkere over hele verden.

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.