Upsell cart

Vælg kategori

Gratis fragt fra 1.499 kr.
Ryd
Menu:

Sådan bør du opbevare din vin

Skrevet af Mette Mayland

For mange er vin en fødevare, som skal nydes her-og-nu. Vin forbinder mange med hygge og velfortjent afslapning – ofte som kulminationen oven på en travl arbejdsdag eller uge. Så er der også de personer – passionerede vinentusiaster, som køber vin med henblik på lagring.

At følge en vins udvikling over en længere årrække er for mange en hobby, hvor vinens kompleksitet og smagsnuancer løbende forandrer sig. Både til det bedre og til det værre. Nogle personer erhverver også vin med investering for øjemed. Andre for at gemme vinen til en speciel lejlighed som konfirmation eller bryllup. Uanset hvilke intentioner og interesser folk måtte have, er korrekt opbevaring og lagring af vin alfa og omega for en god vinoplevelse. Nu. Og i fremtiden.

Sådan opbevarer du vin – den hurtige udgave

 1. Vinen skal ligge ned (ellers udtørrer korkproppen)
 2. Opbevar vinen køligt ved 10-13° grader (forlænger modningsprocessen)
 3. Undgå at vinen udsættes for lys (gerne helt mørke omgivelser)
 4. Let forhøjet fugtighed (fugtstyret vinkøleskab, kælder eller isoleret skur)
 5. Undersøg hvilke vintyper der kan lagres (oversigt længere nede i artiklen)
 6. Vinen må ikke udsættes for rystelser under lagringen
 7. Giv etiketten en gang hårlak (forhindrer at etiketten bliver grim under lagringen)

I bund og grund er opbevaring og lagring af vin ikke særlig kompleks. Det er ikke raketvidenskab, og allerede tilbage i oldtiden i det gamle Rom, lagrede man visse vintyper i 15-20 år, inden de havde opnået deres optimale modningstidspunkt. Med andre ord kan de fleste være med – uanset om den står på et fugtigt kælderrum, eller et vinkøleskab med flere temperaturzoner og automatisk fugtstyring.

Sådan opbevarer du vin – den lange udgave

Med mere end 3000 forskellige druesorter på verdensplan er det faktisk et forsvindende lille antal vintyper, som egner sig til lagring og bliver bedre med alderen. I forhold til tidligere er langt de fleste vintyper beregnet til at blive nydt indenfor et til to år efter aftapning. Det hænger blandt andet sammen med, at nutidens forbrugere efterspørger vine, som allerede efter aftapning er drikkemodne og klar til at blive sat på bordet. Tendensen er stigende, hvilket får vinhusene til at producere langt flere drikkeklare vine end tidligere. Money talks. Og forbrugerne bestemmer.

Der er dog stadigvæk vintyper og kvalitetsvine, hvor lagring og opbevaring over en længere årrække giver rigtig god mening. Visse vintyper med ekstremt mange tanniner som fx Barolo og Barbaresco fra det skønne Piemonte, kræver mange års lagring, inden de rammer deres optimale modningstidspunkt. Igen afhænger det helt af lagringsforholdene, kvaliteten på vinen, årgang og mange andre faktorer.

Opbevar din vin køligt

Først og fremmest er det vigtigt med stabile temperaturforhold, når du vil opbevare en vin over en længere årrække. Det er en stor misforståelse at opbevare sin vin ovenpå køleskabet i køkkenet eller på reolen i stuen, idet de store temperaturudsving forkorter vinens levetid markant. En rødvin, der normalt har et lagringspotentiale på 5 år, vil under opbevaring ved stuetemperatur få halveret sin levetid – vinen modner ganske enkelt alt for hurtigt.

Den optimale lagringstemperatur for vin er 10-13° grader. Her vil vinen stille og roligt kunne modne i takt med dens naturlige modningsproces, hvilket er til stor gavn for vinens udvikling af kompleksitet, struktur og smagsnuancer.

Opbevar din vin mørkt

Sollys er et af vinens værste fjender udover varme og oxidering. Derfor bør din vin altid opbevares så mørkt som muligt, så det ikke går ud over vinens naturlige modningsproces. Du vil også opleve, at mange af de vintyper, som er velegnede til lagring, sælges i mørke glasflasker, som forebygger skadelig påvirkning af uv-lys. Hvis du ikke har helt mulighed for at opbevare dine vine i et mørkt rum, kan du med fordel lade dem lagre i papkassen, da den vil beskytte vinen mod lys. Bliver vinen udsat for lys i form af lamper eller solstråler, vil vinen kunne blive reduceret og komme til at lugte af svovl. Ofte kan en reduceret vin reddes ved at omhælde den i en karaffel, så den rigtig kan blive iltet. Lugter vinen stadigvæk af svovl, kan du lægge en sølvske ned i vinen, som vil reagere med svovlen, og få hele eller dele af svovllugten til at forsvinde.

Let fugtighed

Let fugtighed er at foretrække, hvis du ønsker at lagre en vin over en længere årrække. En let fugtighed vil holde korkproppen frisk og intakt, således den ikke udtørrer under lagringen. Den optimale fugtighed ved lagring af vin ligger på 65-75%, hvor et moderne hus i dag har en indendørs fugtighed på ca. 60-65% om sommeren, og om vinteren under 45%. En luftfugtighed på ca. 65-75% udgør den rette fugtmængde, hvis proppen skal undgå at udtørre, og vinen ikke skal udsættes for svamp, som får vinen til at smage dårligt af mug og en jordslået kælder med skimmelsvamp. Vil du gå ”all-in” på lagringen af din vin, vil et fugtstyret vinkøleskab med multiklimazoner være den perfekte løsning.

Et lille tip – til meget gamle og udtørrede korkpropper kan du købe en to-benet proptrækker, som du placeres indvendig mellem flaskehalsen og selve korkproppen, hvorefter du drejer rundt samtidig med at proppen løftes op af flaskens hals. En nem og skånsom måde for både korkprop og vin.

Skal vinen ligge vandret eller lodret?

Skal din vin ligge vandret eller lodret under lagringen? Et rigtig godt spørgsmål, som der ikke findes noget eksakt svar på. Korkproppen i en vin påvirkes af både temperaturforhold og luftfugtigheden i rummet. En meget udbredt og kendt holdning er, at flasken skal ligge helt vandret under opbevaringen, hvorimod andre vinentusiaster foretrækker en svag vandret hældning, så luftboblen i flasken stadigvæk er i kontakt med proppen.

Vinen bør altid være i kontakt med korkproppen, således den kan medvirke til at proppen fugtes og ikke udtørrer. Er vinen ikke i kontakt med korkproppen, og er luftfugtigheden for lav, vil vinen få tilført ilt gennem proppen, hvilket medfører en langt hurtigere modning af vinen.

Opbevares vinen ved en svag vandret hældning, hvor luftboblen og vinen stadigvæk er i berøring med korkproppen, vil det være ilten der trænger gennem korkproppen ved større temperaturudsving, og ikke vinen.

Hvidvine med lagringspotentiale:

 • Næsten alle hvidvine til under 100,00 kr. (1-2 år)
 • Chablis på Chardonnay (2-15 år)
 • Andre Chardonnay typer (2-5 år)
 • Hvid Bourgogne (2-10 år)
 • Riesling (3-20 år)
 • Chenin Blanc (3-15 år)
 • Sauvignon Blanc (1-6 år)
 • Viognier (1-3 år)
 • Søde dessertvine som fx PX Solera (5-35 år)

Rødvine med lagringspotentiale:

 • Næsten alle rødvine til under 100,00 kr. (1-3 år)
 • Bordeaux (5-30 år)
 • Bourgogne (3-20 år)
 • Pinot Noir (3-10 år)
 • Nordrhône (3-15 år)
 • Sydrhône (3-10 år)
 • Syrah/Shiraz (3-10 år)
 • Grenache (3-8 år)
 • Cabernet Sauvignon (5-20 år)
 • Languedoc-Roussillon (3-8 år)
 • Brunello di Montalcino (5-15 år)
 • Chianti (3-12 år)
 • Barolo (5-25 år)
 • Barbaresco (5-25 år)
 • Rioja (5-20 år)
 • Ribera del Duero (3-18 år)
 • Douro (3-12 år)
 • Vintage portvin (10-50 år)

Bekræft din alder

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år.
Bekræft venligst at du er fyldt 18 år.