Beaujolais: Bourgognes undervurderede nabo

Beaujolais grænser op til Bourgognes sydligste region, Mâconnais. Her produceres hovedsageligt rødvin på den lokale druesort Gamay, og i så store mængder, at den samlede produktion er større, end den fra resten af Bourgogne, tilsammen.

Vinene produceres ved hjælp af en metode kaldet karbonisk maceration, hvor man ved hjælp af kuldioxid, skaber et iltfattig miljø i gæringstankene. Dette fungerer som en katalysator for gæringsprocessen inde i selve druerne. Resultatet er en vin, der er utroligt let med en lav mængde tannin og høj koncentration af frugtsmag, hvilket gør den utrolig drikkevenlig. Metoden bruges hovedsageligt på primeur-vinene kaldet ’beaujolais nouveau’, da det gør bønderne i stand til at gøre vinene hurtigt drikkeklar. Verden over nydes de første beaujolaiser den 3. torsdag i november.

Læs mere
 








Mere end bare bællevin

Beaujolais nouveau har både været regionens velsignelse, men også dens forbandelse. I slut 1990’erne var succesen steget regionen til hovedet og efterspørgelsen på de letdrikkelige vine var blevet så stor, at produktet og prisen var blevet udvandet. Det har man siden kompenseret for, og i dag produceres Beaujolaisvine både ved hjælp af semikarbonisk macerartion, hvor saftigheden ikke tager overhånd, og ved klassisk gæring og maceration. Det er vores klare overbevisning, at det er lykkedes for Beaujolais at vende skuden, og i dag er der masser af god vin til favorable priser at grave frem i regionen.

3 niveauer

Beaujolais inddeles i 3 kvalitetsniveauer:

  • Beaujolais, som er den sydligste del af området, hvor størstedelen af produktionen

    bliver karbonisk macereret og solgt som primeur-vinen: Beaujolais Nouveau.

  • Beaujolais-Villages, som udgør den centrale del af området. Her er terroiret af en

    bedre kvalitet, og der foretages en mere seriøs behandling med maceration og gæring

    på vinene.

  • Cru’erne, som udgør den nordligste del af området, og det er her de skjulte skatte skal

    findes. Der er 10 cru’er og de må angives på flaskens etikette, da de har egen AOC- betegnelse.

Vi anbefaler

Næste gang du har lyst til rød Bourgogne, men ikke føler for at dræne opsparingen for at få noget af ordentligt kvalitet, så prøv med en af vores Beaujolais cru’er:

Juliénas: En af de mest nordligt beliggende cru’er, som bytter de ellers klassiske røde bærnoter ud med en mere mørk frugtfornemmelse.

Morgon: Denne cru betragtes som en af de mere hårdføre. Her fornemmes virkelig, at den karboniske maceration er blevet afløst af en mere klassisk fremgangsmåde. Tanninerne er tilstede, strukturen er mere rank, men frugt og syre sender stadigvæk tankerne mod Bourgogne. Her findes både drikkevenlighed og lagringspotentiale.

Fleurie: Er du til de helt lette vine, er det i Fleurie, du finder din næste favorit. Vinene herfra er kendt for deres florale elegance og lette krop. Et perfekt valg til dig, der ønsker et glas vin, som ikke behøver mad som ledsager, og som kan nydes afkølet og i godt selskab.