Bruno Giacosa

Bruno Giacosa var Piemontes ubestridte mester. Hans Barolo og Barbaresco er uden sammenligning de mest elegante og længelevende vine fra området, skabt med en imponerende sans for perfektion og finesse. Datteren Bruna har løftet arven og er nu i færd med at gøre sin far kunsten efter.

Læs mere
 




Barolo - Falletto 2014

Bruno Giacosa

96/100
James Suckling
95/100
Robert Parker Wine Advocate
1.739,95 pr. stk.
1.579,95
ved køb af 3 stk.
Læs mere
-
+

Barbera d'Alba 2016

Bruno Giacosa

92/100
Jyllands Posten
90/100
DinVinGuide
289,95 pr. stk.
259,95
ved køb af 6 stk.
Læs mere
-
+


Roero Arneis 2016

Bruno Giacosa

92+/100
Robert Parker Wine Advocate
239,95 pr. stk.
219,95
ved køb af 12 stk.
Læs mere
-
+




Historien om Bruno Giacosa

Ikke for ingenting var Bruno Giacosa kendt som ”Il Maestro” - Mesteren. En mand af få ord, men med en kæmpe viden om og indflydelse på vinproduktionen i en af Italiens vigtigste vinregioner: Piemonte. Han udtrykte sig kun i korte sætninger og foretrak i stedet at lade sine vine tale.

Som bare 15-årig begyndte Giacosa at arbejde i sin bedstefars og fars négociant-virksomhed. Han fremstillede sin første enkeltmarks-Barbaresco i 1964 - og blev ved indtil sin død i januar 2018. Hver en mark, hver en parcel … ja, omtrent hver en vinstok i Barolo og Barbaresco kendte han. Allerede som helt ung indså han vigtigheden af at udvælge de bedste terroirer og satte sig derfor grundigt ind i forholdene. Samtidig var han en fabelagtig smager, og hans arbejde i kælderen i byen Neive var drevet af en ekstrem sans for detaljen og et brændende ønske om at opnå det perfekte resultat, den fuldendte vin. Hver gang. Hans perfektionistiske tilgang til vinfremstilling betød, at han undertiden ikke ønskede at lægge navn til sin vin. Hele årgange - f.eks. 2006 og 2010 - frigav han aldrig under egen etiket, og vinen blev i stedet solgt som bulk. Den var bare ikke god nok, mente han.

Indtil 1982 ejede Giacosa ingen af de marker, han lavede vin fra. Han havde gode aftaler med udvalgte vinbønder i området og sikrede sig, at det druemateriale, han købte, altid var af højeste kvalitet. Da muligheden opstod, investerede han i 10 ha af Faletto-marken i Serralunga d’Alba. Det blev senere til flere opkøb, og Giacosa ejer nu godt 22 ha med vinstokke på nogle af de allerbedste parceller i Barolo og Barbaresco. Vinene herfra flaskes for majoritetens vedkommende med hvid etiket. Er en vin udstyret med rød etiket, er der tale om en af de sjældne enkeltmarks riserva-udgaver, som kun fremstilles to-tre gange i løbet af et årti - og udelukkende i stærkt begrænsede mængder.

Bruno Giacosa opfattes af mange som traditionalist. Sandheden var, at han hverken var det ene eller det andet. Han var tilhænger af fornyelse, når det gav mening for ham. F.eks. indså han det fornuftige i at vinificere sine vine på stål frem for cement og valgte at skifte fra slavonske fade til fransk eg - simpelthen fordi det passede bedst til hans vine. Stilen kan bedst beskrives som elegant og finesserig. Ikke kraftfuld, men med en usædvanlig holdbarhed.

Da Bruno Giacosa i 2006 blev ramt af en hjerneblødning, måtte han i en periode trække sig fra produktionen. I stedet trådte hans datter Bruna i karakter. Hun var allerede en etableret del af vinhuset, og i samarbejde med ønologen Dante Scaglione opretholdt hun det høje kvalitetsniveau. Scaglione rejste et par år senere, men vendte tilbage i 2011, og han og Bruna Giacosa skal nu for alvor løfte en tung arv. Arven efter Il Maestro - mesteren Bruno Giacosa.