Cognac

Den klassiske brandy fra Cognac-området er konge af spiritus. Bare navnet Cognac lyder af elegance og høj klasse.

Læs mere
 















Det er ikke uden grund, at Cognac betragtes som en konge af spiritus, og de elegante og gyldne dråber har skabt en markant og ædel afslutning på mange store middage og selskaber. Cognac er navnet på en by og et område i det sydvestlige Frankrig. Der er en del, der fejlagtigt tror, at Cognac kommer fra det nordfranske Champagne-distrikt, og forvirringen er da heller ikke helt ulogisk.

Inddeling i hele seks underområder

Cognac-området er nemlig delt ind i seks underområder, hvor de to fineste hedder Grande Champagne og Petit Champagne. De har dog ikke noget geografisk at gøre med det Champagne-område, vi kender for de flotte mousserende vine , men de har derimod fået deres navn som en reference til, at jordbunden i disse fine dele af Cognac-området er sammenlignelig med den jordbund, der giver de flotte boblevine fra Champagne.

Cognac hører til spiritustypen Brandy. Brandy har sit navn fra det hollandske ord for brændevin, som briterne har lavet om til brandy, der ligger lidt bedre i munden for dem. Og det med at ligge godt i munden, er også noget af det første, der slår dig, når du smager en god cognac. For med rigelig tid tid til at præge dine smagsløg, vil en god cognac vise et væld af nuancer, der afløser hinanden i smagsbilledet.

De forskellige typer og områder i Cognac

X.O. Cognac, V.S.O.P. Cognac - eller V.S. Cognac

Det er især druesorten Ugni Blanc, der bliver brugt til at producere Cognac. Druerne høstes tidligt og giver en frisk og syrlig vin med meget begrænset alkohol, og den bliver herefter destilleret af to omgange og lagret i kortere eller længere tid. Det er lagringstiden, der afgør, hvilken betegnelsen en cognac ender med at få. V.S. Cognac lagrer mindst to år, VSOP er mindst 4,5 år gamle, mens XO har ligget mere end 10 år, før den bliver tappet på flasker og sendt på markedet.

Cognacområder - Fine Grand Champagne - Fine Champagne

Cognac-området ligger mellem Bordeaux og grænsen til Spanien. Byen Cognac er centrum i området, der mod syd er inddelt i Grande Champagne og Petit Champagne, der er de fineste og mest anerkendte egne. Der findes i alt seks forskellige Cognac-områder:

Grande Champagne

Det fineste område i Cognac fylder godt 13.500 hektar omkring byen Segonzac. Det er dette åbne landskab, at man producerer de eneste druer, der kvalificerer til betegnelsen Fine Grand Champagne. Petit Champagne - Det næstfineste område i Cognac, der på trods af navnet er en smule større end Grande Champagne når man regner areal. Men i forhold til anerkendelse er Petit Champagne det lille af områderne, selvom brandyerne herfra kan være fremragende. Hvis en cognac skal opnå betegnelsen Fine Champagne, skal den bestå af en blanding af druer fra Grande Champagne og Petit Champagne, hvoraf mindst halvdelen skal være fra Grande Champagne.

Borderies

Det mindste af områderne i Cognac. Det er samtidig det køligste Cognac-område, og her produceres druer, der giver en mere frugtig stil. For det meste bliver druerne fra Borderies blandet med druer fra de to Champagne-distrikter.

Fins Bois

Det største af områderne i Cognac. Navnet betyder ’fint træ’ og skyldes, at det meste af dette store område, der omgiver Champagne-områderne, tidligere var dækket af skov. Druerne modnes hurtigt her, og det meste af produktionen bliver til Cognac af den mere unge og sprælske type.

Bons Bois

Omkrandser stort set alle de øvrige Cognac-områder. Ligesom med Fins Bois er der tale om et område, der tidligere var dækket af skov, og kvaliteten af druerne her, bliver sjældent god nok til at være en del af en ’rigtig’ cognac. I stedet bruges de til sødere vine, som vinbønderne i området er dygtige til at lave.

Bois Orinaire & Bois Communs

Umiddelbart det mindst interessante område i Cognac. Det er sjældent, at disse områder producerer druer af en kvalitet, der kommer i nærheden af de krav, der bliver stillet af Cognac-producenterne.