Domaine Chandon de Briailles

Elegante, klare og let underspillede … Sådan er vinene fra topdomænet Chandon de Briailles i Savigny-lès-Beaune, hvor familien de Nicolay sværger til biodynamikken og deres vine arbejder på at ramme et udtryk, der afspejler terroir og oprindelsessted mest muligt. Det gør de så godt, at de små mængder af forførende Corton, Pernand-Vergelesses og Savigny-vine, de producerer, hurtigt må meldes udsolgt.

Læs mere
 

















Vinproduktionen hos Domaine Chandon de Briailles

Respekt for naturen, der indebærer pløjning med heste og en total afvisning af brugen af kemiske bekæmpelsesmidler, samt klassisk burgundisk vinifikation skaber vine af forbløffende høj klasse. Chandon de Briailles er en lysende stjerne i Beaune.

I Bourgogne, hvor man ikke har noget imod at vente på at vinene skal modnes, er denne klassiske, Savigny-baserede producent længe blevet betragtet som et af områdets reference producenter. Men mens disse parfumerede, yndefulde og strukturerede vine er forblevet en målestok for klassisk rød Bourgogne, har de seneste år været vidne til subtile ændringer i både vinmarker og vinkælder, som nu har resultereret i vine, der er langt mere forførende i deres ungdom.

Chandon de Briailles er et biodynamisk domaine på 13,7 hektar, med vigtige besiddelser i Corton, Corton-Charlemagne, Savigny-lès-Beaune og Pernand-Vergelesses. Huset er ejet af Comte Aymar og Nadine de Nicolay og datteren Nadine overvåger alle aspekter af vinfremstillingen, sammen med den nye australske kældermester Christian Knott, mens hendes kusines mand, François Grange, er ansvarlig for vinmarkerne.

Domaine Chandon de Briailles i dag

Vinmarkerne er blevet bearbejdet biodynamisk igennem flere år og blev verificeret officielt ved 2011 årgangen. Endvidere bruges der også heste i stedet for maskiner til pløjning i markerne for at minimere jordkomprimering. Virkningen af en sådan praksis er altid svært at måle præcist men der er ingen tvivl om, at vinmarkerne i dag levere en lysere frugt profil med mere intensitet og kød.

En anden nylig ændring er brugen af eg. Mens ny eg forbliver forbudt, har domainet sænket den gennemsnitlige alder for deres fade ved at fjerne mange af de virkelig gamle fade og erstatte dem med 1, 2 og 3 år gamle egefade fra andre top-huse. Endelig har domainet fra 2010 begyndt en mere behersket brug af hele klaser ved vinificeringen. Som en af Bourgognes mest trofaste fortalere for brug af hele klaser, kunne dette sidste punkt bekymre elskere af dette historisk konservative Domaine. Frygt ikke! Vine fra Chandon de Briailles er lige så underspillede, elegante og klare, som de altid har været, og stilkene i klaserne forbliver meget en del af den klassiske struktur i disse vine. Det betyder blot nu at er vinenes fyldige struktur er matchet med lidt mere farve, tekstur og imødekommenhed.