Domaine Chavy Chouet

Domaine Chavy-Chouet er et historisk vinhus grundlagt af to af de ældste vinmagerfamilier i Meursault og Puligny-Montrachet.

Læs mere
 









"When the young generation takes the rheins of the tradition"

Således beskriver Romaric Chavy, 7. generation, Domaine Chavy Chouet. Romaric overtog domainet i 2006, efter en 6 år lang vinuddannelse. Det var lidt af en arv der skulle løftes. Domainet havde været blandt eliten i Meursault og Puligny-Montrachet i flere generationer, og deres stil og udtryk var kendt i hele Frankrig. Alt dette skulle Romaric værne om, samtidigt med at domainet skulle udstråle hans egne moderne ambitioner.

Chavy-Chouets dogmatik

Romarics dogme går på, at bruge så lidt kunstige hjælpemidler som muligt. Han mener at man på denne måde skaber vin med et rent og ærligt udtryk. Én af måderne han opnår dette på, er ved pløje imellem stokkene hvert eneste år. Det tvinger dem til at grave deres rødder dybere ned, og gør dem langt mere modstandsdygtige overfor sygdomme og temperaturudsving. Det har haft den direkte virkning, at de ikke længere behøver at anvende pesticider.

De stålsatte ambitioner følger med i kælderen, hvor orden og renlighed prioriteres enormt højt. En beskidt kælder, kan ikke producere ren vin. Så simpelt er det. Meursault og Puligny-Montrachet klinger for nogle af fedme, smør og smagen af hasselnødder. Men Romarics ambitioner går i en anden retning.

Vinenes Udtryk

Romaric Chavys nøgleord for hvidvin er: Renhed, elegance, mineralitet, friskhed og prÆcision. Vinen skal ikke pakkes ind, den skal fremstå glasklar, ærlig og levende. Vinene skal ikke fare i alle mulige retninger, men fra fødslen have klare mål og ambitioner. Det skal smage af frugten det er lavet på, ikke måden man har behandlet mosten i kælderen. Det skal knitre i munden og sprudle på tungen.

For deres rødvine handler det om klassiske Pommard-dyder: Struktur, finesse og frugtstyrke. Vinene have et skelet til at holde dem oppe, en lang eftersmag og smage der overrasker. Samtidigt skal der være noget at smage på. Her er ingen slappe og gennemsigtige Pinot Noir-vine, men i stedet muskuløs og selvsikker Pommard-vin. Dyder som møder deres diametrale modsætninger i den mere finesse-bårede Volnay. Her prioriteres det elegante og fine, dog uden at ambitionen om frugtstyrke efterlades. Her er stadigvæk saft, kraft og intensitet - blot i en langt blødere version.

De forrygende enkeltmarker

Meursault besidder ingen grand cru-marker, men alligevel er kommunen verdensberømt for sit tårnhøje hvidvinsniveau. Hos Chavy Chouet laves der ingen lavpraktiske vine, og begge deres Meursault-vine, Vireuils og Narvaux, kommer fra enkeltmarker som bærer disse navne. Det er marker som ikke besidder nogen større anerkendelser, end deres Lieu-dit navne. Men Romarics vinkyndighed forvandler markernes anonymitet til vinøst storhedsvanvid i flaskerne. Her er intet middelmådigt, kun store armbevægelser og klare ambitioner.