Quinta de Santiago
Vinho verde betyder ”grøn vin”. Det henviser som sådan ikke til vinens farve, men mere til, at der er tale om helt ung vin, som forekommer i både hvide, røde og lyserøde udgaver. Vinene kommer fra Minho-regionen i det nordlige Portugal og fremstilles med henblik på at blive drukket, så snart de frigives.
Læs mere herMed afsæt i ældgamle traditioner
Hos familien Santiago har man lavet samme type vine siden 1899. I visse perioder har familien dog også koncentreret sig om andre landbrugsprodukter som olivenolie, korn og frugt. Vinen var primært til eget forbrug eller blev serveret på de lokale cafeer, og en stor del af druehøsten blev solgt til vinkooperativer. Det ønskede Joana Santiagos bedstemor at lave om på. I en alder af 86 år formåede hun at overtale sin søn og sit barnebarn til at gå sammen og satse 100 pct. på vinproduktion. Joana, som siden barndommen havde tilbragt en stor del af sine ferier på familiens gård, så mulighederne, og det førte i 2011 til lanceringen af de første seriøse Quinta de Santiago-vine. De 9 ha marker blev plantet om. Man gik bort fra den ældgamle tradition med at blande forskellige druesorter på samme parcel. Og et par år senere byggede man en helt ny kælder med de mest moderne produktionsfaciliteter.
Joana Santiago er uddannet jurist og arbejder på deltid som advokat. Ved siden af styrer hun Quinta de Santiago i samarbejde med sin far og sin bror. Kombinationen af veldyrkede druer fra egne marker, gode produktionsforhold og en ambition om at fremstille kvalitets-hvidvine primært på alvarinho-druen har skabt en succes i den portugisiske vinverden, og vinene fra Santiago-familien regnes i dag blandt nogle af de bedste repræsentanter for vinho verde.
Den danske lovgivning kræver aldersverificering ved salg af alkohol