Spumante

Mousserende vin dækker over mange forskellige typer og betegnelser. I Italien kaldes den Spumante, og denne betegnelse dækker over alle boblende vine fra støvlelandet.

Læs mere
 



Spumante er derfor også meget forskellig, både når det gælder smag og produktionsmetode. Ens for dem er dog, at vinen opnår sine brusende bobler gennem en andengæring, der enten kan foregå på den traditionelle måde, som også anvendes i Frankrig og Spanien, eller den kan opstå på den mest anvendte metode i Italien, nemlig den der hedder Charmat-metoden.

Charmat-metoden

Forskellen er, at den traditionelle metode betyder, at andengæringen sker i flasken, mens Charmat-metoden betyder, at andengæringen sker i en tryktank. Vine på Charmat-metoden skal almindeligvis drikkes unge, mens vine på Méthode Tradionelle gerne er vine, der har længere holdbarhed, hvorfor det er denne metode der anvendes i Champagne. Methode Traditionelle er dyrere at gennemføre end Charmat, men skal man for alvor spare kroner i produktionsanlægget, så kan man vælge at tilsætte kulsyre som i sodavand, men så er man også relativt sikker på, at man opnår en vin, der ikke holder sig sprudlende ret længe. Dem kalder italienerne Frizzante, og det er for eksempel den metode, der anvendes til Lambrusco.

Spumante-typer

Blandt de forskellige Spumante-typer finder vi Asti, Moscato d’Asti, Lambrusco, Brachetto, Franciacorta og Prosecco. Udover at disse vine har boblerne tilfælles, så har flere af dem også det tilfælles, at de har et ufortjent broget ry. Det skyldes naturligvis især, at der findes mange billige Moscato- og Lambrusco-vine, og hvis man ikke har undet sig selv at smage de bedre og lidt dyrere varianter af disse, så har man noget tilgode.

De forskellige typer af Spumante:

Moscato og Moscato d’Asti:

Moscato er ofte en sød vin fra Piemonte, der primært anvendes til desserter, velkomstdrink eller til en hyggedrik på terrassen på en varm dag. De er bedst kendt fra de billige varianter fra supermarkedet, men hvis du tillader dig at skrue lidt op for budgettet, så er det langt mere spændende og nuanceret, det du får i glasset. Også selvom det stadig er en sødmepræget oplevelse. Oftest er Moscato-vine på en alkoholprocent på omkring 6-7 stykker.

Lambrusco:

Lambrusco sikrede sig et overordentligt tvivlsomt ry, da den ramte de danske supermarkeder i 80’erne og 90’erne. Heldigvis findes der også Lambrusco i en helt anden kvalitet, og de ofte dybt røde vine har et sødmefuldt præg af frugter og modne sommer-tendenser. Lambrusco, som også er navnet på druen, der bruges til vinen, produceres primært i Emilia-Romagna-området, og det lille Grasparossa-område er garant for nogle af de bedste Lambrusco-vine.

Brachetto:

Brachetto er en druesort, der både kan give stille og boblende vine. De har en lav alkoholprocent og er søde og sommerlige i deres stil med små bobler og masser af modne frugter. Det er ikke en vin, der er ret udbredt på det danske marked, men det hænger mere sammen med, at den produceres i så begrænsede mængder, at man oftest kun finder den hos de mest velassorterede vinhandlere.

Prosecco:

Oprindeligt var Prosecco en landsby i det nordøstligste Italien - lige ved grænsen til Slovenien. I denne by gjorde man en særlig druesort berømt, og den kom derfor til at tage navn efter byen - Prosecco. I dag forstår de fleste Prosecco som betegnelsen på en mousserende vin fra området, og efterhånden er der da også ryddet lidt ud i de mange betydninger af Prosecco. Druen har taget navneforandring til Glera, landsbyen er vokset sammen med den større by Trieste, og vinen må gerne have en smule andre druesorter i sig, ligesom den både kan findes som Spumante (mange bobler), Frizzante (færre bobler) og som Tranquillo (uden bobler). Det er dog stadig de boblende Proseccoer, der er mest populære, og sammen med de søde Moscato-vine er den oftest mere tørre Prosecco den mest populære Spumante-type.

Franciacorta:

De italienske Spumante-vine, der minder mest om Champagne, er Franciacorta. De produceres i Lombardiet, hvor klima og jordbund minder mere om det ædle franske område, og samtidig er det et krav til disse vine, at de produceres efter Méthode Traditionelle, hvor andengæringen sker i flasken. Druesorterne skal være Pinot Noir, Chardonnay og Pinot blanc, og det er ofte vine med masser af nuancer og elegance, som kan være knastørre og vidunderlige, uden at de når helt op i samme pris som Champagne.