Tenuta di Ghizzano

Grevinde Ginevra Veneroso Peschiolini og hendes vingård Tenuta di Ghizzano befinder sig højt oppe på den toscanske stjernehimmel. Ginevra er 26. generation af en vinfamilie, og hendes evner som vinmager og vilje til at sætte alt ind på at skabe topkvalitet imponerer i årgang efter årgang. Hendes økologiske vine belønnes nærmest konsekvent med de eftertragtede tre fyldte glas (Tre Biccheri) i den italienske vinguide Gambero Rosso - senest topvinen Nambrot, som kun laves i begrænsede mængder.

Læs mere
 





Superstjerner på den toscanske nattehimmel

Tenuta di Ghizzano, og stedets ejer Ginevra Veneroso Peschiolini, er strøget direkte ind på den toskanske stjernehimmel. Et er selvfølgelig, at vinene vurderet på deres kvalitet berettiger til det, men i dagens vinverden er det ikke kun vinen som skaber superstjerner. Mennesket bag skal være skabt til rollen, ellers kommer man aldrig derhen.

Og det er Ginevra i alle henseender. Ikke blot er hun et betagende menneske, men hendes evner som vinmager, hendes vilje til at sætte alt ind på at skabe topkvalitet er til stede, ligesom hendes måde at fortolke vinverdenen og dens strømninger på er genial.

Tenuta di Ghizzano ligger midt mellem Pisa og Firenze. Der bliver principielt fremstillet fire vine på ejendommen, der i disse år er i færd med at overgå til biodynamisk produktion – og det kan smages.

Il Ghizzano er husets prisbillige rødvin, fremstillet på 80% Sangiovese og 20% Merlot. Utrolig ren i stilen, og virkelig en flot repræsentant for Toscana, der uddistancerer de fleste Chiantier i samme prisklasse.

Signaturvinen er Veneroso, som tager navn efter familien. Det er en klassisk supertoscaner lavet på 70% Sangiovese og 30% Cabernet Sauvignon. Vinen ligger på nye franske egefade i 18 måneder, inden den flaskes. Produktionen er på beskedne 25.000 flasker.

Nambrot kan også betegnes som en supertoscaner, men den er måske mere international i sit udtryk. Der laves blot 9.000 flasker om året, så vinen er uhyre sjælden. I Danmark får vi kun 300 flasker pr. årgang.

Den mest sjældne af Ghizzanos vine er den søde Vin Santo. Blot 1.000-1.200 flasker pr. år. Druerne, som denne vin laves af, ligger under loftet på slottet og tørrer. Denne fantastisk delikate, men ekstremt sjældne søde dessertvin laves af 80% Trebbiano, 15% Malvasia Bianca og 5% Colombana. Det er frisk og frugtig Vin Santo. Den er ikke oxideret og kraftig, som man ofte ser det.