Valpolicella

Det italienske område Valpolicella er måske et af dem, der er flest, der har hørt om. Området omkring Verona er berømt for sine saftige vine, sine store Amarone-oplevelser og de krydrede og af og til lidt vilde Ripassoer. Men der findes også en række andre interessante vintyper i Valpolicella, og dem kan du læse mere om her.

Læs mere
 





Der er en vis forskel på, om du vælger en Valpolicella Classico eller en Valpolicella Classico Superiore. Og forskellen er endnu mere markant, hvis du vender dig mod en Ripasso eller Amarone, for slet ikke at tage om den elegante søde dessertvin Recioto.

Druesorterne man bruger i Valpolicella er Corvina, Corvivone, Molinara, Oseleta og Rondinella, og alt efter vinens type, årgangens høst og vinmagerens fornemmelse, bliver de sat sammen på forskellig vis.

De forskellige vintyper i Valpolicella:

Amarone

Amarone er den fineste vin i området - og efter nogles mening også den fineste vin i Italien overhovedet. Det særlige ved en Amarone er, at man lader druerne tørre, så de opnår maksimal smag og sødme. Det giver også ofte en markant alkoholprocent, der kan nå helt op over 17. Amarone produceres altid på Corvina, Molinara og Rondinella-druer, og efterhånden bliver det mere og mere almindeligt også at tilsætte lidt af den old-gamle Osaleta i blendet.

Ripasso

Nogle kalder den en mini-Amarone, men Ripasso fortjener faktisk sit eget navn. Dels fordi den kan have kvaliteten til at være en stor udgave af sig selv - dels fordi Ripasso er lige præcis, hvad den er. For her laver man i princippet 'bare' en almindelig Valpolicella-vin, men man lader den løbe gennem kvaset og resterne fra Amarone-produktionen, og det giver en mere fyldig vin, der lader sig påvirke af den sidste kraft og saft fra den mægtige Amarone. Når en Ripasso skabes med al den kærlighed og viden, der skal til, så kan den have en tårnhøj kvalitet.

Valpolicella Classico og Valpolicella Classico Superiore

Valpolicella Classico er som navnet siger en vin fra det klassiske Valpolicella-område. Når det har været nødvendigt at præcisere, så hænger det sammen med den voldsomme mængde af vin, der produceres i området, og det deraf følgende krav om, at Valpolicella-området skulle være større, end det oprindeligt var. Hvis du vælger en Valpolicella Classico ved du, at den kommer fra den del af området, der også oprindeligt var en del af Valpolicella, og hvis der tilmed står Superiore på etiketten, så har vinen været underlagt lidt strengere kvalitetskrav, inden den er tappet på flaske.

Recioto

Italiensk dessertvin har ikke helt det samme ry som dessertvine fra Frankrig, Portugal og Spanien. Men netop i Valpolicella viser italienerne, at de også kan være med i eliten på dette punkt. Her kaldes vinen for Recioto della Valpolicella, og denne vin er skabt på omtrent samme måde som Amarone, men druerne får lov at tørre i endnu længere tid, hvorved sødmen styrkes og alkoholen holdes nede. Recioto er frugtpræget, sød og oftest relativt mørk. Den har en fylde og elegance, der bestemt ikke ligger under for de øvrige vine fra Valpolicella-området.