Veneto

Vi er ikke ligefrem i småtingsafdelingen, når mængderne af vin, der produceres i Veneto-regionen, gøres op. Området beliggende i den nordøstlige del af landet er det tredjestørste i Italien målt på produktion, og ser man på drue- og vintyper, forekommer udvalget nærmest uoverskueligt.

Læs mere
 














Et utal af lokale og internationale sorter blandes på kryds og tværs afhængigt af, hvor i regionen man befinder sig. Det er ikke muligt at remse alle op her, men dette er hovedområderne:

  • Valpolicella: Ud over de ofte lette, friske udgaver, som de lokale gerne drikker køligt, fremstilles her de fyldigere superiore- og ripasso-vine og ikke mindst de tunge, koncentrerede og sødmefulde Amaroner lavet på tørrede druer af typen corvina, rondinella, molinara og corvinone. Også den helt søde røde recioto kommer fra området.
  • Soave: Hvidvinene herfra er blandt de meste populære i Italien. Garganega - ofte iblandet pinot bianco, trebbiano eller chardonnay - giver aromatiske og friske vine. Der laves også små mængder af en sød hvid recioto.
  • Bardolino: Dette område, der grænser op til Gardasøen, er kendt for sine lette og ganske ukomplicerede rødvine, som skal drikkes helt unge. Druesammensætningen er den samme som i Valpolicella.
  • Prosecco: Er ikke et område, men en mousserende vintype, der fremstilles i bakkerne mellem Conegliano og Valdobbiadene i Treviso-provinsen. Vinen laves fortrinsvis på druen glera.
I andre dele af Veneto arbejder man med franske druesorter som cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot og pinot noir, og for de hvide vines vedkommende sauvignon blanc, chardonnay, riesling og pinot grigio m.fl.