Valgte filtre
Skal der en indisk karryret på bordet? Eller en stærk thai-ret med chili og power? Måske er der sushi i farvandet - eller kulinariske udskejelser fra Kina? Så har du sikkert en del vanskeligheder med at finde den helt rigtige vin at servere til. Som udgangspunkt bør du vælge en hvidvin, men der findes også enkelte rødvinsalternativer.
Læs mereAsiatisk mad er en enormt bred betegnelse, når vi taler sammensætningen med vin. For det kan både være præget af stærke, søde og syrlige ingredienser, og udfordringerne med at finde vin, der passer med karry og de mange eksotiske smagsnuancer, er derfor stor. I den korte version er det fornuftigt at vælge en halvtør Riesling fra Tyskland til de stærkere retter, en Gewürztraminer til karryretter - og hvis du insisterer på at vælge en rødvin, så snup en oversøisk vin med masser af smag og med en fornuftig mængde tanniner.
Mad fra Thailand kan både være stærkt, sødt og syrligt. De syrlige og sødmefulde thai-retter rummer ofte rigtig mange ingredienser fra det kulørte grønne køkken, og ingefær, citrongræs og lime bør ledsages af en vin, der ligeledes har sødme og citrusnoter. Derfor kan du med god succes kigge mod fyldige og lidt sødlige hvidvine fra Tyskland, Alsace eller Østrig, hvor både Gewürztraminer og Riesling er gode valg. Alternativt kan en Pinot Gris være et godt bud.
Hvis din thai-ret er stærkere og måske med karry, så er Gewürztraminer og Pinot Gris stadig gode valg, men her kan du også vælge en oversøisk Chardonnay - eller måske en kølig og let rødvin fra Beaujolais eller Valpolicella.
Indisk mad har ofte både stærke elementer og karry i sig. Derfor kan du sagtens gå efter de samme vintyper, som til stærkere og karry-prægede thai-retter. Det franske område Alsace er derfor leveringsdygtig i flere forrygende vine til indisk mad, og vi foreslår, at du går efter Gewürztraminer eller Pinot Gris. Også til indisk mad kan du vælge en rødvin, som skal kunne tåle at være let afkølet. Derfor er en Beaujolais eller en Valpolicella-vin rigtig gode bud.
Vi lader risvin være risvin og holder os til det, vi ved noget om. Nemlig drue-vin. For selvfølgelig kan du vælge en risvin til din sushi, men skal der være lidt mere velkendte dråber i glasset, så kan du sagtens få succes med at servere en Riesling fra Tyskland eller måske en oversøisk Chardonnay eller Sauvignon Blanc.
Bobler er kun med til at gøre det asiatiske festmåltid endnu mere festligt. Ligesom med hvidvinene, bør du kigge efter en flaske bobler, der både har en fornuftig sødme - og til de sødere retter må den også gerne være lidt parfumeret i sin stil. Du finder både Champagne, Cremant, Prosecco og Cava i alle forskellige sødmegrader, og derfor passer de allesammen fint til det asiatiske køkken, ligesom eksempelvis en tysk Sekt på Riesling-druen vil gøre sig fortryllende.
LukDen danske lovgivning kræver aldersverificering ved salg af alkohol