Vin til asparges

Dansk forår og sommer hænger tæt sammen med den delikate asparges. Med sin fine og sprøde elegance er asparges så nydelig en spise, at det er svært at forstå, at den rummer så mange smagsmæssige elementer, at der skal en del omtanke til, inden du finder den bedst egnede vin.

Læs mere

De svovlagtige, bitre og syrlige smagsstoffer kræver forsigtighed, så hvidvin er det helt oplagte valg, mens du skal tage dig i agt med rødvin - ellers risikerer du at ødelægge både vin og asparges. Og så skal du selvfølgelig altid have med i regnskabet, at du sikkert også har andet på tallerkenen end blot asparges.

Hvilken vin passer til asparges?

Når du skal vælge den rigtige vin til asparges, så er det helt afgørende, at du holder dig fra tunge og fadlagrede rødvine. Du kan med lidt forsigtighed vælge en vin på druesorterne Pinot Noir, Beaujolais eller måske Zweigelt. Men det oplagte valg er at finde en hvidvin, der falder i din smag, og de friske hvide vine som eksempelvis New Zealandsk Sauvignon Blanc er et sikkert hit. Du kan også vælge en hvidvin fra et af de lidt køligere områder i Europa - for eksempel Tyskland, Østrig, Norditalien eller det nordlige Frankrig, hvor du dog skal gå udenom de fadlagrede Chardonnay'er. Skal det være lidt mere festligt, så er en god flaske bobler også altid et hit - men sørg for at den er tør. Enten en Champagne Brut eller en Cava Brut Nature.

Hvad er forskellen på grønne og hvide asparges?

Når det gælder sammensætningen af vin og asparges, er der en vis forskel på, om du serverer grønne eller hvide asparges. De grønne asparges kan med stor fordel serveres med en frisk og let hvidvin fra Marlborough i New Zealand eller fra Loire i Frankrig. Både en tysk Riesling med passende syre og en tør Cremant eller Champagne kan også gøre underværker. Den hvide asparges kan i princippet tåle de samme vine, men her bliver udvalget lidt større. Der må gerne være en smule mere kød på smagen, så Pinot Blanc og Grüner Veltliner kan sagtens komme i spil.

Kan man drikke rødvin til asparges?

Selvfølgelig kan man drikke rødvin til asparges. Det er bare ikke sikkert, det smager ret godt. For når rødvinens syre skal matche de syrlige og svovlede elementer i asparges, så kan det ende i en metallisk smag, som du måske også kender fra koblingen af fadlagret rødvin og skinke. Det bedste tip er derfor, at du vælger en let og ren rødvin, som meget gerne må være på Pinot Noir-druen. Det kan være en tysk Spätburgunder eller en Bourgogne. Du kan også gå efter en Beaujolais eller en østrigsk Zweigelt.

Kan man drikke bobler til asparges?

Bobler passer næsten til alt. Også til asparges. Men ligesom med så mange andre serveringer, hvor du overvejer at servere bobler, så skal du være opmærksom på spillet mellem sødme og syre. Derfor er det ganske vigtigt, at du vælger en tør vin, som sagtens kan være fra Champagne, men som også kan være en Cremant. Hvis du går efter en Cava, så må den vældig gerne være Brut Nature. Cava har typisk en lidt mere fyldig smag, selvom mængden af restsukker er lille, og Brut Nature er den tørreste Cava, som vil passe rigtig godt til asparges.

Kan man drikke sherry til asparges?

Sherry er et friskt og spændende bud på, hvad du skal drikke til asparges. En 'fino' eller 'manzanilla' kan være et rigtig godt bud, hvis du serverer asparges med tilbehør, der er eddike-baseret. Men sørg for, at du ikke får valgt en sherry, der er sød, for så ender det i en ærgerlig oplevelse.