Vin til flæskesteg

Hvis der kommer flæskesteg på bordet juleaften, kommer kødet næsten til at spille andenviolin i forhold til garnituren. Flæskestegen er sødlig, men forholdsvis mild i sig selv, og kun sværen er mere gennemtrængende med sin dybe salte smag. Her er det virkelig det ekstreme tilbehør, der har noget at sige på vinsiden. De søde toner fra de karamelliserede kartofler, eddiken og sødmen fra rødkålen, de søde svesker, fedmen i sovsen ...

Læs mere

For at vinen skal kunne passe godt til den samlede ret, er det vigtigt at vinen selv besidder karakterer af alle elementer i retten. Vinen må ikke være for tør, da de søde brune kartofler vil fremhæve dette endnu mere. Rødkålens eddike og krydderier skal matches af en vin med et godt syreindhold og en krydret karakter. Sidst men ikke mindst skal fedmen fra både sovs og steg hjælpes på vej af en relativt høj alkoholprocent som kan skære igennem fedtet.

Det vil sige, at vinen, vi leder efter, skal være kraftig, fyldig og krydret, holde en god syre og alkoholprocent og ikke være for tør. Nøgleordet er derfor ganske enkelt: Sol. Solen giver varme, modner druerne og øger sukkerindholdet, hvilket både gør vinene mere sødmefulde og alkoholiske.

Det klassiske valg af vin til flæskestegen

Flæskesteg med kraftigt tilbehør er især glad for vine på Syrah/Shiraz. Med sine nuancer af mørke skovbær og til tider dyriske præg er druen optimal til det lyse fedtmarmorede kød. Fra Frankrig vil vine som Crozes-Hermitage, Saint-Joseph og Côte-Rôtie fungere godt - men pas på med for højt indhold af udtørrende tannin (garvesyre), der kan kollidere med garnituren.

Man kan naturligvis også bruge Châteauneuf du Pape, Gigondas og andre kraftige vine fra det sydlige Rhône. De er mere røde i frugten grundet Grenache-druens dominans. Australien, som er en af verdens førende producenter af shiraz, er også en klassisk spiller til julemiddagen. De kraftige og mørke vine med det store overskud af naturlig frugt er exceptionelt gode til både flæskesteg og det sur-søde tilbehør. Ligeledes vil flere spanske vintyper passe godt, hvis man har en passion for de varmblodede vine. De saftige og magtfulde vine fra Ribera del Duero og Cadiz har både power, sødme og en god underliggende syre, som komplimenterer gris og garniture fremragende.

Alternativt valg af vin til flæskestegen

For de eventyrlystne, som vil prøve andre vine, er en tur over Atlanten en mulighed. Klassisk Cabernet Sauvignon, som ellers vil være for tør til julemaden, får den fornødne sødme under solen på vestkysten i USA. Vinene har noter af moden blå frugt og blommer, som fungerer herligt med julemad. Ydermere har Californien sin egen ”nationaldrue”, Zinfandel. Druen har den samme krydrede kirsebærsødme som grenache og er et herligt alternativ til flæskesteg.

Vin til flæskesteg - den bedste vin til flæskesteg - unik kvalitet