Vin til mad

Vin til mad

Vin til grillmad

Der var engang, hvor grillmad hørte sommeren til, og hvor grillkullene gjorde luften tyk af røgskyer og lagde sig som en rivende masse i luftvejene. Der er intet galt med at grille om sommeren, og mange finder stadig charme ved de gammeldags kul-grill. I dag kan grillmad dog være så meget andet, for de moderne elektriske og gasdrevne ude-køkkener kan anvendes hele året og bruges til stort set al slags mad.

Læs mere

Hvad drikker man til grillmad?

Når vi bruger betegnelsen grillmad, så tænker vi gerne på mad med en sprød stegeskorpe og med tilbehør i alle tænkelige smagsretninger. Sennep, ketchup, stærke dressinger, søde saucer - hele smagsapparatet bliver sat på prøve. Hvis det er det store grillprogram med saftige bøffer, pølser - og hele arsenalet af tilbehør, så er det klogt at vælge en vin med meget smag og med en del krydderi. Det kunne sagtens være en amerikansk Zinfandel eller en syditaliensk bamsebasse. Både Rhône og Tempranillo er også gode bud til en allround grillvin, der kan klare de fleste udfordringer.

Hvad drikker man til burger?

En burger kan smage af stort set, hvad du ønsker. Hvis vi tager udgangspunkt i den klassiske burger med krydret hakkebøf og måske både bacon, cheddarost og masser af tilbehør og dressing, så bør du vælge en kraftig vin på enten Zinfandel, Syrah, Tempranillo eller Cabernet Franc. Hvis du vil have et lidt frækkere bud, så vælg en halvtør rosévin, som sagtens kunne være fra Provence. Den skal have en god struktur og intens aroma, uden at den bliver for sød.

Hvad drikker man til grillet laks, tun og torsk?

Grillet fisk bliver mere og mere trendy. For det har naturligvis altid eksisteret, men i dag, hvor grillen kan reguleres og håndteres mere nøjagtigt, er det også nemmere at få gode resultater ud af en grillet fisk. Det er især hvidvin og rosévin, der egner sig til den grillede fisk, og du skal selvfølgelig vælge ud fra, hvad det er for en fisk, du smider på grillen. Faste fisk som laks og tun egner sig bedst til en hvidvin med en del smag og syre. Det kan være en fadlagret Chardonnay eller måske en hvid Bourgogne, en spansk Verdejo eller et forfriskende glas Champagne. Hvis du er mere til rosévin, så vælg en vin med let sødme og medium fylde. Til hvide fisk som for eksempel torsk, skal du vælge en lidt lettere hvidvin. Det kan være en Sauvignon Blanc fra New Zealand, en Chablis fra Frankrig, en Pinot Grigio fra Italien eller en Albariño fra Spanien.

Hvad drikker man til grillbøffer?

Lad slagteren lave din favoritudskæring og sørg for at grille kødet, så det passer til lige præcis din smag. Og vælg så det tilbehør - og selvfølgelig den vin - der sætter prikken over i'et og under udråbstegnet. En grillet steak med en god fedtmarmorering kræver en rigtig god vin med masser af syre og tanniner, der bider. Det renser munden for fedtet, og det tuner dine smagsløg, så er helt skarpe til næste mundfuld. Der er heldigvis mange varianter af rødvine, der passer her, og det kan både være en Barolo eller Langhe fra Piemonte, en Cabernet Sauvignon-baseret Bordeaux-vin eller en af de bedste spanske vine på Monastrell eller Cabernet Sauvignon.

Hvad drikker man til grillet kylling?

Kylling og lyst kød åbner en verden af vin-muligheder, som ikke er så velegnede til de tungere og krydrede retter. Her må det gerne være lidt elegant og raffineret, og du kan både vælge mellem hvide, rosé og røde vine. Pinot Noir er et fremragende valg, hvadenten den er fra Bourgogne eller oversøisk, og du kan også vælge en hvidvin, der passer til det temperament, du krydrer kødet med. En fyldig rosévin med frugt, struktur og masser af smag, vil også passe rigtig fint og give et yderligere sommeragtigt præg på grillaftenen. Husk, at når vi taler kylling og lyst kød, så er det vigtigt, at du tager udgangspunkt i intensiteten af dine krydderier, når du vælger vin. En let krydret kylling skal bruge en let vin, mens en markant krydret kylling skal bruge en mere markant vin, og så skal du nok kigge mod en amerikansk Zinfandel fremfor en fransk Bourgogne.

Hvordan skal man håndtere grillvinen?

Udover at sammensætte den rigtige vin og den rigtige grillmad, så er det fornuftigt af dig, at du også tager et par andre forholdsregler. For eksempel er det en god idé, at du serverer vinen et par grader køligere, end du normalt ville gøre, for dels er det rart med en kølig fornemmelse på en varm dag, og dels vil varmen ved grillen gøre, at din vin stiger hurtigt i temperatur i glasset.