Vin til mad

Vin til mad

Vin til ost

Mange danskere har efterhånden fået øjnene op for de store smagsoplevelser der gemmer sig i alverdens forskellige oste. Ikke at der er noget galt med en mellemlagret og fuldfed dansk klassiker-ost, men der er langt mere og andet at komme efter, når man søger ned i de mere raffinerede oste. Derfor er der også god grund til at gøre lidt mere ud af at finde den rigtige vin til ostebordet, og den skal faktisk ikke nødvendigvis være rød. Tværtimod.

Læs mere

Hvilken vin passer til ost?

Vi danskere holder gerne fast i vores traditioner. Også selvom de måske ikke nødvendigvis er så fornuftige, som vi måske tror. Et vidunderligt ostebord bliver mange steder ledsaget af en god rødvin, og det har også sin charme, selvom det mest er for traditionens skyld.

For faktisk bør du vælge en hvidvin eller en hedvin, hvis det hele skal spille sammen, for både struktur og proteiner i osten passer bare langt bedre sammen med hvidvinens syrestruktur end sammen med rødvin. De korte rettesnore er som for så mange koblinger af mad og vin, at smagsintensiteten gerne må matche.

Så vælg en let hvidvin til de lette oste og en mere sød og fyldig hvidvin til de kraftigere oste. Og husk også, at du sikkert har planer om noget lækkert tilbehør til ostebordet. Det er ofte i den søde kategori, og det bør kun understrege endnu kraftigere, at du skal tænke dig om en ekstra gang, inden du forfalder til rødvinen, fordi du altid har gjort sådan.

Hvis det simpelthen ikke kan lade sig gøre for dig at fravige valget af rødvin, så snup en kølig Beaujolais eller en italiensk vin, der kan tåle at være let afkølet - for eksempel en Montepulciano eller en Barbera.

Hvad drikker man til forskellige oste?

At tale generelt om ost, er som at tale generelt om vin. Der findes så mange forskellige typer og vidt forskellige smage, at det er fint at vide, at en Riesling kan være det bedste allround valg. Men er ostebordet mere specifikt tilrettelagt, så har du lidt at rette dig efter her:

Vin til friske oste:

En frisk ost som eksempelvis gedeost klarer sig rigtig godt i selskab med en oversøisk Sauvignon Blanc eller en meget let rødvin fra eksempelvis Beaujolais.

Vin til faste oste:

Om du serverer en Manchego, en Primadonna, En Parmesan eller en Cheddar, så er en Riesling med en del syre et rigtig godt valg. Den kan således sagtens komme fra Alsace. Skal det være lidt frækt, så prøv med en tør sherry - det er et match, der nok vil overraske dig.

Vin til hvidskimmeloste:

Her er det en god idé at holde sig i den lette og mineralske afdeling. Vælg eksempelvis en Chardonnay fra Bourgogne - eller gør det lidt ekstra festligt med en Champagne, der vil passe perfekt til.

Vin til rødkit-oste:

Den særlige smag fra rødkitoste stiller krav til den vin, der skal ledsage den. Og der må gerne være lidt knald på smagen og parfumeringen, så vælg for eksempel en Gewürztraminer fra Alsace.

Vin til blåskimmeloste:

Der kan være mange forskellige smagsstyrker på en blåskimmelost, og jo stærkere osten er, jo sødere bør vinen være. De mest markante blåskimmeloste vil egne sig fantastisk til et glas Ruby portvin, mens de lidt lettere blåskimmeloste vil være i godt selskab med en Gewürztraminer eller en Chardonnay. De mildeste blåskimmeloste passer fornemt sammen med Pinot Gris eller Riesling.

Vin til blandede oste:

Hvis bordet er dækket med en række forskellige oste, så bliver det svært at tage hensyn til det hele. Derfor er det en god idé at finde en af de vine, der passer bedst til det meste, og rammer du bedst med en Riesling - eller måske med en Ruby Portvin.