Vin til pizza, risotto og pasta
Både pizza, pasta og risotto er i sig selv meget neutrale madretter. De kan tage en hvilken som helst drejning, alt efter hvad du kobler dem til. Er det en pizza med rucola og parmaskinke, eller er det en pastaret med en markant sugo? Er det en risotto med svampe eller chorizo, eller er det en knivskarp vegetarisk pizza? Vinvalget til de forskellige muligheder er vidt forskellige, men der vil naturligvis altid være en vis charme i at vælge italiensk vin til italiensk mad.
Læs mere
La 50/50 2018
Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot

Las Uvas de la Ira 2017
Daniel Gómez Jiménez-Landi

Las Uvas de la Ira 2016
Daniel Gómez Jiménez-Landi

Las Uvas de la Ira 2015
Daniel Gómez Jiménez-Landi

Riesling Trocken 2019
Weingut Wittmann

Riesling Trocken 2018
Weingut Wittmann
BIODYNAMISK
Cote de Nuits-Villages Blanc - Monts de Boncourt 2017
Domaine de Bellene

Cote de Nuits-Villages Blanc - Monts de Boncourt 2016
Domaine de Bellene

Rioja Reserva Conde del Real Agrado 2012
Vinedos de Alfaro

Gigondas - Terrasse du Diable 2016
Domaine les Pallières

Gigondas - Terrasse du Diable 2015
Domaine les Pallières

Chardonnay - Wine by Joe 2016
Joe Dobbes Family Estate

Hessenstein - Riesling Trocken 2017
Prinz von Hessen

Cotes du Rhone - Premiere Cote 2018
La Ferme du Mont

Les Crestes 2017
Celler Mas Doix

California Zinfandel 2016
Indigo Eyes

Savigny les Beaune Blanc 2017
Domaine de Bellene

Savigny les Beaune Blanc 2016
Domaine de Bellene

Minervois - Carretals 2017
Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot

Minervois - Carretals 2016
Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot

Minervois - Carretals 2014
Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot

Luigi Bosca - Malbec D.O.C 2015
Luigi Bosca

Santenay Blanc - Les Charmes Dessus 2017
Domaine de Bellene

Santenay Blanc - Les Charmes Dessus 2016
Domaine de Bellene

Santenay Blanc - Les Charmes Dessus 2015
Domaine de Bellene

Il Carbonaione - IGT Alta Valle della Greve 2014
Podere Poggio Scalette

Graacher Himmelreich - Kabinett 2018
Joh. Jos. Prüm

Brut Origine 2015
Champagne Mandois

Bourgogne - HCDN - Fontaine St. Martin - Blanc - M 2016
Domaine Michel Gros

Minervois - Fontanilles 2017
Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot

Minervois - Fontanilles 2016
Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot

Minervois - Fontanilles 2015
Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot
Hvad drikker man til pizza?
Der er ikke mange regler for, hvad der skal være på en pizza. Men tager vi udgangspunkt i, at der er tomatsauce og ost, så er vi nået langt, for det var også de oprindelige ingredienser på den klassiske Pizza Margherita, der også fik lidt hvidløg, olie og basilikum tilført. Men derfra er pizzaens veje ligeså salige, som de er uransagelige. Tomaten skal matches, og det bliver den gerne med en vin med en vis sødme. Det kan være fra Veneto eller fra det sydlige Italien - men du kan også vælge en frisk hvidvin til pizzaen. Det afhænger helt af, hvad du kommer på pizzaen, for en alt for tung rødvin kan ødelægge en finesse-pizza, mens en kraftig pizza kan tage livet af en frisk hvidvin. Skal det være kraftigt, så prøv med en Zinfandel eller Primitivo, og skal det være lidt lettere, så forsøg dig med en oversøisk Chardonnay eller en Pinot Gris.
Hvad drikker man til pasta med kraftig sauce?
Mens man med rette kan kigge mod Syditalien for at finde vin til pizzaen, så er udbuddet af vin til pasta i højere grad fra Norditalien. Piemonte, Toscana og Valpolicella har god frugt og alligevel syre nok til at rense munden, så både Barbera, Bardolino, Chianti og Valpolicella er rigtig gode bud.
Hvad drikker man til pasta med let sauce?
Hvis du vælger at servere en pastaret i den lettere kategori med fisk eller lyst kød og lys sauce, så kan du sagtens kigge nærmere på de italienske hvidvine som Soave, Custoza og Verdicchio. De egner sig ligeledes godt til den måde, pastaen opfører sig på - som en let, lækker og alligevel lidt klæbrig størrelse. Den klassiske Spaghetti Carbonara er et godt eksempel på en pastaret, der egner sig fremragende til rosévin, fordi den røgede smag fra bacon fungerer godt med balancen i eksempelvis en norditaliensk rosé.
Hvad drikker man til risotto?
Som udgangspunkt laves risotto med hvidvin, og derfor giver det også mening at servere hvidvin til maden. Igen gælder det om, hvilket fyld, du bruger til risottoen, men du bør vælge en blid hvidvin med en vis fylde. For risotto-retter har stort set altid parmesanost i sig, og den slags skriger på blødhed fra vinglasset. En fyldig hvidvin fra Piemonte er bestemt ikke noget dårligt valg, for så har du også den geografiske sammenhæng på bordet, men en hvid Bourgogne kan også sagtens klare opgaven ligesom andre Chardonnayer med en vis fylde.