Gratis fragt fra 1.499 kr.
Theis Vine
Menu:

Vin til tapas

Tapas er den spanske betegnelse for små-retter. Det er i hvert fald den betegnelse, vi kender bedst, selvom man flere steder i Spanien ligeså gerne kalder det 'pintxos'. Men uanset hvad, så er der tale om en broget samling af fine og elegante smagsvarianter, som både trækker i den søde, røgede, salte og sure retning.

Læs mere her
0 Vine
Sorter efter:  
Empty

Hvad drikker man til tapas?

Uanset hvilken madret, du serverer, giver det god mening at servere en vin fra samme område, som rettens oprindelse. Derfor er spansk vin en rigtig god idé til tapas, og det kan ligeså vel være en flaske Cava eller Sherry, som det kan være en hvidvin, en rosévin eller en ung og let rødvin. Hvis du vil servere en vin fra et andet land, så er tysk Riesling og Spätburgunder rigtig fornuftige valg.

Hvilken hvidvin passer til tapas?

Det sikre valg af vin til tapas er en hvidvin. De findes i mange forskellige sødmegrader, så du kan tilpasse dit valg til din egen smag og til de tapas-retter, du sætter på bordet. De spanske hvidvine kan klare det meste. Prøv gerne nogle af de traditionelle spanske druesorter som den frugtige Verdejo fra Rueda-området, den elegante Godello eller den sprøde Albariño fra Galicien, eller nogle af de catalanske hvidvine, der laves på samme druesorter som Cava - nemlig Macabeo, Xarel-Lo og Parellada. Hvis du vil forsøge dig med hvidvin fra et andet land, så prøv en elegant tysk Riesling, der også kan findes i stort set alle tænkelige sødmegrader.

Hvilken Cava passer til tapas?

En Cava er et fremragende valg, hvis der er en del kød på din tapas-platte. Sammenlignet med de fleste franske bobler, så har Cava en større naturlig fylde og sødme, fordi solen giver druerne nogle andre forudsætninger at modnes under. Sammen med de livlige bobler giver det et skønt spil overfor kødretterne på tapas-tallerkenen, og du kan selv finde frem til den sødmegrad, der passer bedst til dine udvalgte tapas-retter. Cava findes i ligeså mange sødmegrader som Champagne. De spænder fra Brut Nature, hvor der slet ikke er restsukker i flasken - og til de søde Dulce-vine, der kan have mere end 45 gram restsukker pr. liter.

Skalaen for Cava's sødmegrader er som følger:

  • Cava Brut Nature (0-3 gr.)
  • Cava Extra Brut (op til 6 gr.)
  • Cava Brut (op til 12 gr.)
  • Cava Extra Seco (12-17 gr.)
  • Cava Seco (17-32 gr.)
  • Cava Semi Seco (32-50 gr.)
  • Cava Dulce (over 50 gr.)

Endelig er Cava også klassificeret efter, hvor længe vinene som minimum har lagret. Det afgør nemlig, hvor fin en betegnelse, vinmageren må sætte på flasken.

  • Cava (9 måneder)
  • Cava Reserva (15 måneder)
  • Cava Gran Reserva (30 måneder)
  • Cava Paraje Calificado (36 måneder)

Sherry til tapas

Hvis du skal udfordre dine gæster med et anderledes valg, som passer eminent til tapas, så prøv med en knastør Sherry til fisk og salte retter - eller en sherry med lidt mere sødme til tapasretter med serranoskinke, frugt, figner og dadler. Når du skal på jagt efter den helt rette Sherry, så skal du være opmærksom på, hvad de forskellige betegnelser betyder.

  • Sherry Fino (elegant, tør og kompleks) - god til lyse retter, asparges, salte fisk, oliven, caviar
  • Sherry Manzanilla (tør og frisk) - god til lyse fisk, oliven, caviar, salt skinke, mild ost Sherry Amontillado (elegant, afdæmpet og rund) - god til røget fisk, mandler, nødder, mellem oste
  • Sherry Oloroso (kompleks og nøddeagtig) - god til mandler, ost, vildt, tun Sherry Palo Cortado (dyb, rund og kompleks) - god til nødder, lagret ost, tun, simreretter
  • Sherry Pale Cream (lys, frisk og balanceret sød) - god til lys frugt, foie gras
  • Sherry Medium (tør indledning og sød afrunding) - god til paté, postej, foie gras, karry
  • Sherry Cream (balanceret sødme, lang eftersmag) - god til foie gras, mellemsøde frugter
  • Sherry Moscatel (sødme og citrus) - god til kager, desserter, sød frugt
  • Sherry Pedro Ximenez (fløjlsblød, sød og sirupsagtig) - god til blåskimmelost, dessert, chokolade

Hvilken rødvin passer til tapas?

Rødvin kan passe til tapas, men du skal passe godt på. For både i forhold til fisk og ost kan der være nogle smagsmæssige udfordringer. Hvis du insisterer på, at det skal være en rødvin, så gå efter en af de unge vine med betegnelsen 'joven'. Så er du på den sikre side, for de unge vine, der er lavet til at blive drukket med det samme, har en anden og lettere struktur, der ikke karambolerer med de mange smagsnuancer på tapas-bordet. Hvis du vil prøve noget andet end spansk, så rammer du ikke helt skævt, hvis du vælger en tysk Spätburgunder.

Hvilken rosévin passer til tapas?

Ligesom lette rødvine og de fleste hvidvine, så passer rosévine også fortrinligt til tapas, og det er et godt og relativt sikkert alround-valg til det alsidige tapas-bord. I Spanien bliver der produceret spændende rosévine - blandt andet på de traditionelle røde druesorter Tempranillo og Garnacha. Du kan selvfølgelig også vælge en af de lækre franske rosévine fra eksempelvis Provence.

Masser af muligheder til de mange smagsnuancer

Tapas er et slaraffenland af smagsnuancer, og det samme er valgmulighederne, når du skal finde den perfekte vin til dit tapas-bord. Det er oplagt, at du kan vælge en spansk vin, men der findes også andre gode bud på, hvad der passer til en hyggelig tapas-oplevelse. Herunder finder du en række idéer til tapasbordet - og til, hvilken vin der kan passe til.

Salte tapas - prøv en Sherry Fino

  • Aceitunas - oliven, ofte med fyld af eksempelvis ansjoser
  • Bacalao - små saltede stykker torskefilet
  • Jamón iberico - lufttørret spansk skinke
  • Papas arrugadas - små, nye kartofler kogt i saltvand og let stegt - med salt og krydret mojo sauce

Syrlig tapas - prøv en Sherry Manzanilla

  • Banderillas - spyd med løg, oliven, agurk, peberfrugt m.m. - syltet i eddike

Tapas med kød - prøv en Verdejo-hvidvin eller en Tinto Jóven-rødvin

  • Albóndigas - kødboller, gerne i en let sauce
  • Carcamusa - stuvning af oksekød med kartofler, grøntsager og chilisauce
  • Cojonuda - ristet brød med spansk blodpølse og stegt æg
  • Chorizo al vino/a la sidra - chorizo-pølse langtidskogt i vin eller cider
  • Empanadillas - små dejpakker med kødfyld
  • Pincho moruno - grillspyd med krydret kød af svin, lam eller kylling
  • Raxo - svinekød krydret med persille og hvidløg
  • Solomillo a la castellana - medaljoner af svinemørbrad med løg og castellana ostesauce
  • Solomillo al whisky - medaljoner af svinemørbrad i whiskymarinade
  • Zarajo - spydstegt tarm fra lam

Tapas med fisk - prøv en Cava Brut

  • Boquerones - hvide ansjoser i eddike
  • Calamares - indbagte blæksprutteringe
  • Chopios - stegt blæksprutte i dej-indpakning
  • Ensaladilla rusa - kogte grøntsager rørt med tun, oliven og mayonnaise
  • Gambas - rejer, sauteret i pebersauce, hvidløg og chili
  • Mejillones rellenos - krydderfyldte muslinger
  • Pulpo a la gallega - krydret blæksprutte kogt i vand - serveret i varm olivenolie
  • Puntillitas - blækspruttefyldte stegte dejstykker
  • Tortillitas de camarones - stegte dejpakker med rejefyld
  • Zamburiñas - kammuslinger i marinera-sauce (tomatsauce)

Tapas med grøntsager - prøv en Godello eller Albariño-hvidvin

  • Croquetas - kartoffelkroketter
  • Patatas bravas - stegte kartofler med tomatsauce eller hvidløgsmayonnaise
  • Patatas a lo pobre - spansk kartoffelsalat med cremet dressing - eventuelt med hvidløg
  • Pimientos de padrón - små grønne peberfrugter stegt i olivenolie
  • Setas al ajillo - friske svampe (champignon) sauteret i olivenolie og garlic
  • Tortilla de patatas - spansk omelet med kartoffelstykker
  • Tortilla paisana - tærte med grøntsager og evt. chorizo-pølse

Tapas med ost - prøv en Sherry Oloroso

  • Manchego - traditionel spansk ost
  • Queso frito - oliestegt ost
  • Queso con anchoas - spansk ost med ansjos på toppen
Til toppen