Weingut Velich
Heinz Velich har god tid, når han laver sine Chardonnay-vine. Rigtig god tid. Efter endt vinificering får vinene lov at gære videre i store, brugte egefade, og der skal gå hele 24 måneder, før de er klar til at blive aftappet på flaske.
Vinen skal have sin tid
Hvor andre enten sværger til fadtunge Chardonnay’er med tydeligt præg af ny eg, eller går stik modsat med friske, slanke og mineralske udgaver, der kun får kortvarig eller slet ingen fadlagring - ja, så følger Heinz Velich sin helt egen filosofi: Vinen skal have sin tid. Fadet skal runde den af, men ikke give den smag. Og enhver form for kemisk eller mekanisk påvirkning af vinen er bandlyst.
Weingut Velich blev grundlagt i 1933 af Otto Velich i den lille by Apetlon i Burgenland-regionen. Vingården er stadig i familiens eje og har med årene vokset sig større og større. I begyndelsen arbejdede brødrene Heinz og Roland Velich sammen, men i dag har Heinz alene ansvaret for ejendommen, der råder over et areal på ca. 10 ha med vinstokke i nationalparken Neusiedlersee Seewinkel. Her dyrkes kun hvidvinsdruer - det er traditionen i området. Til gengæld produceres både tørre og søde vine på lokale og internationale druer, som først høstes, når de har opnået fuld modenhed.