Spiritus og portvin til juleknas

De søde toner i juleknaset, mandlen i marcipanen, chokoladen i nougaten, en klementin hist og her, nelliker, kanel og vanilje. Der er så mange forskellige smagsnuancer, at det næsten er umuligt at finde noget, der passer til det hele. Anbefalingen er derfor at servere noget, der hjælper med forbrændingen eller har sødme og kraft nok til at dække hele spektret.

Spiritus og portvin til juleknas

Sådan vælger du den rigtige spiritus

Det gamle begreb en ”fordøjelsessnaps” kommer virkelig til sin ret her. At drikke et glas spiritus oven på et stort måltid skaber følelsen af et ”hul” i maven - en velfortjent og opløftende fornemmelse. Alle slags spiritus kan i teorien udfylde denne funktion, men kort beskrevet kan man dele dem op i to kategorier: De, som har ligget på egefade, og de, som ikke har.

Det klassiske valg af spiritus til julen

 De klassiske fadlagrede typer er alt fra armagnac, cognac, brandy, calvados, marc og fine til whisky og mørk rom m.m. Disse typer er alle fyldige og passer fortrinligt til mørk chokolade og andre søde sager i den lidt tunge ende. Men husk også, at spiritustyper, der ikke har ligget på fad, er friskere og mere frugtige i deres udtryk. På en aften som denne vil f.eks. en iskold hvid grappa gøre sig rigtig godt. Skulle man have mod på flere gode druer, er og bliver portvinen med sin saft og kraft, sine dybe nuancer og silkebløde sødme en magisk afslutning på julens gastronomiske glæder.

Alternativet til spiritus juleaften: Champagne!

Champagne! Drop de søde sager og åbn en god flaske bobler i stedet. Der findes intet, der som champagne kan ruske op i en oven på en lang aften i hedonismens tegn. De prikkende bobler og den sprøde syre er en ren åbenbaring sent på aftenen - og især på denne aften.

Se også hvordan du vælger anden julevin her:

Aperitif juleaften

En aperitif før julemiddagen er en skøn måde at indlede aftenen på. Det er vigtigt at vælge noget forfriskende og let, som hverken mætter eller beruser for meget, men i stedet pirrer smagssanserne og skærper appetitten.
Se Theis Vines forslag og læs mere om aperitif til juleaften her.

Vin til forret juleaften

De færreste plejer at servere en decideret forret juleaften, men det er alligevel blevet langt mere udbredt, end det var før i tiden. F.eks. i England hvor man tit får en lille let fiskeanretning eller skaldyr sammen med et glas hvidvin.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til forret juleaften her.

Vin til and juleaften

De fleste spiser andesteg juleaften. Andens naturlige sødme og animalske smag kræver en vin med en vis pondus – men her er det faktisk i lige så høj grad julens ekstreme tilbehør, som dikterer vinen.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til and her.

Vin til gås juleaften

Gås er det fedeste og kraftigste fjerkræ, vi traditionelt sætter tænderne i juleaften. Gåsens saft og kraft ligger i det mørke kød og kraftige fedtlag. Derfor skal julevinen til gås også være af den ekstra fyldige og sødmefulde slags.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til gås her.

Vin til flæskesteg juleaften

Flæskestegen er det traditionelle valg på årets festlige aften. Med sit lyse og saftige kød, kronet af den sprøde flæskesværd, er denne nationalspise stadig utrolig populær. Vin til flæskesteg er hovedsageligt dikteret af den intense garniture frem for af det lyse og milde kød.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til flæskesteg her.

Vin til ris a la mande juleaften

Selve smagen i risalamande er i sig selv ret neutral og træder nærmest kun frem på grund af den fine vanilje. Den søde julevin til risalamande bliver derfor fuldkommen defineret af, hvilken sauce man serverer til. De fleste vælger den klassiske kirsebærsauce, men også andre saucer som f.eks. appelsinsauce eller karamelsauce fungerer fantastisk med denne ret og kan udvide vinrepertoiret nok så meget.
Se Theis Vines forslag og få svar på spørgsmålet: "Hvad drikker man til risalamande?" her.

Har du spørgsmål?

Har spørgsmål til sammensætning af mad og vin juleaften, er du meget velkommen til at kontakte os på telefon 6266 1120 eller på post@theis-vine.dk.