Vin til julemaden

At parre vin med dansk julemad er lidt af en udfordring. For hvad matcher et måltid, der på én gang består af noget fedt, noget salt, noget sødt og noget syrligt? Fed and, gås eller flæskesteg med tyk brun sovs, sukkerbrunede kartofler, svesker, æbler og sursød rødkål kræver virkelig sin vin.

Tænk på sammensætning af vin og julemad, som om det var en opskrift

Her skal man bare tænke over, hvilke ingredienser der vil gå godt sammen. Og vin og mad er faktisk fuldkommen på samme måde. Tænk på vinens smag: Vil den fungere sammen med smagen af maden?

Tænk over smagens intensitet når du vælger julevin

 Til at begynde med kan man i hvert fald slå fast, at en del vine overhovedet ikke egner sig til formålet. Rødvinen - for det er først og fremmest den, vi drikker til julemaden - må hverken være for let, for tør eller for garvesyreholdig. Tænk i stedet i retning af saftig, sødmefuld og alkoholisk. Vinen skal have en mærkbar tyngde - og også gerne en smule syre - for ikke at blive tromlet ned af den fede, tunge mad.

Tænk hele "pakken" ind i valget af julevinen

Mange vine kan isoleret set drikkes til and eller flæskesteg, men det gælder om at tænke hele ”pakken” ind i valget af julevinen, og så snart der kommer brunkartofler og rødkål ind i billedet, får flere af vinene det svært. Vi anbefaler her et udvalg af dejlige vine, som passer til hvert et element i et vellykket juleaftens-traktement. God fornøjelse - og glædelig jul!

Se alle vores julevine her

Skal du bruge julevin til en bestemt servering?
Find den rette vin her!

Aperitif før julemiddagen

En aperitif før julemiddagen er en skøn måde at indlede aftenen på. Det er vigtigt at vælge noget forfriskende og let, som hverken mætter eller beruser for meget, men i stedet pirrer smagssanserne og skærper appetitten.
Se Theis Vines forslag og læs mere om aperitif til juleaften her.

Forret juleaften

De færreste plejer at servere en decideret forret juleaften, men det er alligevel blevet langt mere udbredt, end det var før i tiden. F.eks. i England hvor man tit får en lille let fiskeanretning eller skaldyr sammen med et glas hvidvin.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til forret juleaften her.

Andesteg juleaften

De fleste spiser andesteg juleaften. Andens naturlige sødme og animalske smag kræver en vin med en vis pondus – men her er det faktisk i lige så høj grad julens ekstreme tilbehør, som dikterer vinen.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til and her.

Gås juleaften

Gås er det fedeste og kraftigste fjerkræ, vi traditionelt sætter tænderne i juleaften. Gåsens saft og kraft ligger i det mørke kød og kraftige fedtlag. Derfor skal julevinen til gås også være af den ekstra fyldige og sødmefulde slags.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til gås her.

Flæskesteg juleaften

Flæskestegen er det traditionelle valg på årets festlige aften. Med sit lyse og saftige kød, kronet af den sprøde flæskesværd, er denne nationalspise stadig utrolig populær. Vin til flæskesteg er hovedsageligt dikteret af den intense garniture frem for af det lyse og milde kød.
Se Theis Vines forslag og læs mere om vin til flæskesteg her.

Ris a la mande juleaften

Selve smagen i risalamande er i sig selv ret neutral og træder nærmest kun frem på grund af den fine vanilje. Den søde julevin til risalamande bliver derfor fuldkommen defineret af, hvilken sauce man serverer til. De fleste vælger den klassiske kirsebærsauce, men også andre saucer som f.eks. appelsinsauce eller karamelsauce fungerer fantastisk med denne ret og kan udvide vinrepertoiret nok så meget.
Se Theis Vines forslag og få svar på spørgsmålet: "Hvad drikker man til risalamande?" her.

Juleknas

Når maden er spist og gaverne pakket op, er det oplagt at nyde lidt knas i stuen. Spiritus og portvin til julegodter er de klassiske valg, som altid spreder glæde ved middagens afslutning. Spiritus kan give et frisk pust oven på den tunge mad, og hvis man ikke er helt fyldt op, er et glas portvin perfekt til at sidde og meditere over.
Se Theis Vines forslag og læs mere om spiritus og portvin til juleknas her.

Har du spørgsmål?

Har spørgsmål til sammensætning af mad og vin juleaften, er du meget velkommen til at kontakte os på telefon 6266 1120 eller på post@theis-vine.dk.